Vask av dundyne – behold spenst og varme

dundyne
Foto: iStock

Dundyner og puter trenger en god vask for å holde på varmeegenskapene og spensten. Det er lurt å lære seg metodene på hvordan vaske dundyner.


Dele

Hvorfor vaske dundyner

Dyner, puter og sengetøy er et yndet sted for midden som kan gi oss allergi og astma. Når vi sover utskiller vi dessuten mye svette som transporteres gjennom dunen. Mye av dette blir igjen, og gjør at dynen mister spenst og varmeegenskaper. Av disse årsakene vil det være viktig å vite hva du kan gjøre for å vaske dundyner. Hodeputen får i tillegg i seg rester av kremer og hårprodukter som gjør at den blir flat og hard.

Vask av dundyne en gang i året

På grunn av dette bør vi vaske dundyner en gang i året, og puter enda oftere. Vask av dundyne en gang i året vil gjøre at den holder seg spenstig, varm og luftig i lang tid. Dun vaskes best i maskin, ifølge PlussTids vaskeekspert Malin Skaar. Malin har mange gode råd på lur.
-Følg gjerne vaskeanvisningen som følger dynen, så er du sikker på at du ikke ødelegger dynen din, sier Malin.
Hun anbefaler også å bruke et mildt vaskemiddel når man vasker dun:
-Dun er fibre bestående av proteiner, og kan med fordel vaskes med et spesialvaskemiddel for ull som for eksempel Milo, sier hun.
Når du skal tørke dundyner og puter er det veldig viktig at du gjør det i en tørketrommel med et par tennisballer oppi.
-Ballene gjør at dunen istedenfor å klumpe seg, fordeler seg jevnt, og gjør dynen myk og spenstig igjen, forklarer Malin.
Hun understreker at det også er viktig å lufte dyner og puter:
-Dyner og puter bør luftes en gang i måneden i cirka én time. Det fungerer utmerket å henge dyne og pute over vinduskarmen.

Gode råd for myke dyner

Ikke re opp sengen: Trekk heller dynen opp slik at madrassen og den delen av dynen som har ligget ned om natten får lufte seg. Slik transporterer du fuktigheten ut av sengeklær og dyner.
Finn et vaskeri: Har du ikke stor nok vaskemaskin, kan du sjekke vaskerier i nærheten. Disse gjerne har både større kapasitet og tørketromler tilgjengelig.
Lagre aldri plast: Når du skal lagre dynen, må du lagre den i noe som puster. Ikke i plast. Rist dynen godt og luft den før du stuer den bort.
Hurra for minusgrader: Er det minusgrader er det en ekstra lurt å lufte dynen. Da får du tatt livet av husstøvmidd i samme slengen.

 

 • Klar vask

  Tøyvask for sensitiv hud i en miljøvennlig flaske

  Klar tøyvask - acrent tøy, uten unødvendige kjemikalier. Klar tøyvask inneholder nøye utvalgte ingredienser og er skånsom samtidig som den er tøff på smuss og flekker. Den er dermatologisk testet på sensitiv hud, Svanemerket og er vegansk. Passer til vask av farget og hvitt tøy. Og flasken, den er av 100% resirkulert plast.

 • Milo Tøymykner

  Perfekt til ullvask

  Milo Tøymykner er spesielt utviklet for bruk i ullvask. Den inneholder lanolin, som finnes naturlig i ullen. Milo Tøymykner fungerer som en fiberbalsam for ull – den smører og beskytter ullfibrene mot slitasje. For et best mulig vaskeresultat av ull anbefales bruk av Milo Tøymykner i hver Milo vask, så bevarer ullen sine gode egenskaper enda lenger.

 • Milo-parfymefri

  Perfekt til ull og sensitiv hud

  Milo parfymefri er helt fri for parfyme og fargestoffer, og er spesielt utviklet for sensitiv hud. Takket være et helt nytt Ullrens-system™ er Milo nå blitt enda tøffere mot vanskelige flekker – men fortsatt like snill mot ulla! Naturfibre som ull og silke har spesielle egenskaper som gjør at de trenger ekstra pleie for å beholde disse over tid. Milo er spesialutviklet for å ta vare på ull, silke og andre delikate tekstiler.

Få tips til små og store grep som gjør det rent, ryddig og hyggelig rundt dere - rett i innboksen din!