Kategori:

Vasketips

Kategori:

Vasketips

10 grunner til at oppvaskmaskinen ikke vasker rent

Det kan være mange grunner til at oppvaskmaskinen ikke vasker rent – og mest sannsynlig trenger du ikke å kjøpe ny. Her er de første tingene du bør sjekke.

Sjekk hvorfor oppvasken ikke blir ren. Foto: Istock.
malin skaar

Malin Skaar er Plusstids vaskeekspert. Foto: iStock.

De fleste som har opplevd å være uten en stund, vil være enige i at oppvaskmaskinen er en av hverdagens beste venner. Men noen ganger blir vennskapet satt på prøve.

For hvorfor kan det være matrester på knivene og tallerkenene og mørke render i kaffekoppene etter vasken? Og hva kan vi gjøre med det?

Vi har spurt Plusstids vaskeekspert Malin Skaar om hvorfor oppvaskmaskinen ikke vasker rent, og hvordan du kan løse det.

Plusstid-home_rabatt_topp

Fast rabatt på vaskehjelp

Plusstid-medlemmer får 10 % avslag på de tre første rengjøringene. I tillegg vil du få en velkomstgave til en verdi av 710 kr,  som inneholder produkter som hjelper deg å ha det rent og pent hjemme.

Rabattkodene legges ut på Min Side og vil bli tilgjengelig via nyhetsbrev i løpet av november. Rabatten gjelder til 1. mai 2020.

Kan ikke benyttes i kombinasjon med andre tilbud.

Dersom du ikke er medlem i Plusstid, kan du bli det her. Det er gratis og uforpliktende.

NB! Rabatten gjelder bare deg som bor i Oslo og Akershus.

Derfor vasker ikke oppvaskmaskinen rent:

 • Har du glemt å skylle filteret i bunnen av oppvaskmaskinen?
  De fleste produsentene anbefaler å skylle det etter hver vask. Det gjør de færreste av oss. Men du bør i hvert fall gjøre det jevnlig. Ellers vil oppvaskvannet bli liggende for lenge i maskinen, og smuss og skitt vil flyte rundt etter at vaskeprogrammet egentlig er ferdig.
  Løsning:
  Skyll filteret! Husk også å skylle av matrester før du setter oppvasken i oppvaskmaskinen. Ellers vil den bli full av smuss igjen ganske snart
 • Ligger det smuss i spylearmen?
  Da vil vannmengden bli feil, og oppvaskmaskinen kan rett og slett spyle skitt på oppvasken.
  Løsning:
  På de fleste maskiner er det mulig å kneppe ut spylearmen, altså «propellen», og rengjøre den. Eventuelt kan du prøve å pirke bort skitt fra hullene.
 • Ligger det smuss i oppvaskmaskinen generelt?
  Da er det ikke rart at den ikke vasker rent.
  Løsning:
  Fyll kammeret med Sun Maskinrens og kjør en tom maskin for å rense oppvaskmaskinen. Malin Skaars anbefaling er å gjøre dette en gang i måneden. Dette fjerner både smuss, kalk, fett og dårlig lukt. Du vil trolig også oppleve at glassene blir blankere etter at du har renset maskinen.
 • Går oppvaskmiddelet ut som det skal?
  Hvis det ligger rester av oppvaskmiddel igjen i kammeret, tyder det på at noe er feil.
  Løsning:
  Sjekk om kammeret åpner seg som det skal. For å teste dette, kan du legge oppvasktabletten nederst i maskinen de neste gangene du bruker den. Hvis oppvasken blir renere da, tyder det på at kammeret ikke åpner seg. Husk imidlertid at dette ikke er en permanent løsning. Kammerets oppgave er nemlig at oppvaskmiddelet skal komme inn i maskinen på riktig steg i vaskeprosessen.

Klar oppvasktabletter

Parfymefrie oppvasktablettene inneholder nøye utvalgte ingredienser.

Les mer
 • Har du blokkert kammeret med oppvask?
  «Døra» til kammeret åpner utover, så det er viktig at det ikke står noe i maskinen som sperrer den.
  Løsning:
  Sjekk hvordan du har stablet oppvasken og beregne hvor kammeret vil åpne seg i forhold til dette. Hvis du får mistanke om at stablingen skaper problemer, bør du se om det hjelper å stable om.
 • Har du stablet oppvasken feil?
  Oppvaskmaskinen må ha nok vann til alt som står i den. Hvis du har satt en stor bolle eller lagt et fat øverst eller nederst i en av skuffene, vil den virke som en paraply – og oppvasken som ligger dekket av «paraplyen», forblir sannsynligvis skitten
  Løsning:
  Tenk gjennom stablingen for å se om dette var tilfellet. I så fall må du vaske de største tingene for hånd neste gang.
 •  Vasker du på feil program eller temperatur?
  Mange «glemmer» helt at oppvaskmaskinen har flere innstillinger, og kjører den på samme program og vasketemperatur hver gang. Det kan gi dårlige resultater hvis oppvasken er svært skitten.
  Løsning:
  Se an oppvasken før du velger program og vasketemperatur. Hvis du bare skal vaske glass og tallerkener med litt smuler, er hurtigprogrammet sikkert tilstrekkelig. Men for at en oppvask bestående av tallerkener med saus, kjeler og kaffekopper med størknet kaffe skal bli ren, trenger oppvaskmaskinen lengre tid og høyere temperatur for å vaske rent.
 • Har skitten grodd fast?
  Hvis du har en liten husholdning og kjører oppvaskmaskinen svært sjelden, kan skitten gro fast på bestikket, tallerkenene og koppene. I så fall kan selv den beste oppvaskmaskin slite med å få alt rent.
  Løsning:
  Vær nøye med å skylle godt før du setter skitne ting inn i oppvaskmaskinen. Eller kjør maskinen oftere.
 • Har du brukt for lite oppvaskmiddel?
  Hvis det er hardt vann der du bor – altså vann som inneholder mye kalsium og magnesium – må du bruke litt mer oppvaskmiddel.
  Løsning:
  Bruk 1,5 tablett eller tilsvarende dose med pulver neste gang du kjører maskinen, og se om det hjelper.
 • Trenger oppvaskmaskinen din salt?
  Hvis det er et hvitt belegg på glassene etter vask, tyder det på kalk i vannet. I så fall vil du kanskje også se at det lyser en varsellampe på maskinen?
  Løsning:
  Etterfyll spesialsalt eller bruk Alti1-oppvaskmiddel. Du kan lese mer om å etterfylle salt i oppvaskmaskinen her!

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer