Kategori:

Vasketips

Kategori:

Vasketips

De beste rådene for å fjerne lukta av kattetiss

Lite lukter så vondt som kattetiss. Så hva gjør du hvis katten har gjort fra seg på dyna, teppet eller i sofaen? Her er vaskeekspertens råd.

kattetiss
Har katten gjort fra seg i sofaen? Her er rådene du trenger for å bli kvitt lukta. Foto: iStock
Malin Skaar

Plusstids vaskeekspert Malin Skaar Foto: Gry Traaen

– Kattetiss, ja. Det aller viktigste er å ta det så fort som mulig, før det trekker dypt inn i stoffet eller kanskje ned i selve sofaputa. Derfor er aller første råd å finne ut hvor lukten kommer fra, slik at du kan begynne å vaske, begynner Malin Skaar, vaskeekspert hos Plusstid.

Tidsaspektet gjør også at hun anbefaler å gjøre så godt du kan med de vaskemidlene du har for hånden, framfor å først dra til butikken for å kjøpe noe annet.

Når det gjelder selve vaskerådene, avhenger det som vanlig av hvor katten har tisset.

– Hvis det er på en dyne, pute, eller et sofatrekk som kan tas av og vaskes i maskinen, er enkleste og beste løsning å bruke vaskemaskinen, sier hun.

Vaske bort kattetiss uten maskin

Hvis kattetiss-lukta kommer fra noe som ikke lar seg maskinvaske, enten det gjelder et teppe, en sofa, stol eller madrass, anbefaler hun følgende:

  1. Tørk først bort all fuktighet med en mikrofiberklut, den vil trekke til seg væske. Slik unngår du at kattetisset trekker videre ned, enten dypt inn i teppet eller i selve stoppingen.
  2. Gå deretter over til å vaske. Bruk en godt oppvridd mikrofiberklut – ellers tilfører du vann som vil blandes med urin og trekke ned i materialet – og pass på å bytte både klut og vann ofte. Det siste sikrer at du ikke faktisk sitter der og gnir kattetisset tilbake i stoffet!
  3. Luft godt etterpå så ikke lufta henger igjen i rommet.

    Klar oppvasktabletter

    Parfymefrie oppvasktablettene inneholder nøye utvalgte ingredienser.

    Les mer

Et kjerringråd

– Et kjerringråd er også å bruke eddik. Den er effektiv til å fjerne lukt. Jeg kan ikke angi noen nøyaktig dosering, men prøv deg forsiktig frem. Og husk at ikke alle materialer tåler eddik, så det er lurt å teste på et lite synlig sted før du gnir det over hele stolen, sier Skaar.

Hvis kattetisset har kommet på et teppe, kan du også prøve å vaske det med tekstilsjampo. Men også her er Malins råd å heller vaske med en gang enn å vente til butikken åpner.

– Har du ikke sjampoen hjemme, så bør du heller prøve å fjerne lukta med vann og klut. Du kan eventuelt bruke tekstilsjampo senere, hvis lukta ikke har gått helt bort, avslutter hun.

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer