Kategori:

Vasketips

Kategori:

Vasketips

Slik bør du tørke støv for å få best resultat

Hva er den aller beste måten å tørke støv på — og hva slags klut er best?

To jenter tørker støv
Ofte tror vi vaskebøtta er vår beste venn når det gjelder rengjøring. Men kanskje det er støvkluten? Foto: iStock

Plusstid-home_rabatt_topp

Fast rabatt på vaskehjelp

Plusstid-medlemmer får 10 % avslag på de tre første rengjøringene. I tillegg vil du få en velkomstgave til en verdi av 710 kr,  som inneholder produkter som hjelper deg å ha det rent og pent hjemme.

Rabattkodene legges ut på Min Side og vil bli tilgjengelig via nyhetsbrev i løpet av november. Rabatten gjelder til 1. mai 2020.

Kan ikke benyttes i kombinasjon med andre tilbud.

Dersom du ikke er medlem i Plusstid, kan du bli det her. Det er gratis og uforpliktende.

NB! Rabatten gjelder bare deg som bor i Oslo og Akershus.

Støvtørking må til innimellom, og da melder det store spørsmålet seg: Hva er det smarteste å gjøre — tørke støv eller støvsuge først? Plusstids vaskeekspert, Malin Skaar, er ikke i tvil:

Malin Skaar
Plusstids vaskeekspert Malin Skaar Foto: Gry Traaen

Du får best resultat om du først går over med en tørr mikrofiberklut eller Jif Støvmagnetfør du vasker eller støvsuger. Det er gjerne karmer, bokhyller, kommoder osv. det samler seg støv på, og da er det lurt å starte ovenfra og ned, da noe støv alltid vil virvle ned. For å rengjøre flekker, kan du bruke mikrofiberklut og Jif Basic Multispray. Så avslutter du med gulvet, anbefaler Skaar.

Stuebordet kan være greit å gå over med en fuktig klut, men det er faktisk ikke så ofte man behøver å bruke fuktighet. På soverom og lekerom kommer en ofte langt med støvsuger og tørrmopping, med mindre det er flekker. Tørker du støv først, drar du ikke skitten rundt og du kan konsentrere deg om de reelle flekkene.

Klar oppvasktabletter

Parfymefrie oppvasktablettene inneholder nøye utvalgte ingredienser.

Les mer

Hvor ofte tørke støv?

Frekvensen på støvtørkingen varierer nok kraftig fra hjem til hjem — hvor ofte bør en egentlig gå over med støvkluten?

Det er ingen fasit, det bestemmes av hvilken terskel du har for støv. Mange faktorer spiller inn: Er det dyr i husholdningen eller noen i familien har allergi, er det lurt å være nøye med støvtørkingen. Andre faktorer er hvor man bor, antall familiemedlemmer, hvor mange tepper en har, hvor mye en lufter osv.

Støv og smuss kan gjøre luftkvaliteten inne dårligere, derfor er det ekstra viktig å være påpasselig med støvtørkingen om en har allergi.

En grunn til at tørre regngjøringsmetoder som det Skaar anbefaler er så effektive mot støv, er i følge Norges Astma- og Allergiforbund at en mikrofiberklut er positivt ladet, mens støv er negativt ladet. Det er derfor mikrofiberkluter holder så godt på støvet i motsetning til en bomullsklut, som er negativt ladet og derfor lite effektiv til støvtørking. Så da vet vi det!

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer

Se opp for disse støvsamlerne!

Noen ting i huset trekker støvet til seg som svamper — som tepper, stoppede møbler, tekstilgardiner og spesielt ru overflater. Og så persiennene, som kan være ganske trøblete å få rene. For å få det beste resultatet, anbefales først å gå over med en tørr klut for å få bort støvet av persiennene, deretter en fuktig klut med for eksempel Jif Universal.

Hva slags klut er best?

Klut, ja — hvilken er best til støvtørking? Det avhenger av type overflate: En tørr mikrofiber klut er smart å bruke på glatte flater, på grovere overflater som mur er det mest effektivt med produkter som Jif Støvmopp.

Så da er det ikke sikkert at du trenger å bruke vaskebøtta fullt så mye neste gang du skal rengjøre huset.

Det mest effektive er uansett å tørke støv først ved å gå over med en tørr mikrofiberklut eller Jif Støvmagnet på hyller, karmer osv. Husk å starte i høyden og så jobbe deg nedover. Til slutt tar du gulvet og støvsugeren. Du avgjør selv når det er på tide med neste runde med kluten, men gjør du det til en jevnlig rutine, blir jobben uansett enklere neste gang du skal tørke støv.

Tørke støv — slik gjør du

  • Gå først over med tørr mikrofiberklut eller Jif Støvmagnet
  • Begynn støvtørkingen øverst og jobb deg nedover
  • Støvtørk etter behov, men vær ekstra nøye dersom noen i huset har allergi
  • For å rengjøre flekker, bruk mikrofiberklut og Jif Basic Multispray
  • Avlutt med støvtørring/støvsuging/vasking av gulv