Kategori:

Vasketips

Kategori:

Vasketips

Slik slipper du vond lukt fra sluket

Å rengjøre sluket er neppe det morsomste du vet. Men det må til for å slippe vond lukt i rommet. Og heldigvis er det egentlig ikke så veldig vanskelig.

rengjøre sluk
Tre til fire ganger i året bør denne risten tas opp og vaskes. Foto: iStock
Malin Skaar

Plusstids vaskeekspert Malin Skaar. Foto: Gry Traaen

– På badet anbefales det å ta opp risten og vaske sluket i hvert fall 3–4 ganger i året, sier Malin Skaar.

Plusstids vaskeekspert serverer også et lite tips, som vil gjøre faren langt mindre for at sluket utvikler vond lukt:

– Det er veldig lurt å rense opp i sluket før du reiser på ferie. Hvis du ikke bruker dusjen på et par uker, kan skitten der nede tørke og forsteine seg. Da vil det ofte lukte vondt fra alt som har samlet seg nede i sluket, sier hun.

Også kjøkkensluket har godt av litt jevnlig vask. Men der er Malins aller fremste tips å forebygge luktproblemet: Ikke fall for fristelsen til å fjerne bunnventilen som hindrer matrester fra å havne nedi rørene.

Klar oppvasktabletter

Parfymefrie oppvasktablettene inneholder nøye utvalgte ingredienser.

Les mer

Rengjøre baderomssluk

For å rengjøre og fjerne vond lukt fra sluk på badet, anbefaler Malin Skaar følgende fremgangsmåte:

  1. Ta opp risten og hell en desiliter ufortynnet Salmi ned i sluket. Salmi er sterkt, så følg advarslene på flasken.
  2. La det virke i noen minutter, og skyll godt med varmt vann.
  3. Hvis sluket er slik at du kommer til, kan du med fordel bruke litt JIf Baderom og en gammel oppvaskbørste for å få skrubbet nedi det.
  4. For å vedlikeholde rørene, kan du bruke Jif Rørfrisk. Husk at også den skal skylles godt ut etterpå.
  5. Vask også risten, hvor det særlig på undersiden vil samle seg litt skitt som kan begynne å lukte. Også her er Jif Baderom en god løsning.

– Siden Salmi lukter nokså intenst, er det lurt å time det lite grann. Du trenger ikke akkurat å rengjøre sluket rett før du skal dusje, minner Malin om.

For sluket i baderomsvasken eller håndvasken på toalettet, gjelder de samme rådene. Hvis det fortsatt lukter vondt etter rengjøringen, er et tips å skylle overløpet. (Det lille hullet et stykke oppe på servanten.)

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer

Rengjøre sluk på kjøkkenet

I kjøkkenvasken er det som regel ikke like lett å få opp sluket. Derfor er det ekstra viktig at la bunnventilen sitte i, selv om det betyr at du må ta opp matrestene med hendene i stedet for at de forsvinner ned i røret.

Her er Malins fremste tips å vaske bunnventilen, hvor det ofte samler seg matrester som utvikler vond lukt.

– Bruk Jif Skurekrem og en oppvaskkost. Det vasker bra og får vekk vanskelig smuss som har satt seg fast. Husk å skylle godt etterpå med lunkent vann, sier Malin.

– Hvis det da fortsatt lukter vondt, kommer lukta fra nedi sluket. Da blir framgangsmåten den samme som på badet, med Salmi og eventuelt Jif Rørfrisk. Men husk på å skylle vekk skurekremen først, fortsetter hun.

Hun legger til at du gjerne kan vaske også resten av oppvaskkummen med skurekrem. Blandingen av kalk fra vannet, såpe og skitt vil nemlig fort danne et belegg, slik at du vil se klar forskjell på før og etter vask.