Kategori:

Vasketips

Kategori:

Vasketips

Tips til effektiv julevask

Her er «jukseløsningene» til deg med dårlig tid.

Tips til julevasken
Gå sammen om både pepperkakebaking og husvask! Da kan adventstiden bli hyggeligere, både for store og små. Foto: Istock.
malin skaar

Malin Skaar er Plusstid vaske- og rengjøringsekspert. Foto: Gry Traaen.

Det er ikke lite som skal klemmes inn i adventstiden. Mellom pepperkakebaking og juleverksted, bør du også få tid til å gjøre rent. Men hvor rent bør det være for at du skal komme i den rette julestemningen? Hva bør du prioritere og hva kan du droppe dersom du har dårlig tid og bare vil bli ferdig med vasken før jula ringes inn?

– Det viktigste er å vaske de områdene som betyr mest for deg at er helt rene. Det varierer hva folk mener er viktig å vaske, så tenk etter hva som betyr noe for deg og din julehygge, sier Malin Skaar, Plusstids rengjøringsekspert.

Selv er hun opptatt av å vaske kjøkkenet skikkelig, for her tilbringer familien mye tid i jula.

– Jeg prøver å rydde litt i skuffer og skap, rydde ut av kjøleskap og kjøkkenskap for å eventuelt kaste det som er gammelt og gjøre plass til julens storhandel.

Selv om både komfyr og kjøkken vil få fettflekker når juleribba skal stekes, oppfordrer hun til å ta en skikkelig rengjøring på forhånd.
– Komfyren bør vaskes både før og etter jul. En ren komfyr gjør at det både blir hygienisk og hyggelig på kjøkkenet når julematen skal forberedes. Er stekeovnen rengjort på innsiden, unngår du dessuten full røykutvikling på julaften. Etter jul bør komfyren vaskes for å fjerne fett etter mye matlaging, oppfordrer hun.

Løsningene for den travle

Synes du det er mye før jul? Ikke fortvil, Malin Skaar har også tips om «jukseløsninger» til deg med dårlig tid.
– Bruk gjerne enkle løsninger med spray og våtservietter. Det er også lurt å vaske litt underveis slik at jobben ikke blir så stor når man først skal ta en storvask, sier hun.

Husk at ferske flekker er så mye lettere å fjerne en de som har fått ligge en stund.

– Benytt gjerne sjansen til å vaske i en skuff eller skap imens du likevel står på kjøkkenet og følger med på maten, råder hun.

Ingun Grimstad Klepp

Ingun Grimstad Klepp jobber er forsker ved Sifo. Foto: Eivind Røhne ved OsloMet.

Gå sammen om julevasken

– Hvordan julevasken trenger å være, kommer veldig an på hvordan rutinene er til daglig. Noen holder det alltid litt rent, og mens andre tar et skippertak og gjør rent en sjelden gang. Folk har forskjellig utgangspunkt, påpeker Ingun Grimstad Klepp, forsker ved OsloMet.

Tipsene til deg som vil ha det ekstra rent til jul:

Fjerne sot fra peisvegg

Støvsug først. Deretter benytter du en blanding av salmiakk og vann, og vasker med en klut utenfra og inn.

Kjøkkenvifta

Har du oppvaskmaskin, og du er sikker på at filteret i kjøkkenvifta tåler vask, kan du la det få en omgang der. Alternativt kan du legge filteret i oppvaskkummen med litt salmiakk og Zalo.

Flekker på tekstiler

På vanskelige flekker anbefales Omo Powerlift Flekkfjerner. La den virke i en halvtime, og vask deretter på så høy temperatur som duken eller klesplagget tåler.

Stearinflekker
Fargeflekker etter stearin kan være vrient å få bort, men ofte går flekken bort med en dråpe Zalo direkte på flekken. Dersom flekken ikke går bort, kan du prøve med rødsprit, eventuelt strykejern og tørkepapir.

Kilde: Malin Skaar

Hun ser på julevasken som et ritual, og som en viktig tradisjon i norsk historie.

– Tenk bare på hvor mange julesanger som handler om å få rene gulv og gjøre alt ferdig til jul, sier hun.

Hennes råd er å samles om julevasken. På denne måten kan oppgavene blir noe positivt dere kan gjøre sammen som familie.

– Gjør husvasken om til en positiv juleforberedelse, på lik linje med pepperkakebaking. Fokuser gjerne på rengjøring av det som ellers blir liggende i skapet. Ta med barna på å rulle duker og pusse sølvtøy. Da kan dere samtidig snakke sammen om tingenes opprinnelse, og barnet kan få høre historien om sølvskjeen mormor fikk til dåpen.

Rent praktisk mener Ingun Grimstad Klepp det er lurt å vaske der det synes mest, som kjøkken og stue.

– Du behøver ikke vaske hver eneste krok i huset, men gå gjerne over der det synes mest. Har du tid og lyst, kan du gjerne vaske et par steder der det ikke vaskes så ofte, som bak kjøleskapet og badekaret. Da vil du kanskje oppleve det  som en «dypere renhet», og en følelse av velvære.

Julerengjøring i hele huset – rom for rom

Sett hele familien i sving og planlegg en god «gammeldags» julerengjøring. Lag gjerne en plan på hva den enkelte skal gjøre og når, og sett av en til to dager til jobben:

Kjøkken

Tøm alle skap og vask godt inni. Det kan være lurt å ta ett skap av gangen for å unngå fullstendig kaos. Benytt sjansen til å kaste eller gi bort ting du aldri bruker, så det blir bedre plass i skapet. I julen trenger du god plass i kjøleskapet, så det kan være en god ide å tømme det helt før du sjekker holdbarhetsdatoer.

Stue

Vask pledd og putetrekk, dra frem sofaen og vask under tepper. Gå over alle bilder og hyller med Jif støvmopp.

Gang

Dra frem skohyller og vask skikkelig under disse. Husk også å vaske selve skohyllen. Legg vekk klær og sko som sjelden brukes, slik at gjestene får plass til sitt.

Bad

Skur fliser med Jif Baderomskrubb. Husk å vaske kraner godt og gi dem gjerne en siste «finish» med Jif Universal og tørkepapir. Vask toalettet godt, både innvendig og utvendig. Ta ut av baderomskap og vask godt. Husk å vaske over produkter du har stående, de samler også støv.

Soverom

Soverommet bør støvsuges og støvtørkes skikkelig. Støvsug gjerne madrassen godt før du legger på rent sengetøy. Vask under sengen. Bruk tørrmopping til vegger og gulv.

Kilde: Malin Skaar