Skribent:
Kategori:

Vasketips

Skribent:
Kategori:

Vasketips

Slik bør du rengjøre stekebrett og stekerister

Stekeplatene blir lett fulle av fastbrent mat. Men det går an å få dem rene. Her er rengjøringstipsene.

Stekerist_innenfra
Plusstid-ekspert Malin Skaar vet hva som skal til for at stekeristen din blir som ny! Foto: Anders Rodem

Er stekebrettet er fullt av brent kyllingfett, tomatsaus eller svartsvidd kakedeig? Eller har stekeristen svarte rester av svidd ost fra pizzaen?
Fortvil ikke, det går nemlig an å få dem like fine. I de fleste tilfeller kan du til og med greie deg uten stålull. Her er vaskeekspert Malin Skaars råd til rengjøring av stekeovnens innmat.

Rengjøringsmetoden for stekeplate og -rist

– Det er egentlig samme metode for å vaske alt, både stekebrett eller -plate eller stekerist, sier Skaar. Hun anbefaler følgende metode:

  1. Fyll oppvaskkummen med lunkent vann og hell i litt Zalo bløtlegging. Du kan eventuelt bruke litt vanlig vaskemaskinpulver eller en oppvasktablett.
  2. Legg stekeplaten eller -risten i kummen. Med mindre du har en ekstremt stor utslagsskum, må du trolig vaske en halvdel av gangen.
  3. La risten eller stekebrettet ligge i cirka 10 minutter. Hvis du er usikker på om skitten har løsnet, kan du prøve å løsne det med oppvaskbørsten. Hvis det fortsatt sitter fast, må du la middelet virke litt lenger.
  4. Fyll kummen med nytt vann og bløtleggingsmiddel og gjenta prosessen.
  5. Når skitten løsner, børster du den bort med en oppvaskbørste.
  6. Deretter vasker du stekeplaten eller stekeristen med vanlig Zalo og varmt vann.
  7. Skyll og tørk godt før du setter dem bort.

– Noen stekeplater og -rister tåler også oppvaskmaskin. Men hvis du har fulgt rengjøringsprosessen jeg har nevnt her, er det ikke nødvendig, sier Skaar.

Slik bruker du stålull

I de fleste tilfeller mener Malin Skaar at du klarer å rengjøre stekebrettet eller stekeristen uten å bruke stålull. Men i enkelte tilfeller kan det være nødvendig. For Skaar er ikke i tvil: Stålull er veldig effektivt.
– Hvis noe er veldig fastbrent, kan du bruke Svint stålull. Da fukter du stålullen først. Og så lenge den skummer, lager den ikke riper, sier hun.