Kategori:

Vasketips

Tag:
Kategori:

Vasketips

Tag:

Naturlige vaskemidler - bedre enn vanlige?

Det er lett å tenke at naturlige vaskemidler er bedre for miljøet enn de vi kjøper i butikken. Men er det egentlig slik?

naturlige-vaskemidler
Naturlige vaskemidler klinger godt i ørene, men siden alle vaskemidlene i butikkene følger strenge regler, kan du være helt sikker på at de er like bra for helse og miljø. I noen tilfeller bedre. Foto: iStock

Så fort noe har ordet «naturlig» foran seg, så forbinder vi det med noe positivt. I hvert fall positivt for miljøet.
Men ifølge ekspertene skal vi ikke ta det for god fisk at det er tilfellet, i hvert fall ikke når det kommer til vaskemidler.

Anja-Bakken-Riise
Anja Bakken Riise, leder for Fremtiden i våre hender. Foto: Privat

– Såkalte naturlige vaskemidler er ikke nødvendigvis bedre for miljøet enn de du kjøper i butikken. Velger du et svanemerket og parfymefritt produkt, så kan du være sikker på at produktet ikke inneholder helse- eller miljøskadelige kjemikalier, sier Anja Bakken Riise, leder for Framtiden i våre hender.

Malin Skaar, Plusstids vaskeekspert, understreker at alle vaskemiddelprodusenter i Norge skal følge det Europeiske regelverket, som forbyr helse- og miljøskadelige kjemikalier, og skal forsikre at produktene er trygge.

Velger du et svanemerket og parfymefritt produkt, så kan du være sikker på at produktet ikke inneholder helse- eller miljøskadelige kjemikalier.Anja Bakken, leder for fremtiden i våre hender

Virkningen varierer

Riise sier at vi kan bruke vanlige husholdningsartikler, som natron, eddik og sitron som vaskemidler i hjemmet vårt, men at virkningen vil variere med hva du skal vaske.

– Som regel fungerer vanlige vaskemidler bedre. Og som sagt – velger du et svanemerket og parfymefritt produkt, så er du på trygg grunn, fortsetter hun.

Riise trekker frem tørrmopping og bruk av mikrofiberkluter som det aller beste miljøvalget.

– Bruk av tørrmopping og mikrofiberkluter gjør at du kan klare deg helt uten vaskemidler, sier hun.

Den eneste ulempen ved mikrofiberkluter er at de kan avgi små mengder mikrofiberpartikler når de vaskes i maskinen. Løsningen på det er å skaffe seg en vaskepose du putter kluten i før du vasker dem, som fanger opp mikrofiberpartiklene. Vaskeposene kan også brukes til syntetisk tøy.

Les også: KILDESORTERING – EN GUIDE

Hva er naturlige vaskemidler?

I følge Plusstids ekspert må vi først definere hva som er naturlig. Er det alt, som ikke er basert på fossile ressurser, eller er det alt som ikke har vært igjennom noen form for menneskelig produksjon?

Malin Skaar
Plusstids vaskeekspert Malin Skaar Foto: Gry Traaen

– Vaskemidler har lik oppgave uansett opphav, det er å fjerne smuss og skitt på forskjellig vis. Dette innebærer overflateaktive stoffer, som binder opp fett og smuss. Her finnes det et hav av forskjellige stoffer av forskjellige opphav og funksjon. pH er også styrende for om man kan fjerne kalk, fastbrent fett og annet smuss, så her vil diverse syrer og baser spille stor rolle. «Naturlig» er et veldig positivt ladet ord for en forbruker, men langt fra alt som er naturlig er sunt eller bra for oss mennesker. Det er viktigere å se på miljøregnskapet og helseaspektene ved komponenter enn å vurdere om de er «naturlige» eller ikke, sier Malin Skaar.

Det er viktigere å se på miljøregnskapet og helseaspektene ved komponenter enn å vurdere om de er «naturlige» eller ikke.Malin Skaar, plusstids vaskeekspert

Mer effektivt

Eksperten sier at Orkla ikke har utført tester på effekten av natron, eddik og sitron som vaskemidler i hjemmet, så hun kan ikke si noe om hvor godt resultatet blir.

– Dette er alle pH-styrende komponenter, så de vil fungere i en viss grad. Kommersielle rengjøringsmidler du får kjøpt i dagligvare skal være langt mer effektivt enn natron, eddik og sitron, sier hun.

Når det kommer til tørrmopping og mikrofiberkluter uttaler hun at dette er svært positivt for inneklimaet.

– Tørr-rengjøring av gulv og møbler er veldig positivt for inneklimaet. Det fjerner støv og er bra for gulv og møblement da det ikke bør bli utsatt for store mengder vann. Støvtørking fjerner støv. Men disse metodene kan ha vanskelig for å fjerne fett, kalk, flekker og smuss i hjemmet, og da må ofte vaskemidler til, påpeker Skaar.

Les mer: ALT DU TRENGER Å VITE OM ØKOLOGISK BOMULL

Naturlige vaskemidler – ja eller nei?

  • Selv om vaskemidlene er naturlige vil det ikke dermed si at de er bedre for miljøet. Om du velger vaskemidler fra dagligvare, som er svanemerket og parfymefrie, så kan du være sikker på at produktet har bestått en helhetlig vurdering med grundige kriterier som omhandler miljø, helse og effekt – et ekstra kvalitetsstempel.
  • Kommersielle vaskemidler er oftest mer effektive enn naturlige vaskemidler.
  • Bruk av tørrmopping og mikrofiberkluter er positivt både for inneklima og for miljøet.
  • For å unngå at mikrofiberkluter avgir små mengder mikrofiberpartikler når de vaskes i maskinen, skaff deg en vaskepose som du putter kluten i før vask.
  • For å fjerne fett, kalk, flekker og smuss i hjemmet trenger du ofte vaskemidler.

Les også: 10 GRØNNE TRENDER

Klar oppvasktabletter

Parfymefrie oppvasktablettene inneholder nøye utvalgte ingredienser.

Les mer