Kategori:

Vasketips

Kategori:

Vasketips

Slik får du perfekt oppvask for hånd

Enten du er på hytta eller du bare vil ha unna de siste glassene og kjelene det ikke var plass til i oppvaskmaskinen: Skal du vaske opp for hånd bør du få med deg disse ekspertrådene for et skinnende rent, bakteriefritt resultat.

Far og datter tar oppvask for hånd.
Riktig temperatur og riktig rekkefølge er blant de viktigste stikkordene når du skal vaske opp for hånd. Foto: iStock

Etter vaskemaskinen er vel oppvaskmaskinen den mest verdsatte tekniske oppfinnelsen på husholdningssiden. Skitne glass, tallerkener og kjeler stables kjapt, og kommer skinnende rene ut etter at maskinen har gjort jobben sin. Å ta oppvask for hånd gjør vi bare unntaksvis. Kanskje på hytta eller hvis maskinen er full og vi vil ha unna de siste glassene og et par kjeler som står igjen på kjøkkenbenken. Men er det egentlig noen ”regler” for hvordan vi skal vaske opp for hånd for å få et godt resultat, der bakteriene er borte og oppvasken er fri for skjolder og fettrester?

Malin Skaar gir råd om oppvask for hånd
Vaskeekspert Malin Skaar vet hvordan resultatet blir best når du tar oppvasken for hånd. Foto: Gry Traaen

– For å starte med begynnelsen: Oppvaskkummen må være ordentlig ren før du fyller den, sier Plusstids vaskeekspert Malin Skaar.
– Det har lite for seg å pøse på med rent, varmt vann og Zalo hvis kummen er skitten. Vask den godt med kost eller skrubbesvamp.

Klar oppvasktabletter

Parfymefrie oppvasktablettene inneholder nøye utvalgte ingredienser.

Les mer

Bruk ordentlig varmt vann

Temperaturen på vannet er viktig når du skal vaske opp for hånd. Vannet skal være så varmt som mulig, forteller vaskeeksperten.

Hvor ofte du skal skifte vann, avhenger av hvor stor oppvasken er og hvor godt du har skyllet den først.

– Hvis du er sensitiv for varme, kan det være lurt å bruke oppvaskhansker. Det er også viktig å skifte vann underveis, både for å holde temperaturen høy nok, men også fordi vannet selvsagt blir skittent etter hvert. Hvor ofte du skal skifte vann, avhenger av hvor stor oppvasken er og hvor godt du har skyllet den først.

– Hvor mye oppvaskmiddel trenger vi å bruke? Er det sant at ”en dråpe er nok”?

– Ja, hvis Zalo-dråpen er stor nok til at vannet skummer skikkelig, er det nok. Såpen bidrar blant annet til å løse opp fett slik at oppvasken blir ordentlig ren. Det står også dosering bak på flasken, og mengden såpe vil avhenge av vannmengde og hvor mye som skal vaskes opp.

Riktig rekkefølge for oppvask for hånd

Hvis du bare plumper oppvasken oppi kummen i tilfeldig rekkefølge, har du også litt å lære av Malins tips.

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer

– Rekkefølgen er også viktig for et best mulig resultat. Begynn med glass, kopper og bestikk. Tenk gjerne på at det som skal opp til munnen, skal vaskes først. Deretter tar du tallerkener, arbeidsredskap, boller og fat. Kjeler og panner kommer helt til slutt.

Er oppvaskbørsten ren?
En slitt og/eller skitten oppvaskbørste kan ødelegge hele jobben når du skal vaske opp for hånd. Gjør det til en god rutine å vaske børsten med såpe  – gjerne antibakteriell – og varmt vann når du er ferdig med oppvasken.
Sett eller legg børsten tørt for å unngå at ”skumle” bakterier får godgjøre seg i den. Hvis børsten tåler det (sjekk produsentens anbefaling), kan du gjerne la den få en runde i oppvaskmaskinen. Når den begynner å se slitt eller udelikat ut: Kjøp ny!

Dersom du ikke bruker altfor mye såpe, er det ikke nødvendig å skylle oppvasken. Oppvaskmiddelet bidrar faktisk til at vannet renner lettere av uten å danne dråper som gir skjolder. Synlig såpeskum bør skylles bort før tingene settes til tørk. Hvis du opplever at tingene smaker såpe, har du nok brukt for mye oppvaskmiddel.

La gjerne ting lufttørke og bruk et godt mikrofiberhåndkle på de mest åpenbare stedene hvor du ikke vil ha skjolder.

– Er det greit å la oppvasken stå og lufttørke, eller bør vi tørke den?

– Det er litt smak og behag. Glass og metall kan få skjolder av vanndråper som tørker på overflaten, men samtidig er det jo litt tid å spare på å la tingene lufttørke. La gjerne ting lufttørke og bruk et godt mikrofiberhåndkle på de mest åpenbare stedene hvor du ikke vil ha skjolder. Hvis du ikke er helt sikker på at glassene er ordentlig tørre før du setter dem inn i skapet, så sett dem for all del ikke opp-ned. Da stenges fuktigheten inne, og glassene kan korrodere og det dannes skjolder som er umulige å fjerne.

Oppvaskmaskinen er best for miljø og lommebok

Hvis du tenker at oppvask for hånd er mer miljøvennlig eller økonomisk enn å vaske opp i maskin, tar du feil, i følge en test gjort av det svenske forbrukertidsskriftet Råd&Røn. Kort oppsummert  bruker du neste fire ganger så mye vann på å vaske opp for hånd sammenlignet med tilsvarende mengde oppvask i maskin. Og for å varme opp vannet, går det med 30 prosent mer energi til oppvask for hånd. Selv når investeringen i oppvaskmaskin ble tatt med, ble maskinen en soleklar vinner over tid.

Må du likevel til pers ved oppvaskkummen av og til, kan du altså triksene nå!

7 huskeregler for perfekt oppvask for hånd

  1. Vask kummen grundig
  2. Sørg for at oppvaskbørsten er ren (se egen faktaboks)
  3. Bruk ordentlig varmt vann
  4. Skift vann underveis
  5. Vask i riktig rekkefølge
  6. Skyll bort synlig såpeskum for å unngå skjolder