Kategori:

Vasketips

Tag:
Kategori:

Vasketips

Tag:

Få orden i kjøleskapet

Ekspertenes tips til hvordan få orden i kjøleskapet - og dermed kaste mindre mat.

åpent kjøleskap
Foto: Nicolas Barbier Barreau

Ups, vi hadde visst både rømme og gulost, så trengte ikke å kjøpe det. Og hvor mange halvtomme bokser tomatpuré står egentlig gjemt baki her? Å nei, har noen åpnet smørboksen?! Det er jo mer igjen i den gamle!

Noen som kjenner seg igjen? Å holde oversikt og ha orden i kjøleskapet er en kunst. Men fortvil ikke, for vi har bedt ekspertene hjelpe oss å få oversikt og orden – og de lover både mindre matsvinn og sparte kroner til gjengjeld.

Tenk praktisk

Tenk praktisk når du plasserer varer og sett det du bruker mest lett tilgjengelig. Det er hovedrådet.

Axel Dannert, Bosch
Axel Dannert, Bosch

– Tenk samme logikk som skrivebordet ditt – det du bruker ofte legger du ofte nærmest deg, tipser Axel Dannert, som jobber som Nordisk produktsjef for kjøleprodukter for kjøleskap-produsenten Bosch.

– Den store utfordringen i familier er ofte i forhold til struktur – det å få alle til å gjøre det samme. Det hjelper ikke hvis alle har sitt system – sånn er det i hvert fall i min familie. Hvis dere har litt orden, finner du alt med en gang. Og du har døra kortere oppe, så sparer energi og maten holder lengre. Det er mange fordeler med å være organisert, legger Dannert til.

Kommunikasjonssjef i Matvett AS, Anne Marie Schrøder anbefaler faste plasser i kjøleskapet:

Anne Marie Schrøder
Anne Marie Schrøder Foto: Matvett

– Bruk en boks til alt pålegg, legg frukt og grønt i én skuff eller hylle, likeledes fisk og kjøtt og meierivarer. Plasser de eldste produktene først hvis du har flere rømmebegre, tacosauser og så videre, anbefaler hun.

Både plastbokser, kurver eller fat kan fungere godt til å samle pålegg.

 Hvilken temperatur bør kjøleskapet ha?

Temperaturen i et kjøleskap bør være + 2-4 grader. Ifølge Schrøder har mange av oss det for varmt i kjøleskapet.

– Grunnregelen er at kjøleskapet skal holde mellom 2-4 grader. Undersøkelser gjort av Nofima har bevist at maten er holdbar mye lenger ved lav temperatur. Det gjelder særlig fisk, kjøtt og meierivarer. Ta en test for å sjekke temperaturen ved å plassere et termometer i et halvfullt glass med vann midt i skapet, sier Schrøder.

Grunnregelen er at kjøleskapet skal holde mellom 2-4 grader. Anne Marie Schrøder, Matvett

Det fins veldig mange ulike kjøleskap på markedet. Men ifølge vår mann fra Bosch, er en rettesnor at jo nærmere døra, jo varmere temperatur.

– Mange plasserer drikke i kjøleskapdøra fordi det er praktisk. Det fungerer godt hvis ikke holdbarheten er kritisk, tipser Dannert.

Dermed kan for eksempel melkekartonger oppbevares i døra hvis du vet at dere kommer til å drikke dem i løpet av de nærmeste dagene. Men hvis du ikke helt vet når du kommer til å bruke et produkt, bør du tenke over plasseringen.

– Hvilken hylle du bruker spiller ikke så stor rolle i moderne kjøleskap, med det mener jeg kjøleskap som er fem år eller yngre. I gamle dager var kjøleskap kaldest høyt oppe og lengst bak fordi det var der kjøleelementet var plassert. Men i dag sirkulerer kald luft i hele skapet, forklarer Dannert.

Hvilken hylle du bruker spiller ikke så stor rolle i moderne kjøleskap.Axel Dannert

Har kjøleskapet ditt en null-sone bør kjøtt og fisk plasseres der. Hvis kjøleskapet ditt ikke har luftfuktighet-muligheter, bør grønnsaker oppbevares i pose. Hvis du har det bør produktene heller legges på et fat eller en tallerken.

Dannert mener en typisk feil er at vi ikke utnytter mulighetene som finnes i moderne kjøleskap. I mange av dem kan du regulere både fuktighet og temperatur.

– Fuktighet spiler en stor rollefor eksempel for salater og lignende produkter, bemerker han.

rotete og ryddig kjøleskap
Hvilket kjøleskap ligner mest på ditt? Plusstid-ekspert Malins til høyre. – Mannen min er ekstremt nøye på å ha orden i kjøleskapet, forteller hun.

Frukt og grønt i kjøleskap

Det er ikke all frukt som behøver å stå kaldt, i hvert fall ikke før den er moden.

Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef Opplysningskontoret for frukt og grønt

– Som en tommelfingerregel kan vi si at grønnsaker bør oppbevares i kjøleskap og frukt på benken, sier Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Generelt er en sval temperatur mellom 10 – 12 grader ideelt for mange frukt- og grønnsakprodukter. De fleste tar skade av tørr luft, og bør derfor pakkes i egnet emballasje for å ta vare på fuktigheten. Helt tett plast er ikke så godt egnet, siden grønnsakene «puster» må det finnes en åpning slik at produktene ikke råtner.

Gulrøtter, sellerirot, persillerot og bladgrønnsaker med stor fordampingsoverflate tar størst skade av tørr luft. Potet og gulrot bør i tillegg til å ligge kjølig også ligge mørkt. Løk, purre og hvitløk er fra naturens side egnet for overvintring under tørre forhold, og bør derfor ikke ligge i plast.

Som en tommelfingerregel kan vi si at grønnsaker bør oppbevares i kjøleskap og frukt på benken.Gerd Byermoen, Opplysningskontoret for frukt og grønt

Frukt og grønt som ikke trenger å ligge i kjøleskap:

 • Melon
 • Banan
 • Papaya
 • Avokado
 • Tomat
 • Agurk
 • Artiskokk
 • Fersk ingefær
 • Aubergine
 • Squash
 • Tropisk frukt
 • Løk
 • Poteter

Bymoen ber oss huske på å ikke presse salat og andre sårbare varer for tett sammen i grønnsaksskuffen.

Husk: Frukt som tomater, epler, plommer og pærer produserer stoffet etylen, som bidrar i modningsprosessen. Dette påvirker frukt og grønnsaker i nærheten, slik at disse modnes raskere eller blir dårlige. Oppbevar dem derfor adskilt.

Tips:

– Ferske urter i potte er praktisk å oppbevare i kjøleskapdøra. Men merk – basilikum dør hvis det er under 13-14 grader, så den bør ikke oppbevares i kjøleskap, tipser Dannert.

Hvordan vaske kjøleskap

Selv om et kjøleskap er kaldt og for eksempel Bosch har antimugg-middel i kjøleskapsveggene, så finnes det fremdeles bakterier som overlever. Matvett anbefaler å rengjøre kjøleskapet med jevne mellomrom, for eksempel 1 gang i måenden, og pakke rester og åpnede produkter tett så man hindrer uttørking og matsmitte.

Malin Skaar er Plusstids egen vaskeekspert. Hennes råd er jevn småvasking.

Malin Skaar
Plusstid-ekspert Malin Skaar Foto: Gry Traaen

– Vask over småsøl med en gang. Inntørkede flekker er mye tøffere å få vekk.

Hun anbefaler å bruke en wipe eller en klut dyppet i Zalovann (vann med noen dråper Zalo i). Tørk så over med en tørr mikrofiberklut. Det siste er særlig viktig siden bakterier elsker fukt.

Ved behov trenger kjøleskap en litt grundigere rengjøring.

– Benytt sjansen når kjøleskapet ikke er så fullt og desinfisere det med Klorin. Eksempelvis når det dere har tømt det før ferien eller i god tid før jul.

Grønnsaksskuffen er lett å glemme. Hvem har vel ikke oppdaget en slapp gulrot, halvråtne tomater eller en uidentifiserbar gugge der?

– Pakk mat godt i plastposer eller bokser, tipser Skaar.

Ikke kast instruksjonsheftet

Ifølge Skaar er det lurt å ha en egen del i kjøleskapet hvor du setter uåpnede produkter. Og innføre regelen om at det ikke er lov å ta noe derfra før du har sjekket om det finnes en åpnet variant. Selv om alle vet inderlig godt at det frister mer med en nyåpnet leverposteiboks enn den hvor det ligger igjen litt i bunnen.

En annen variant, for de mer organiserte, er å sirkulere på varene. Det vil si at du plasserer det som er nyinnkjøpt bak det gamle, på samme måte som de for eksempel gjør i de giga-store kjøleskapene i matbutikkene.

Dårlig hygiene gjør ikke kjøleskapet til et optimalt verktøy. Viktig å gjøre rent med jevne mellomrom (1 gang per mnd for eksempel) og pakke rester og åpnede produkter tett så man hindrer uttørking og matsmitte i kjøleskapet.

Axel Dannert i Bosch har en siste bønn:

– Les instruksjonsheftet som følger med når du kjøper kjøleskap. Vi legger faktisk ganske mye energi i den for å guide folk. Jeg vet at heftet ofte er det første til å gå i søpla, og jeg har full forståelse for at folk ikke orker å sette seg inn i alt. Men som sagt – det er mye nyttig informasjon i det!

Ps. Dannert har flere tips og råd om kjøleskap – klikk her

Vil du lese flere slike saker? Følg oss på Facebook

Huskeregler

 • Plasser det du bruker mest så lett tilgjengelig.
 • Ting som går ut på dato eller som har vært lenge i kjøleskapet settes fremst.
 • Bruk egne bokser/hyller til pålegg/frukt/grønt osv.
 • Temperaturen bør være mellom +2-4 grader.
 • Kjøtt og fisk oppbevares i null-sonen (hvis du har).
 • Vit hvilke frukt og grønnsaker som ikke må oppbevares i kjøleskapet.
 • Småvask jevnlig, ta storvasken når kjøleskapet er tilnærmet tomt, f.eks når dere skal på ferie eller før storhandel til jul.
 • Les instruksjonsheftet.

Klar oppvasktabletter

Parfymefrie oppvasktablettene inneholder nøye utvalgte ingredienser.

Les mer