Kategori:

Vasketips

Kategori:

Vasketips

Slik fjerner du hundehår fra sofaen

Lurer du på hvordan du kan få bukt med alle de små hundehårene som til stadighet fester seg i sofaen, bilen eller på klærne dine? Da bør du lese dette.

Se det for deg i sakte film: Du har akkurat fullført helgevasken idet hunden din spankulerer freidig inn på parketten, stiller seg i bredbeint positur og tar en god og grundig risteøvelse. Hundrevis av små, tynne hår som virvler opp i lufta, før de daler ned og legger seg alle andre steder enn i skjul…

Som hunde-eier har undertegnede flere enn én gang bitt i seg en hel bråte skjellsord over den firbeinte kompisen som absolutt ikke lar seg affisere av at det lukter grønnsåpe og at sofaen endelig er presentabel.

Hunder røyter mye

Det er heller ikke så altfor mye sympati å spore hos veterinær og informasjonsmedarbeider Sasja Rygg hos veterinærkjeden AniCura.

– Naturen er sånn at hunder røyter. Men det er veldig forskjellig fra rase til rase hvor mye de røyter, og om det skjer kontinuerlig eller bare 1-2 ganger i året, poengterer hun blidt.

Er du på vei til å bli førstegangseier av hund, men har ikke valgt den røytefrie varianten?

Det er bare å bli vant til det: Det kommer til å bli hår. Hår i hjemmet ditt, hår på klærne dine, hår på dine nyvaskede gulv. Og det kommer du til å akseptere. Du har jo fått et nytt og kjært familiemedlem!

Forebygg med omega 3

Men, det betyr ikke at det ikke er mulig å minske problemet.

– Den beste måten å forebygge røyting på, er at hunden får kvalitetsfôr, med en riktig sammensetning av omega 3-fettsyrer. Det kan være en fiskeolje som feks lakseolje, men ikke tran, for det er for sterk kost for nyrene, sier Rygg, som oppfordrer deg til å be veterinæren din om å gi en anbefaling.

Børst hunden ute

–Den andre måten å forebygge på, er å ta en god børsting av hunden. For noen bør det skje tre ganger i uka, for andre holder det med tre ganger i året. Børstingen hjelper på prosessen, sier Rygg, som oppfordrer deg til å børste hunden utendørs.

–Da er det noen fuglemammaer og fuglepappaer som får varme og myke materialer til reirene sine, forklarer hun blidt.

Barber i varmen

Har du valgt en langhåret rase, kan det også være en forhåndsregel å barbere dem når det er varmt i været.

-Mange tar en god barbering på sommeren, og det er kjempeflott og veldig godt for dyrene. Det blir jeg alltid veldig glad når jeg ser, sier Sasja Rygg, som påpeker at barberingen også kan forebygge mot hudproblemer fordi de langhårete hundene sliter med å bli helt tørre etter bad, og dermed kan utvikle hudproblemer.

Prøv disse hjelpemidlene

Men tilbake til husvasken og de irriterende hundehårene… Både dyreforretninger og nettsøk vil kunne gi deg mange råd som kan hjelpe, noen mer logiske enn andre. Her er noen tips du kan forsøke:

Støvsuger

Mange støvsugere er ikke sterke nok til å få hårene av sofaputene, men det finnes noen støvsugere som er spesielt laget for hjem med kjæledyr, og som hevder å «tygge» i seg hårene. Det finnes også spesielle munnstykker som er utviklet til dette problemet og som passer til flere støvsugere.

Klesrulle

For klær kan det være lurt å ha liggende en klesrulle i vesken, sånn at du raskt kan se presentabel ut. En del opplever imidlertid at disse ikke er kraftige nok for å ta hår i møblene.

Det finnes også flere klesrulle-produkter på markedet, som er spesielt utviklet for å ta dyrehår.

Gummihansker

Jepp. De gode, gamle gule gummihanskene kan få sofaputen din ren i en fei. Dra hendene med hansker over puten så vil du se at hårene følger med.

Det finnes også egne børste-gummihansker, som i utgangspunktet er laget for å børste pelsen til kjæledyret med, men som også kan brukes på møblene.

Har du ikke gummihansker, men et par flip flopper liggende? Tre dem på hendene og dra over!

Stein

Har du også liggende et hjemmespa-sett hjemme, som du aldri har fått brukt? Da skal du ikke kaste det, spesielt ikke hvis det inneholder en pimpstein. Pimpstein skal nemlig være utrolig effektivt mot hundehår i møbler og bilseter skal vi tro de mange som har testet det. Steinen som ofte brukes til fotbad eller hårfjerning kan du få tak i på butikker som Clas Ohlsson eller Kid Interiør.

Her kan du se en video, der både støvsuger, gummibørste og en pimpstein eller «pet stone» testes ut på hundehår i bilen.

Hva gjør så veterinæren selv for å angripe hårproblemet?

Sasja Rygg ler.

– Vi har fått oss robotstøvsuger. Og det er vi glade for!