Kategori:

Vasketips

Kategori:

Vasketips

Slik vasker du malepensler

Her er tipsene du trenger for å vaske malepensler.

Slik vasker du malepensler
Slik vasker du malepensler. Foto: iStock

Siden malingen har endret seg de siste årene, har måten du vasker penslene på også endret seg. Mens det tidligere ble brukt white spirit for å løse opp maling, holder det i dag å bruke vann og eventuelt litt penselrens.

– Bruker du et malingsprodukt som er vanntynnet, trenger du bare vann for å rengjøre penselen. Prøv med vann først, og avslutt eventuelt med litt penselrens, som flere malingsleverandører har. Det er veldig effektivt, sier Jostein Brekka, Category & Business Developement Manager i Orkla.

Har du brukt et tokomponentprodukt, for eksempel malt et betonggulv med epoxy, kan du egentlig avskrive malerpenselen din. Den vil det være nesten umulig å få ren. Til de fleste andre prosjekter er det denne oppskriften som gjelder:

– Vask penselen i vann til det er minst mulig maling igjen, og bruk eventuelt litt penselrens på slutten. Skyll og tørk penselen. Still den med skaftet ned og busten opp, i en boks eller lignende, sier Brekka.

Vær oppmerksom på at pensler og malerruller ikke bør vaskes før du er helt ferdig med malejobben. Skal du fortsette i morgen eller neste helg, kan du dyppe penslene godt i maling. Pakk de inn i en brød- eller oppbevaringspose og teip så det blir lufttett. Da tåler de å ligge litt, men i maks en uke.

– Malerpensler og malerruller blir slitte etterhvert. Er du er ferdig med en stor malejobb, kan det hende det er bedre å la penslene tørke, før du gjenvinner de som restavfall. Det er en ganske stor energi-restverdi i en malerpensel, så hvis den leveres til forbrenning, kommer den til å avgi mye varme. Men har du bare malt noen lister og vinduer skal du selvfølgelig ta vare på verktøyet ditt, sier Brekka.

Klar oppvasktabletter

Parfymefrie oppvasktablettene inneholder nøye utvalgte ingredienser.

Les mer

Vask eller gjenvinn?

Hvor miljøskadelig det er at du vasker malerpenslene dine, avhenger hvor du har tenkt til å gjøre av vannet du har vasket penslene med. Skal du la det gå i vasken, eller tenker du å levere det som farlig avfall på en miljøstasjon?

– Det er akryl i brukte malerpensler og malerruller, som vil bli skylt ut i kloakknettet som mikroplast. Du kommer også til å bruke ganske mye vann, og er det vits i å bruke mye rent drikkevann til dette? I øyeblikket penselen har herdet er den en fantastisk kilde til varmegjenvinning.

Forsøk å ha et forhold til hva du slipper ut i naturen, også av maling.

– Se etter om du har et malingsspann du kan samle vannet du vasker penslene i. Det første skyllevannet som det er mye maling i, det bør du i hvert fall tenke på. Sett på lokket og lever på miljøstasjonen, der hvor malingrestene dine uansett skal leveres, avslutter han.

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer

Slik vasker du malerpensel:

  • Gjør en vurdering før du vasker malerpenselen din. Hva er mest miljøvennlig? Er penselen din slitt, kan det være bedre å la den tørke og bli til restavfall, siden malingen du skyller av penselen din havner i kloakknettet og inneholder mikroplast.
  • Se etter om du har et malingsspann du kan samle vannet du vasker penslene i. Det første skyllevannet som det er mye maling i, det bør du i hvert fall tenke på.
  • Har du brukt et malingsprodukt som er vanntynnet, skal du vaske penselen i vann til det er minst mulig maling igjen, og eventuelt bruke litt penselrens på slutten.
  • Skyll penselen godt, og tørk den.
  • Sett penselen opp ned i en boks eller lignende, sånn at det som eventuelt måtte være igjen av urenheter ikke renner ut i tuppene, som du skal lage finish med.
  • Sett eventuelt lokk på malingsspannet med skyllevann i og lever på miljøstasjonen, der hvor malingrestene dine uansett skal leveres.