Kategori:

Vasketips

Kategori:

Vasketips

Hvordan fjerne flekker på trebord

Det er ikke alle ringer som er like festlig å få — særlig de ringene som kommer etter rødvinsglasset. Er det mulig å fjerne flekker på trebord?

Flekker på trebord
Foto: iStock

Trebord kan være vakkert, men er ikke alltid det mest praktiske, i hvert fall hva flekker og merker angår.

Malin Skaar
Plusstids vaskeekspert Malin Skaar Foto: Gry Traaen

— De verste flekkene er merker etter varme kopper, rødvinsflekker og tomatsuppe, som generelt er vanskelig å fjerne. Ubehandlet treverk er det mest utsatte, da det jo ikke er satt inn med en beskyttende lag, men absorberer væske lettere, forklarer Plusstids vaskeekspert, Malin Skaar. Hun har selv erfaring med ekstra følsomme trebord.

— Jeg hadde et trebord i ubehandlet tre en gang, og det fikk til og med flekker etter korkplaten jeg satte kaffekoppen på. Det ble i lengden litt upraktisk. Så dersom du ønsker deg et trebord, er det viktig at du er obs på både fordeler og ulemper ved å ha det. Det kan være lurt å spørre forhandler når du kjøper. Noen treverk er for eksempel følsomme for varme, og da kan det være tungvint å dra frem bordbeskyttere hele tiden.

Men ulemper er det jo alltids, uansett materiale vi går for. Glassbord kan for eksempel knuse og få stygge riper, og betongbord suger væske til seg om det ikke er tilstrekkelig impregnert. Så det hele koker i grunnen ned til hva slags type materiale du liker og synes er praktisk å leve med i det daglige.

Klar oppvasktabletter

Parfymefrie oppvasktablettene inneholder nøye utvalgte ingredienser.

Les mer

Fjerne flekker på trebord – dette gjør du

Er uhellet ute og den irriterende rødvinsringen på det vakre trebordet ditt er et faktum, er det ting du kan gjøre for å fjerne den.

— Bruk rikelig med grønnsåpevann, særlig på ubehandlet tre. Vær oppmerksom på at området du vasker kan bli mørkere, særlig om treverket i utgangspunktet er lyst. Et godt tips er å sette inn hele bordet med grønnsåpe, som gir en beskyttende hinne. Da må du bruke sterk, konsentrert grønnsåpe – noen foretrekker dette fremfor lakk, forteller Skaar.

— Går ikke flekkene bort med grønnsåpe, kan du prøve forsiktig med litt skurekrem på en klut. Vær imidlertid oppmerksom på eventuell misfarging på området du vasker.

Behandlet treverk vanskeligere

Det er verre å fjerne flekker på behandlet treverk, ifølge Skaar.

Trenger flekkene først gjennom et behandlet treverk, er de vanskelig å få bort. Får du derimot riper, er de faktisk enklere å få has på. Da kan du tilsette masse fuktighet, og treverket vil utvide seg og trekke seg litt opp. Da jeg for en stund siden fikk en ripe i gulvet, la jeg på mye fukt, og nå synes ikke ripen lenger.

Et tips for å fjerne flekker på behandlet treverk, er imidlertid å bruke en ren fille med litt Lynol som du stryker raskt over. En annen mulighet er å kjøpe Ringfjerner hos fargehandleren. Da bør du lese bruksanvisningen nøye. For begge alterntiver gjelder det å teste ut med forsiktighet, så det ikke blir unødvendige skjolder i bordflaten.

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer

Slik unngår du flekker

I tillegg til å sette det ubehandlede treverket inn med grønnsåpe, kan en smart løsning for å unngå flekker være å legge på en gjennomsiktig plastduk eller en tilpasset glassplate. Det kan se lekkert ut, og det vakre treverket kan fortsatt nytes. Legger du på en tekstilduk, er du derimot like langt, da fuktighet lett trekker gjennom tekstilet og kan skape problemer.

Så her gjelder det altså å vurdere fordeler og ulemper i forhold til hva du liker og kan leve med rent praktisk. Har du flekker som nekter å fjerne seg, kan det være greit å vite at den rustikke interiørtrenden fortsatt blomstrer. Da er de røffe overflatene et tegn på individualitet og patina, og flekker et tegn på levd liv. Så om du ikke får fjernet flekkene, er de kanskje til å leve med?

 Fjerne flekker på trebord – slik gjør du

  • Er uhellet ute på ubehandlet treverk, bruk rikelig med grønnsåpevann
  • For bedre beskyttelse mot flekker, kan du sette inn hele bordet med grønnsåpe
  • Går ikke flekkene bort med grønnsåpe, kan du prøve forsiktig med litt skurekrem. Vær obs på evt. misfarging, så gå forsiktig frem
  • Trenger flekkene først gjennom et behandlet treverk, er de vanskelig å få bort
  • For flekker på behandlet treverk, er et tips å bruke en ren fille med litt Lynol som du stryker raskt over, evt. kjøpe Ringfjerner hos fargehandleren. Les bruksanvisningen nøye
  • For å unngå flekker på bordplaten, kan en smart løsning være å legge på en gjennomsiktig plastduk eller en tilpasset glassplate