Kategori:

Vasketips

Kategori:

Vasketips

Slik vasker du dunjakken og andre dunplagg

Få gode tips om hvordan du vasker dunjakken slik at du unngår rar lukt og klumper av dun i foret.

Dunjakke
En dunjakke er god å ha om vinteren. Følg disse tipsene så blir den like fin etter vask. Foto: LSOphoto

Har du noen gang opplevd at dunjakken er blitt flat og klumpete etter vask? Følg tipsene våre for et langt mer luftig resultat når du skal vaske dunjakke og andre dunplagg.

Dunjakken er kanskje det viktigste plagget i en lang og kald vinter her til lands. Mange av oss er helt avhengig av den i hverdagen. Vi bruker den mye, og ved hyppig bruk blir det nødvendigvis både slitasje og flekker. Ingen av oss slipper unna. Men hvordan vasker vi dunjakken slik at den holder seg best mulig?

– Start med å lese vaskeanvisningen, og følg denne. Jeg vil anbefale å bruke et skånsomt vaskemiddel, for eksempel vaskemiddel for ull. Milo kan fint brukes. Vanlig vaskemiddel svekker dunens varmeegenskaper, så det beste er å styre unna. Unngå tøymykner siden den tynger fjærene og vil øke sjansen for at fjærene klumper seg sammen inne i foret, forklarer Malin Skaar, Plusstids vaskeekspert.

Les mer: SLIK VASKER DU ULLTØY

Unngå vask av dunjakken

Skaar sier at det beste er å unngå vask av dunjakken så langt det lar seg gjøre, og anbefaler heller å punktvaske eventuelle flekker samt krage og ermer.

– Krage og ermer er mest utsatt for skitt, og det er som oftest derfor vi ønsker å vaske dunjakken. Om du ser at det ikke holder å punktvaske disse områdene, så vil jeg anbefale å smøre milo eller annen skånsom vaskemiddel direkte på områdene og la det ligge i en halvtime før du starter vaskeprogrammet. De fleste dunjakker kan vaskes på enten 40 eller 60 grader, men se på vaskeanvisningen for din jakke, fortsetter hun.

Vanlig vaskemiddel svekker dunens varmeegenskaper, så det beste er å styre unna.MALIN SKAAR, PLUSSTIDS VASKEESKPERT

Malin Skaar
Malin Skaar Foto: Gry Traaen

Tørk dunjakken i tørketrommel

I de senere år er det mange som har pelskrage på dunjakkens hette. Den bør du ikke vaske, i hvert fall ikke om det er ekte pels.

– Om du vil bevare pelsen pen bør du ikke ha den med i vaskemaskinen. Ta selve pelsen av, og om det ikke er mulig ville jeg ha tatt av hele hetta. Om pelsen må rengjøres, så lever den på et renseri, sier Skaar.

Så kommer det aller viktigste når det gjelder hvordan du vasker dunjakken – nemlig tørking. Skaar påpeker at du bør utsette vaskingen til du har tilgang til en tørketrommel. Dunjakken må nemlig tørkes raskt etter vask.

Les mer: SLIK VASKER DU BABYKLÆR

Unngå dårlig lukt

– Dunen og fjærene klumper seg sammen når de blir våte, og hvis det ikke tørkes fort nok kan det oppstå en spesiell lukt. Lar du jakken henge rett opp og ned til tørk blir ikke dunen tørr. Du må flere ganger løse opp klumpene med fjær og riste plagget, noe som tar mye tid. Resultatet blir uansett ikke like bra som om du tørker i en tørketrommel, det skal mye til for at den blir like luftig som den var før vask. Bruk derfor tørketrommel, og ha i to til tre tennisballer for å få god bevegelse på dunen og fjærene under tørkingen, sier hun.

Den spesielle lukten, som Skaar snakker om, oppstår når fjærene ligger i klumper og dermed bruker lengre tid på å tørke. Alle steder hvor det er fuktig blomstrer bakterier, som også i dette tilfellet er årsaken til lukten.

– De fleste liker at klærne lukter rent og godt etter vask, og da trenger vi en tørketrommel for å få det beste resultatet, sier Skaar.

Les mer: SLIK VASKER DU DUNJAKKEN OG ANDRE PLAGG

Fem vaskeråd for dunjakken:

  1. Aller først – vurder om du absolutt må vaske dunjakken din, eller om det holder å punktvaske eventuelle flekker på krage og ermer. Vask sliter på plagget.
  2. Les og følg vaskeanvisningen, særlig når det gjelder vasketemperatur.
  3. Bruk et skånsomt vaskemiddel for å beskytte dunens varmeegenskaper. Vaskemidler for ull er fine. Unngå skyllemiddel.
  4. Husk å ta av pelsen om du har pelskant på hetta. Om den trenger rengjøring bør den leveres på et renseri.
  5. Dunjakken må tørkes fort etter vask for å unngå at dunen klumper seg og begynner å lukte. Bruk tørketrommel med to til tre tennisballer for å oppnå det beste resultatet.

Klar oppvasktabletter

Parfymefrie oppvasktablettene inneholder nøye utvalgte ingredienser.

Les mer