Kategori:

Vasketips

Kategori:

Vasketips

Gulvvask av ulike gulvtyper – en liten guide

Et gulv skal ikke bare være pent å se på. Det skal også være godt å gå på og tåle ivrige barneføtter og litt middagssøl. Hvilket gulv du har bestemmer også hvordan du tar vare på det senere – her ser du hvordan!

barn sitter på grønn potte med bamse som gjør det samme
Foto: iStock

Dersom du er i en situasjon hvor du kan velge gulvtype, er det lurt å tenke over hva de aktuelle rommene skal brukes til først.

Plusstid-home_rabatt_topp

Fast rabatt på vaskehjelp

Plusstid-medlemmer får 10 % avslag på de tre første rengjøringene. I tillegg vil du få en velkomstgave til en verdi av 710 kr,  som inneholder produkter som hjelper deg å ha det rent og pent hjemme.

Rabattkodene legges ut på Min Side og vil bli tilgjengelig via nyhetsbrev i løpet av november. Rabatten gjelder til 1. mai 2020.

Kan ikke benyttes i kombinasjon med andre tilbud.

Dersom du ikke er medlem i Plusstid, kan du bli det her. Det er gratis og uforpliktende.

NB! Rabatten gjelder bare deg som bor i Oslo og Akershus.

Tregulv

Tre er et rent naturmateriale som er mykt å gå på og egner seg til de fleste rom bortsett fra våtrom.

Rengjøring: Gulvet må aldri være gjennombløtt når du vasker det – da trenger vannet ned i sprekkene og kan gi skader både på treverk og overflate. Til daglig renhold anbefales tørrmopp. Er treet blitt skittent eller du føler behov for å friske det litt opp, kan du vaske det med en mikrofibermopp som er godt oppvridd i lunkent grønnsåpevann. Unngå vannsøl på gulvet. Du kan også bruke mikrofibermopp sammen med en moppespray. Spray der det er flekker og gå over med mikrofibermoppen etterpå.

Vedlikehold: På et oljet tregulv med vanlig slitasje må du regne med å legge et tynt vedlikeholdslag med ny olje hvert tredje eller fjerde år. Et lakkert gulv trenger først å lakkeres igjen etter 10–15 år. Malte gulv kan ha noe kortere varighet.

Les også: HVORDAN GJØRE UTEPLASSEN KLAR FOR VINTEREN

Parkett

Parkett består av sammenpresset tre som er lagt i flere lag. Parkett kommer i mange ulike tresorter og er et slitesterkt underlag som egner seg i rom der man ferdes mye, for eksempel i stuen.

Rengjøring: Parkettleverandørene anbefaler at det brukes så lite vann og såpe som mulig på lakkert eller oljet parkett. Tørrmopp er derfor svært anvendelig på parkett. Du kan først fjerne overflatestøv med tørrmoppen. Deretter kan du gå over med en mikrofibermopp oppvridd i vann tilsatt grønnsåpe, eller mikrofibermopp med moppespray.
Vedlikehold: En såkalt lakk-refresher kan gi lakkert parkett bedre glans, men etter en del års bruk (10–15 år) er det behov for å slipe ned og lakkere parketten på nytt. Fordelen er at man kan gjenta prosessen flere ganger og beholde gulvet fint i årevis.

Les også: SLIK VASKER DU HUSET PÅ REKORDTID

Laminat

Laminat består ofte av et tykt og slitesterkt lag av plast over trykte mønstre på et underlag av fibertre-plater (for eksempel sponplater) eller ekte tre. Laminat er et rimelig og slitesterkt alternativ til trafikkerte rom.

Rengjøring: På både høytrykks- og direktelaminat kan du bruke et syntetisk vaskemiddel eller grønnsåpe. Ettersom overflaten er hard, er det liten mulighet for at støv og skitt skal feste seg. Gulvet er derfor lett å rengjøre, og det er ofte tilstrekkelig å bruke tørrmopp. Du kan fjerne eventuelle flekker med en fuktig mikrofibermopp, eller moppespray og mikrofibermopp.

Vedlikehold: Laminat kan ikke slipes, bones eller lakkeres når det blir slitt, slik som parkett. Derfor er det viktig å skåne gulvet ved å bruke filtknotter på alle møbelben og unngå å dra tunge møbler over gulvet.

Keramiske fliser

Flisene består av leire som er brent og kan være glaserte. Glaserte fliser er svært slitesterke og lette å rengjøre, og gjør seg derfor godt i rom der det lett blir søl, som i gang og bad.

Klar oppvasktabletter

Parfymefrie oppvasktablettene inneholder nøye utvalgte ingredienser.

Les mer

Rengjøring: Gulvflisene kan vaskes med en mikrofibermopp som er tilpasset fliser. For en grundigere rengjøring kan du for eksempel bruke baderomsspray. Spray på og la virke noen minutter før du vasker over med en våt klut. På vanskelig kalkbelegg kan du bruke børste eller svamp. NB! Til fliser av marmor anbefales skurekrem. Skrubb forsiktig og skyll godt med varmt vann etterpå. Til glaserte fliser kan du bruke et syntetisk vaskemiddel. For rengjøring av uglaserte fliser kan grønnsåpevann eller spesialprodukter fra jernvarehandelen benyttes.

Vedlikehold: Uglaserte fliser (klinker) trenger en olje- eller vokshinne for å holde seg pene.

Linoleum

Linoleum består av naturlige materialer som linolje, harpiks, tremel og kork. For mye vann kan ødelegge det beskyttende topplaget av voks, så linoleum bør ikke brukes i våtrom.

Rengjøring: Bruk først en tørrmopp for å fjerne støv. Vask deretter over med en mikrofibermopp som er vridd opp i en blanding av vann og vaskemiddel. Ikke bruk alkaliske rengjøringsmidler som soda, lut, grønnsåpe og salmiakk, da disse kan ødelegge linoleumens overflate.

Vedlikehold: Bruk en vaskevoks når linoleumen blir litt matt. Vaskevoks får du kjøpt hos en fargehandler eller et byggvarehus. Det er ingen regel for hvor ofte du bør bone gulvene, se an hvor slitt eller matt gulvet er.

Vinyl

Vinyl er mykt og vanntett, og passer derfor godt i våtrom. Vinyl gir en lun følelse og er et godt økonomisk alternativ til fliser og varmekabler – og da slipper du også å rengjøre fuger.
NB: Limet som brukes til legging av vinyl kan gi avgasser. Luft derfor godt ut før rommet tas i bruk.

Rengjøring: Fjern først overflatestøvet med en tørrmopp. Deretter går du over med en mikrofibermopp oppvridd i grønnsåpevann.

Tips for ulike gulvtyper:

  • Tregulv og parkett kan ødelegges av for mye vann. Bruk heller tørrmopp, eller mikrofibermopp som er godt oppvridd i lunkent grønnsåpevann.
  • Husk å olje tregulv og parkett hvert tredje/fjerde år, og lakkere etter 10 til 15 år.
  • Syntetisk vaskemiddel eller grønnsåpe kan brukes på høytrykks- og direktelaminat.
  • Unngå å dra tunge møbler over laminatgulv.
  • Det finnes ulike vaskemetoder for de ulike keramiske flisene.
  • Ikke bruk for mye vann, eller soda, lut, grønnsåpe og salmiakk på linoleum, og bruk vaskevoks for å vedlikeholde.
  • Vinyl er vanntett og et godt alternativ til fliser og varmekabler. Bruk tørrmopp og deretter mikrofibermopp oppvridd i grønnsåpevann.

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer