Skribent:
Kategori:

Vasketips

Skribent:
Kategori:

Vasketips

Slik vasker du et vaffeljern – med oppskrift på vaskevaffel

Er vaffeljernet fettete og ekkelt? Her er oppskriften som gjør det rent som nytt både utenpå og inni.

Rengjort vaffeljern med vaffel
Foto: iStock

Det er bare én hake ved vafler: Mens selve vaflene er superenkle å lage, er det å vaske vaffeljernet en skikkelig nøtt for mange.
Vaffeljernet går jo på strøm, og tåler ikke vann på samme måte som vanlige kjøkkenredskaper. Samtidig er det få ting på kjøkkenet som blir så grisete som nettopp det.
Så hvordan skal du egentlig vaske et vaffeljern? Her er oppskriften til Plusstids vaskeekspert Malin Skaar:

Vaske vaffeljern utvendig

Hun deler sitt vasketips i to: Utvendig og innvendig.
– For å vaske utenpå vaffeljernet, bør du vaske over det med en fuktig mikrofiberklut før du pusser over med en tørr mikrofiberklut. På områder med ekstra mye fett, kan du bruke litt Zalo-spray, sier Skaar.
Hun presiserer at enkelte vaffeljern kan ha emalje som ikke tåler kjemikalier i det hele tatt. Det sikreste rådet er derfor å lese på originalesken før du går i gang.
– Eventuelt kan du prøve å vaske på et sted som ikke syns først, for å se hvordan emaljen reagerer. Men de fleste jern vil tåle Zalo-spray.

Vaske inni vaffeljernet

Når det gjelder selve stekeoverflaten, bør du være enda mer forsiktig. Ifølge Skaar vil du som regel komme langt med å tørke over ruglene med et tørkepapir. Bare pass på å bruke et tørkepapir som ikke loer.
– Av og til bør du imidlertid bruke en vaskevaffel. Spesielt hvis det er lenge siden sist du lagde vafler, råder Malin Skaar.
Det samme rådet gjelder hvis du bruker vaffeljernet til å lage mye forskjellig, som matvafler, kryddervafler og liknende.

Les også: SLIK VASKER DU KJØLESKAPET EFFEKTIVT

vaskevaffel
En vaskevaffel ser ut som en helt vanlig røre – men har en helt annen effekt! Foto: Anders Rodem

 

Slik lager du en vaskevaffel

For å rengjøre «vaskevaffelen» inni kommer du langt med å tørke over med et tørkepapir (som ikke loer). Innimellom bør du bruke en vaskevaffel. Hvis det er lenge siden du har lagd vafler, bør du gjøre det.
Her er oppskriften og fremgangsmåten:

Vaskevaffel

Tilagningstid

5

Porsjoner

1

Nivå

Enkel

  • 0,5 dl vann
  • 1 dl hvetemel
  • 2 ss salt

Slik gjør du

  1. Rør sammen røren, hell i vaffeljernet og stek den som en vanlig vaffel. Vaskevaffelen vil da rense stekeoverflaten selv nedi kriker og kroker.
  2. Etterpå kaster du vaskevaffelen. Vaffeljernet er nå rent og klart til å steke vanlige vafler.

Flere som fikk lyst på vaffel?

Vaffeljernet ble som nytt! Foto: Anders Rodem