Kategori:

Vasketips

Tag:
Kategori:

Vasketips

Tag:

Vaskehjelp søkes – dette bør du se etter i en god vaskehjelp

Stadig flere av oss overlater husvasken til profesjonelle rengjøringsfirmaer. Kvaliteten på disse tjenestene varierer, så hvordan sikre at vi får vaskehjelp av god kvalitet?

vaskehjelp vasker dusj
Vaskehjelp er for mange løsningen på tidsklemma. Men hvordan få tak i en god en? Foto: Plusstid Home

Magdalena Martyka er Field Operation Manager hos Plusstid Home, en ny vaskehjelpstjeneste for Osloområdet. Hun er bl.a. ansvarlig for opplæring av rengjøringspersonale, og har selv lang erfaring som renholder. Hun mener det er flere faktorer som avgjør om en vaskehjelp er profesjonell eller ikke.

Plusstid-home_rabatt_topp

Fast rabatt på vaskehjelp

Plusstid-medlemmer får 10 % avslag på de tre første rengjøringene. I tillegg vil du få en velkomstgave til en verdi av 710 kr,  som inneholder produkter som hjelper deg å ha det rent og pent hjemme.

Rabattkodene legges ut på Min Side og vil bli tilgjengelig via nyhetsbrev i løpet av november. Rabatten gjelder til 1. mai 2020.

Kan ikke benyttes i kombinasjon med andre tilbud.

Dersom du ikke er medlem i Plusstid, kan du bli det her. Det er gratis og uforpliktende.

NB! Rabatten gjelder bare deg som bor i Oslo og Akershus.

— For det første bør du se etter en vaskehjelp som kommuniserer  godt og som er effektiv i arbeidet. Det er viktig at det er en person du føler at du kan stole på og at vedkommende forstår behovene dine. For å sikre at vaskehjelpen har den erfaringen som trengs, er det lurt å sjekke tidligere referanser og hva slags kompetanse personen har på området, derfor kan det være smart å bruke en plattform der vi allerede har sjekket for deg, mener Martyka.

— En god vaskehjelp er løsningsorientert og stiller gode spørsmål når han eller hun kommer hjem til deg på befaring første gang. I tillegg har vedkommende laget en arbeidsplan for seg selv basert på boligens størrelse osv. En profesjonell vaskehjelp kjenner dessuten utstyr og de ulike vaskemidlene.

Les også: HVOR MYE BØR EN VASKEHJELP KOSTE?

Hvor ofte bør man rengjøre?

Magdalena Martyka

Magdalena Martyka er vaskeekspert og Field Operations manager hos Plusstid Home. Foto: Privat

Hva er grei frekvens — hver uke eller hver fjortende dag?

— Hver fjortende dag er mest populært og det er helt greit. Har man et større hus kan det være hensiktsmessig med hyppigere rengjøring, men da kan man bestille kortere vasketid pr. gang. Dette er også noe du kan diskutere med din vaskehjelp, og vedkommende vil kunne gi deg en anbefaling basert på hva han/hun ser at trengs hjemme hos deg. Det kommer jo også an på hvor mye man gjør selv mellom hver vask, forteller Martyka.

Proff vaskehjelp — dette ser du etter

Så hvordan stole på at vaskehjelpen/rengjøringsfirmaet gjør en god jobb?

— Tillit er en prosess som man bygger opp over tid, og derfor synes en kanskje at det er vanskelig å stole på vaskehjelpen første gang man møtes. Om man ønsker, kan man gjerne være hjemme under første vask — da vil man ha mulighet til å bli nærmere kjent. Hos oss i Plusstid Home har vi laget en digital plattform som skal gjøre det lettere å finne en pålitelig vaskehjelp. Våre kunder kan derfor være sikre på at man får en person man kan stole på og som har den erfaringen som trengs, forteller Martyka, som tror det er folks travle livsstil som er årsaken til at så mange outsourcer denne type hjemmeoppgaver.

— I dag har alle det travelt og skal prestere både på jobb, sosialt og i familielivet, derfor vil mange heller tilbringe den lille fritiden de har på å gjøre noe som er viktig for dem. For de aller fleste er vasking noe man gjør fordi man , og ikke en aktivitet man synes er så veldig morsom.

Les også: EFFEKTIV VÅRRENGJØRING PÅ 1-2-3

Sørg for en detaljert avtale

Men hva gjør man dersom man ikke er fornøyd med tjenesten? Pia C. Høst er leder for Forbrukerdialog hos Forbrukerrådet. Hun opplyser at de i løpet av året får en del henvendelser fra misfornøyde kunder.

Pia C. Høst
Pia C. Høst, leder av Forbrukerdialog hos Forbrukerrådet. Foto: Privat

— Det er kjedelig å se frem til deilige rene rom, og så blir det ikke slik du har håpet. Forbrukerrådet får endel spørsmål om dette, og antall henvendelser har ligget jevnt de siste årene. Spørsmålene handler primært om pris og timebruk, men også noe om ødeleggelser.

Man bør skrive en detaljert avtale før man kjøper tjenesten, råder Høst.

— Denne avtalen er viktig dersom det skulle oppstå ting underveis som du er misfornøyd med. Det er avtalen du har inngått og det dere har blitt enige om som er avgjørende for hva du har rett på. Det betyr at det er viktig å skrive ned hva som skal vaskes og hvor mye det skal koste. Skriv også ned eventuelle tilleggsoppgaver. En epost er nok som dokumentasjon, men inngå gjerne kontrakt for større oppdrag. Du bør forvente at en som vasker profesjonelt kjenner til hvordan for eksempel parketten skal behandles. Men når ting er viktig for deg, så ta med hvordan det skal vaskes i avtalen også.

Når uhellet er ute

Hva hvis det skjer et uhell under arbeidet og verdifulle gjenstander blir ødelagt under vask? Sjekk om firmaet har forsikring før du inngår avtale, råder Høst.

— Dersom rengjøringsselskapet har en forsikring, betyr det at det kan bli enklere for deg å få penger hvis det blir gjort feil. Ellers gjelder vanlig erstatningsrett, og da må det en del til for at du skal komme noen vei, som at vaskehjelpen har gjort ting med vilje eller vært uaktsom, opplyser Høst.

Men det er på langt nær alle firmaer som har forsikringer, forteller Martyka hos Plusstid Home.

— De fleste vaskehjelper gjør sitt beste for at det ikke skal skje uhell, men det skjer dessverre de fleste. Bestiller man gjennom en lovlig tjeneste vil de aller fleste ha ulykkesforsikringer som sikrer kundene om noe skulle skje. Du kan også minimere risikoen for at noe skal bli ødelagt ved å gi klar beskjed hvis det er noen overflater som ikke tåler visse typer rengjøringsmidler osv.

Les også: ALT DETTE KAN DU BRUKE ZALO TIL

Dette gjør du før vaskingen

Er du blant dem som sprengrydder før vaskehjelpen kommer? Det viktigste er at riktig utstyr og vaskemidler er på plass, mener Martyka.

— Det er vanskelig for vaskehjelpen til å utføre arbeidet sitt hundre prosent om det er mye som ikke er i orden. Sjekk at støvsugerposen ikke er full og at vaskehjelpen har rene kluter som er i skikkelig stand. Det vi ofte ser, er at kunder vasker mikrofiberkluter med skyllemiddel, noe som ødelegger egenskapene til klutene. Videre er det fint om man sørger for at det ikke ligger masse klær rundt i rommet. Om man ikke skal bytte sengetøy, går det helt fint om man samler alt oppå senga. Om man skal ha byttet sengetøy, må man legge frem det nye og sørge for at det er i riktig størrelse, råder Martyka.

— Sett frem støvsuger, mopp og bøtte. Det varierer om man må stå for vaskemidler og kluter selv, men hos oss i Plusstid Home sender vi ut en startpakke til kundene som inkluderer det som trengs for en rengjøring. De viktigste produktene man bør ha, er kjøkkenspray, baderomspray, et universalt vaskemiddel (helst til gulvet) og rene kluter, anbefaler Magdalena Martyka hos Plusstid Home.

Så da er det vel bare å finne frem utstyret? Rart hvor mange hybelkaniner som spretter frem fra krokene straks den første vårsola titter frem.

Proff vaskehjelp – se etter dette

  • Pass på at det er en person som kommuniserer godt, virker interessert og stiller gode spørsmål når vedkommende er på befaring/rengjøring første gang (ikke alle firmaer har egen befaring, men kombinerer dette med første vask).
  • Sjekk tidligere referanser: Er firmaet til å stole på? Hvor effektiv er vedkommende i arbeidet? Har personen tilstrekkelig erfaring/kompetanse for den jobben som skal gjøres?
  • Vær forberedt — sørg for å ha utstyret i orden: Støvsuger, mopp og bøtte, vaskeklut.
  • Disse produktene bør du ha: Kjøkkenspray, baderomspray, et universalmiddel til gulv + rene kluter.

Forbrukerrådets tips

  • Be om pristilbud fra flere rengjøringsbyråer
  • Sjekk om vaskebyrået er seriøst – få fyldig kontaktinfo (sjekk evt. med Brønnøysundregisteret. Er byrået hvitt? Sjekk her)
  • Husk detaljert kontrakt før firmaet starter opp
  • Sjekk om rengjøringsfirmaet har forsikring
  • Avtal priser i kontrakten

Mer info om vaskehjelpstjenester hos Forbrukerrådet her.

Klage?

Forbrukerrådet har gode tips til hvordan du bør gå frem dersom du er misfornøyd med tjenesten og vil klage.

 

Klar oppvasktabletter

Parfymefrie oppvasktablettene inneholder nøye utvalgte ingredienser.

Les mer