Kategori:

Vasketips

Kategori:

Vasketips

Dette bør du vaske daglig

Heldigvis kan du gjøre unna det meste på ukesvasken eller måndsvasken. Men noen ting er det lurt at du vasker daglig.

Hva du bør huske å vaske daglig

Vasking er kanskje ikke det mest spennende man gjør i hverdagen, og derfor er Plusstids vaske-ekspert, Malin Skaar, snar med å berolige:
–Det er ikke så mye du akkurat MÅ vaske daglig. Det må ikke bli helt vaske-hysteri heller. Men der det ER viktig å ha det er rent, er i områder der vi lager mat. Også fordi matsøl og fett kan være vanskelig å fjerne hvis det får ligge for lenge, påpeker hun.

På kjøkkenet

En spray med kjøkkenspray-en og mikrofiberklut tar raskt matflekkene.
I samme håndvending kan det være lurt å gå over kjøkkenfrontene, der matsøl lett kan feste seg uten at du ser det. Skaars tips er å bruke en mikrofiberklut pluss litt lunkent vann, så sant ikke møbelprodusenten anbefaler noe annet. Har du induksjonstopp på komfyren, kan det være lurt å gå over med Jif Universal for å holde på den blanke overflaten.

Salmi i vasken

Ligger det matrester i sluket i vasken, er det fint å tømme dette. Er du redd for matlukt, kan du helle litt Salmi nedi sluket, men dette trenger du ikke å gjøre hver dag, sier Skaar.
Er vasken smussete kan det være lurt å spare på en gammel oppvaskbørste, som du kan bruke til å skrubbe, sammen med litt skurekrem eller Zalo. (Sjekk at vasken tåler skrubbing  –  ikke alle produkter tåler det.)

Få kontroll på kluten

Når det gjelder kjøkkenkluten, så kommer det an på hvordan bruken av den er. Hvis du vet at den kun er brukt til å vaske bord og benker, holder det å skylle den godt. Men er dere en stor familie, der du ikke har full kontroll på hvor den er blitt brukt, om for eksempel noen har brukt den på gulvet, så kan det være lurt å bytte den daglig.

Klar oppvasktabletter

Parfymefrie oppvasktablettene inneholder nøye utvalgte ingredienser.

Les mer

På badet

På badet blir det fort vannsprut på speilet og tannkrem-rester i vasken og såperester i dusjen. Derfor kan det være lurt å ha en pakke wipes eller en universalspray stående lett tilgjengelig, sånn at du lett kan ta over overflatene på baderommet.

Har du en del gutter i familien, så kan det være at du må legge inn en rask daglig vask rundt toalettet. Skaar anbefaler å fjerne eventuelle sprutflekker raskt, så de ikke avgir lukt på et badegulv med varmekabler. Synes du det er vanskelig å komme til under dolokket og andre steder, tipser hun om å ta vare på gamle tannbørster som er pensjonert for tannpuss.

–Det er lurt å spare på sånne ting, men plassér den gjerne på vaskerommet, så ikke noen tar feil.

Skaar bruker selv gjerne en tørr mikrofiberklut til å gå over toalettet før hun vasker med vårt klut, sånn at alt løst støv er borte først.

– For vanskelige flekker er det lurt å bruke mikrofiberkluter son har en liten del som er grovere, og skrubbe med den.

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer

Lag deg lister

Synes du det er vanskelig å holde oversikten over hva du skal vaske når? Lag en liste, da vel!

I boka Listelykke, argumenterer forfatter og liste-entusiast Gunn Beate Reinton Rulnes for at det å sette opp et listesystem med rydde- og vaskeplikter kan gjøre at du lettere får ting gjort – og ikke blir overveldet av alt du skal gjøre. Og tenk så deilig det er å krysse av!

Du kan for eksempel lage lister over husarbeid som skal gjøres daglig, ukentlig, hver fjortende dag, månedlig, hver sesong og årlig.

Blant ukentlige oppgaver kan for eksempel være å støvsuge og vaske gulv, rydde barnerommet og rydde kjøleskapet. Mens det å skifte sengetøy, skrubbe dusjkabinettet, vaske dørkarmer og vaske kjøleskap kanskje er noe som holder å gjøre hver fjortende dag.

Del inn og og skriv ned oppgavene sammen. Kanskje kan dere også fordele noen av oppgavene blant store og små?