Skribent:
Kategori:

Vasketips

Skribent:
Kategori:

Vasketips

Slik vasker du riktig før du maler inne

Et nytt strøk maling kan skjule mye, men én ting bør aldri du bør prøve å skjule: Gammel skitt.

Vaske veggen før maling? Slik går du fram.
Vaske veggen før maling? Slik går du fram. Foto: iStock.

Det er veldig viktig å vaske flatene skikkelig før du skal male dem, også innvendig. Du må rett og slett få vekk både skitt og støv før du går over med malerulla eller -kosten, sier Dag Frogner Hansen i Jotun. Han forklarer at dette har flere grunner:

  • Malingen kan løsne fortere hvis du har malt på skitne overflater, fordi limstoffene i malingen i så fall går med til å fukte skitten i stedet for å feste seg til veggen, listen, taket, døra og så videre.
  • Hvis du maler oppå for eksempel spindelvev og husstøv, vil du få nupper i malingen. Dette blir ikke pent.
  • Ubehandlet treverk bør forvaskes med et spesialmiddel for gulnet panel. Ellers vil gule fettstoffer i treet trenge gjennom interiørbeisen, og gi en gul misfarging.

Nedenfor kan du lese hans tips til hvor og hvordan du bør vaske før du går i gang med malingen.

Ekstra viktig å vaske øverst

Aller mest støv og skitt er det som regel i hjørnene, opp mot taklistene, og i taket generelt, sier Dag Frogner Hansen.

Han illustrerer dette med erfaringen nok mange har gjort seg: Idet vi har vasket vekk en flekk i taket, innser vi at også resten av taket er alt annet enn hvitt og rent, og ender opp med å måtte vaske og gjerne male hele for å få vekk skjoldene.

For å komme godt til overalt, også høyt oppe, anbefaler han å kjøpe litt spesialutstyr også til rengjøringsjobben.

malin skaar

Malin Skaar er Plusstid vaske- og rengjøringsekspert.Foto: Gry Traaen.

– Med en tak- og veggmopp med forlengerskaft får du vasket også høyt oppe uten å slite deg ut. Dermed orker du å vaske skikkelig også øverst. Til vinduslister, vinduskarmer og liknende er våre Spesialwipes nesten uunnværlig, sier han.

Når du skal vaske vegger, dører og vinduslister, bør du også følge vaskeekspert Malin Skaars råd:

Begynn øverst og vask deg nedover. Da unngår du at vannet og skitten renner ned på det du akkurat har vasket.

Riktig vaskemiddel før maling inne

Når det gjelder hva du skal vaske med før du maler inne, er svaret til Dag Frogner Hansen egentlig enkelt: Bruk et spesialvaskemiddel som er anbefalt av malingsprodusenten. Normalt står dette på malingsboksen.

– Vi i Jotun lanserte egne interiørvaskemidler for cirka to år siden. Grunnen var at vi så at mange brukte vanlige husholdningssåper som ikke egner seg til å vaske før du maler. Hvis det ligger igjen rester av slike såper, risikerer du rett og slett blærer, skjolder i malingen og dårlig vedheft, forklarer han.

Han forklarer problemene med å bruke vanlige rengjøringsprodukter før innvendig maling, slik:

Med grønnsåpe kan du få dårlig vedheft fordi det ligger igjen fett. Salmiakk kan ødelegge malingsfilmen. Klorin etterlater en hinne som gir malingen dårlig vedheft. Vanlige oppvaskmidler krever på sin side store mengder vann for å skylle skikkelig bort.

– Jotuns Spesialvask Før Maling Interiør er laget slik at du ikke trenger å vaske vekk såperestene før du maler. Du kan bare vaske veggene eller taket, la det tørke, og male rett på, sier han.

Hvis overflaten allerede har vært malt, må den bare tørke i en time før du maler. Ubehandlet treverk må tørke lenger etter vaskingen.

– Når du skal male ubehandlet furu- eller granpanel, bør du også velge et eget spesialvaskemiddel til vaskingen. Det heter Jotun Spesialrens Gulnet Panel og fjerner de gulnede fettstoffene i panelet.  Dette sikrer at beisfargen blir riktig, uten gulskjær.

Til dette vaskemiddelet anbefaler han å bruke en mikrofiberklut eller lofri fille, og å tørke av såpeblandingen med en fuktig fille etterpå.