Kategori:

Vasketips

Kategori:

Vasketips

Mistenker du dårlig inneklima hjemme? Dette bør du gjøre

Dårlig luft inne? Her er ekspertenes råd for bedre inneklima.

Et overfylt barnerom blir lett en støvsamler. Dette er et fint sted å starte om du ønsker bedre inneklima.
Et overfylt barnerom blir lett en støvsamler. Dette er et fint sted å starte om du ønsker bedre inneklima. Foto: Marit Aaby Vebenstad

Det kan lønne seg å fokusere på et godt inneklima i boligen. Er det dårlig luft og fuktproblemer, kan det det gi helseplager og sykdom. Irritasjon i hud-og slimhinner, hodepine og luftveisinfeksjoner, allergi og astma er bare noen av sykdommene et dårlig inneklima kan føre til.

Kai Gustavsen

Kai Gustavsen er fagsjef for inneklima i Norges Astma og Allergiforbund.

— Vi som arbeider med dette til daglig, vet at helseproblemer forårsaket av dårlig inneklima ofte kan unngås med enkle midler og litt praktisk kunnskap, sier Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund.

— Vær detektiv i ditt eget hus. Det er faktisk ikke så vanskelig. Alle boligeiere kan lære seg å se etter disse tegnene.

Her er rådene for bedre inneklima i boligen:

1. Vær obs på kondens og mugglukt

— Fukt og muggsopp i boliger er et sikkert signal om at inneklimaet i boligen er dårlig, opplyser Gustavsen.

Rådet er å se etter dugg og kondens på vinduer. Det kan nemlig være tegn på høy luftfuktighet og dårlig ventilasjon. I tillegg bør du unngå å sette møbler helt inntil yttervegger. Da kan det nemlig bli vekst muggsopp på veggen fordi fuktig luft kondenserer på overflater der det er for dårlig luftsirkulasjon.

— Sørg for at det er minst 10 centimeter avstand mellom yttervegger og møbler, slik luftsirkulasjon sikres. Påse også at plassen under senga kan støvsuges slik at dette området holdes luftig og tørt og ikke blir lagringsplass for svevestøv og hybelkaniner.

2. Unngå støvsamlere

For støv er ikke bra for lufta i boligen, derfor er det lurt å støvsuge regelmessig— Bruk helst støvsuger med hepa-filter og skift støvsugerposen regelmessig, tipser Gustavsen i Norges Astma og Allergiforbund.

Seniorforsker Ingunn Grimstad Klepp ved SIFO Oslo Met.

Ingun Grimstad Klepp ved Forbruksforskningsinstituttet Sifo/OsloMet Foto: Eivind Røhne, OsloMet.

Ingun Grimstad Klepp, seniorforsker ved Forbruksforskningsinstituttet Sifo, anbefaler å begynne på barnerommet, om du er på jakt etter støv.

— Det kan støve veldig i tekstiler, spesielt det som er syntetisk. Ønsker du et bedre inneklima, er mitt tips er å ta en ekstra titt på barnets soverom. Her samler det seg mye rart, og det er ikke gunstig i det rommet barnet skal sove i, advarer hun.

Jo mer leker og ting det er på barnerommet, desto vanskeligere å gjøre rent.

— Er det for mange ting som må flyttes på blir det vanskelig. Så ta en opprydning og sørg for jevnlig utlufting, råder hun.

3. Rengjør boligen etter familiens behov

Men hvor ofte bør en egentlig gå over med støvkluten?

malin skaar

Malin Skaar er Plusstid vaske- og rengjøringsekspert.Foto: Gry Traaen.

—  Jo flere dere er som bor i huset, jo mer støv blir det. Har dere i tillegg mange tepper, tunge gardiner og husdyr, vil det dessuten støve mer, sier Malin Skar, Plusstids rengjøringsekspert.

Andre faktorer som spiller inn, er om dere bor i by eller på landet, og hvor ofte dere lufter. Hun understreker at hvis noen i familien har allergi, er det lurt å være nøye med støvtørkingen.

— Støv og smuss kan gjøre luftkvaliteten inne dårligere, derfor er det ekstra viktig å være påpasselig med støvtørkingen om en har allergi. Bruk gjerne en tørr mikrofiberklut på glatte flater, anbefaler hun.

4. Ikke ha det for varmt

Sørg for frisk luft i alle rom. Bruk termometer, og sørg for at temperaturen ligger på 20 til 22 grader i alle oppholdsrom. Høy innetemperatur gjør oss nemlig mer følsomme for svevestøv og avgassinger i luften.

— På soverommet bør temperaturen holdes rundt 18 grader. Er det gulvkaldt, kan være lurt å bruke tøfler fremfor å sette opp temperaturen, tipser Gustavsen.

5. Vær obs på istapper

Henger det mange istapper fra takrennene om vinteren, er det fornuftig å ta en sjekk på loftet for å se om luftingen fungerer slik den skal eller om det er varmelekkasje mellom etasjen under og loftet.

— Varmen som kommer innenfra varmer da yttertaket, slik at snø smelter og istapper dannes. Er det istapper fra takrennene, kan det tyde på dårlig isolasjon på loftet, sier Gustavsen.

Han oppfordrer også til å sjekke hvor godt boligen tåler regn. Så benytt anledningen en regnværsdag, og sjekk om vannet renner over takrennen.

— Det er et tegn på at noe tett og må åpnes. Er det vann som renner mot grunnmuren må dette ledes bort slik at det ikke oppstår fuktskade, påpeker Gustavsen.

6. Ikke glem kjelleren

Også i boden gjelder rådet om å ikke sette esker og lignende inntil kald yttervegg. Vær også forsiktig med å plassere esker rett på murgulvet eller inntil kald kjellervegg. Gustavsens råd er å bruke såkalte avstandsklosser slik at luftsirkulasjon sikres

Sjekk også om lufteventilene i kjellerveggen er åpne slik at kjellerrommet sikres luftsirkulasjon.

— Og når du henter inn jul- og påskepynt bør du bruke syn- og luktesansen, så ikke du får med muggsopp inn i stua, oppfordrer rådgiveren.

7. Hold gangen ryddig

Prøv å begrense mengden snø og søle i gangen, så det ikke kommer inn i resten av huset. 

— Har dere mulighet til å plassere en matte, rist eller en «bankestein» ved utetrappa, kan barn, voksne og besøkende lett banke av skoene, og dermed unngå å trekke søl inn i boligen, tipser Gustavsen til Norges Astma og Allergiforbund.

Får dere plass til en skohylle vil det gi bedre orden og lette renholdet.

8. Rengjør vedovnen

Vedovnen bør rengjøres både utvendig og innvendig. Men vær forsiktig, og ikke bruk vanlig støvsuger til denne jobben.

— Det er viktig å ta forhåndsregler med tanke på at soten kan være brannfarlig i lang tid. Det finnes spesialstøvsugere for dette, understreker rengjøringsekspert Skaar.

Hvordan du oppbevarer veden, påvirker også inneklimaet:

— Når du fyrer, så bruk bare ved som ikke er fuktskadet eller har tegn til muggsopp på overflaten. Derfor må veden lagres tørt, sier Gustavsen.

Også elektriske varmekilder og radiatorer bør støvsuges foran og bak, og har boligen varmepumpe bør den rengjøres innvendig av fagpersonell.

9. Vær forsiktig med stearinlys

Ikke overdriv bruken av stearinlys, og ta ekstra hensyn dersom det er små barn til stede.

— For å unngå svevestøv kan du bytte ut stearinlysene med led-lys. Det finnes mange telys- og kubbelysvarianter på markedet, avslutter Gustavsen.