Skribent:
Kategori:

Vasketips

Skribent:
Kategori:

Vasketips

Hvordan vaske bilen

Har noen skrevet «Vask meg» på bilruta? Få med deg gode tips til utvendig vask av bilen og få den skinnende ren.

en bil blir vasket
Når du skal vaske bilen kommer du langt med avfettingsmiddel, en god bilshampo, svamp og en høytrykksspyler. Foto: iStock
Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal.

Med asfaltstøv, miljøavfall og nedbør skal det ikke så mange kilometerene til før bilen trenger en skikkelig vask. Med flere bensinstasjoner og andre aktører som tilbyr bilvask, så må du ikke gjør det selv.
Men tar du vaskesvampen i egne hender, har du full kontroll på hvordan og hvor grundig vasken gjøres.

– Å vaske bilen selv er ganske enkelt. Du må bare sette av litt tid, og sørge for å ha et minimum av utstyr. Har du en hageslange, så fungerer det godt nok, men det beste er å bruke en høytrykksspyler. I tillegg trenger du avfettingsmiddel, en svamp, en bøtte med såpevann, og et dertil egnet vaskemiddel. Jeg vil anbefale å be om råd fra betjeningen i bilrekvisita-butikker. De har god kjennskap til de ulike produktene på markedet. Styr unna vaskemidler fra husholdningen siden de kan skade lakken, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Sødal påpeker at bilen skal være tørr og stå i skyggen før vaskingen starter. For det er viktig at bilen ikke tørker mens du holder på.

Å vaske bilen selv er ganske enkelt. Du må bare sette av litt tid, og sørge for å ha et minimum av utstyr. Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF

Les også: SLIK VASKER DU BILEN INNVENDIG

Avfetting og såpevask

– Begynn med avfettingsmiddelet, som løser opp skitten. Avfettingsmiddel får du kjøpt i butikker med bilrekvisita. Påfør middelet nedenfra og opp. Start med felgene på hjulene, fortsett så nederst på karosseriet og jobb deg oppover. Men husk at du ikke skal bevege deg lengre opp enn til vinduene. La det stå i noen minutter før du skyller av. Her er det viktig å skylle av nedenfra og opp for å få best mulig effekt av kjemikaliene. Bruk god tid for å få skylt av alt, råder han.

Dette er en forvask for å få av det aller verste. Neste steg er såpevasken.

– Etter at avfettingsmiddelet er skylt av sitter det fortsatt en film av skitt igjen. Fyll opp vaskebøtta med lunkent vann og en god bilshampo. Fukt hele bilen før du vasker, og bruk en svamp. Denne gangen bør du vaske ovenfra og ned. Det er som oftest mest skitt nederst på bilen, så om du begynner nede drar du med deg skitten oppover på bilen. Vær nøye mens du vasker, men ikke legg trykk på svampen. Bare dra den over hele bilen, vinduer og alt. Spyl bilen helt ren for såpe, sørg for at alle såperester forsvinner. Tørk over bilen med et pusseskinn for å unngå skjolder, den bør ikke lufttørke, sier Sødal.

Les også: VASKING OG LAGRING AV BILDEKK

Mange metoder

Ifølge daglig leder av Bilpleiekongen, Bjørn-Aage Bredal, er det viktig med en grundig bilvask innen du behandler bilen videre. Mange ønsker å vokse, polere eller lakk-rense bilen fra tid til annen, men da må bilen være ren først.

Bjørn Åge Bredal
Daglig leder i Bilpleiekongen, Bjørn-Aage Bredal

– Det finnes like mange metoder og meninger om hvordan man best vasker bilen, som det er kjemikalier på markedet. Mye av dette avhenger av årstid, hvor du står og hva slags utstyr du har tilgjengelig, sier han.

Bredal anbefaler også å starte med en tørr bil og avfettingsmiddel.

– Avfettingen påføres nedenfra og opp, og dette gjøres for å unngå rennemerker, som kan være vanskelig å få av. At bilen er tørr er viktig for at avfettingsmiddelet skal virke best mulig. Vann nøytraliserer virkningen i avfettingen og utvanner effekten. Asfaltrester, tjære, olje og salt legger seg ofte «under list» og ned. Det er med andre ord ikke nødvendig å legge dette over hele bilen. La det virke i to-tre minutter før neste steg i prosessen, sier han.

Rikelig med såpe

Dersom du har en høytrykksspyler med skumpistol, legger du skum over hele bilen utenpå avfettingen. Dersom du ikke har skumpistol, vil du få like god virkning med en lavtrykkssprøyte.

– Ved å legge høytrykksshampo over avfettingen vil disse produktene jobbe godt sammen for å løse opp hardt-sittende skitt. Legg alltid såpen nedenfra og opp på et område av gangen. Slik unngår du å få rennemerker. Legg på rikelig med såpe, såpass at det så vidt begynner å renne. Dersom du bruker skum, dekker du bilen godt med skummet. La dette virke litt, men ikke tørke, før neste steg, sier Bredal.

Et godt tips for valg av bilshampo til den ukentlige vasken er å velge fra samme leverandør du har valgt voks. Voks, polering og såpe er kjemikalier. Ulike kjemikalske sammensetninger reagerer ulikt i kontakt med hverandre. Når du vasker, vasker du også bort et tynt lag av voksen.

Legg alltid såpen nedenfra og opp på et område av gangen. Slik unngår du å få rennemerker. Daglig leder i Bilpleiekongen, Bjørn-Aage Bredal

Spyl en ekstra omgang

– Hvordan du spyler bilen nå er viktig. Jobb systematisk med ett og ett område av gangen. Spyl med avstand på 20-25 cm og spyl alltid nedenfra og opp. Dette gjør vi egentlig av to grunner. Du får best effekt av høytrykk og såpe sammen. Dersom du begynner øverst vil vannet renne ned og nøytralisere såpen før høytrykkseffekten kommer. Det er også mye lettere å ha kontroll på hvor du har vært. Husk hjul, felg og hjul-bue, og vær nøye. Spyl en ekstra omgang for å få bort alt av såperester, sier han.

Les også: VASKING OG LAGRING AV BILDEKK

Nå ser bilen så og si ren ut, men fortsatt ligger det noe igjen, som må bort. En statisk hinne, som ofte kalles for trafikkfilm, må fjernes med berøring. Ta en bøtte med rent, varmt vann og en svamp. Gjerne en vaffel-svamp, med små porer, som lett glir over karosseriet.

– Jeg anbefaler å legge shampoo rett i svampen i stedet for bøtta. Dette er fordi svampen da vil gli lettere over karosseriet og forårsake mindre skade. Ikke bruk krefter, det er i grunnen nok med svampens egen tyngde. Du skal kun løsne den statiske hinna og spyle godt etterpå. Spyl til du ser det er helt fritt for såpe. Tørk bilen grundig for å unngå skjolder, påpeker han.

Jeg anbefaler å legge shampoo rett i svampen i stedet for bøtta.bjørn-aage bredal

Slik vasker du bilen

  • Start med en tørr bil, som står i skyggen eller under tak. Den må ikke stå i sola fordi du må unngå at avfettingsmiddel og såpe tørker mens du hoder på å vaske.
  • Påfør avfettingsmiddel, start nedenfra på felgene og jobb deg oppover til vinduene. Det er her bilen er mest skitten, så det er ikke nødvendig å påføre middelet på hele bilen. La det stå og virke i noen minutter.
  • Neste steg avhenger av hvor mye utstyr du har. Om du har høytrykksspyler med skumpistol, eller en lavtrykkssprøyte, så kan du spraye høytrykksshampo på hele bilen utenpå avfettingen.
  • Om du ikke har det, så skyll grundig av. Start nedenfra og jobb deg oppover. Pass på at du får bort alt. Dette gjelder også om du har brukt høytrykksshampo.
  • Vask bilen for hånd med svamp for å få bort en trafikkfilm med skitt. Du kan enten ha vaskemiddel i bøtte, eller direkte på svampen. Start ovenfra og jobb deg nedover. Ikke bruk krefter, du skal bare dra svampen over bilen. Spyl godt slik at du får bort alle såperester.
  • Tørk over bilen med et pusseskinn – ikke la bilen lufttørke siden dette vil gi skjolder.