Kategori:

Vasketips

Kategori:

Vasketips

Hvilken vei skal bestikket stå i oppvaskmaskinen – egentlig?

Helt utlært vil du aldri bli. Men i dag er det på tide å finne svaret på det evige spørsmål i mange norske hjem: Skal bestikket stå opp eller ned i oppvaskmaskinen?

Bestikk stukket opp i oppvaskmaskinen
Opp eller ned? Det er det store spørsmålet. Foto: Gry Traaen

For glass, krus og boller gir det seg selv: De må peke ned for ikke å fylles med skyllevann når oppvaskmaskinen kjører. Asjetter, tallerkener, lokk og fjøler er like enkle: De må på høykant.

Men hva med bestikket? Skal gaflene, skjeene og knivene peke opp eller ned når du lukker igjen døra og trykket inn knappen?

Det er et spørsmål med spisse kanter og syltetøyflekker. Og selv om det neppe har et kapittel i boka om livets store spørsmål, er mangelen på autoritativ fasit en kilde til stille mikroirritasjon i mange ekteskap, samboerskap og bokollektiver.

Siden det blir drøyt å bytte til en oppvaskmaskin med egen bestikkskuff bare for å få lagt debatten død, har vi spurt ekspertene.

– Spiseenden på bestikket skal stå opp. Eller ned.

Omtrent slik lød svaret fra de to første ekspertene, Mette Ertel hos oppvaskmaskinprodusenten Bosch og Plusstids egen vaskeekspert Malin Skaar. (Du kan lese hele svarene – og få et svært godt råd – lenger nede.)

Klar oppvasktabletter

Parfymefrie oppvasktablettene inneholder nøye utvalgte ingredienser.

Les mer

En oppvaskmaskin-kunstner svarer

Vi måtte altså spørre en som virkelig har pasjon for temaet: Hans Geelmuyden.

For ham er stabling av oppvaskmaskin noe langt mer enn et nødvendig onde. Det er en kunst, og noe han er genuint opptatt av. I et intervju har pr-rådgiveren tidligere hevdet at han er Norges beste på kunsten å fylle en oppvaskmaskin.

Hans Geelmuyden stabler oppvask

For Hans Geelmuyden er det alt annet enn et ork å fylle oppvaskmaskinen. Det er en kunst! Foto: Gry Traaen

– Det er to dimensjoner i dette: En grønn og en estetisk, forteller Geelmuyden.

– Den grønne går ut på å måtte kjøre så få oppvaskmaskinrunder i uka som mulig, av hensyn både til energibruk og miljø. Når jeg er i selskap, stikker jeg ofte innom vertskapets oppvaskmaskin utpå kvelden for å sjekke om den er godt stablet. Synsinntrykkene er ofte så sterke og negative at jeg har problemer med å sove når jeg kommer hjem.

– Og den estetiske?

– Det er vakkert med en velstablet oppvaskmaskin. Jeg liker mønstre og har alltid likt matematikk. Å stable en oppvaskmaskin godt, er å sette fragmenter på plass i en større helhet, svarer han.

Og så til det egentlige spørsmålet: Skal bestikket peke opp eller ned i oppvaskmaskinen?

Også dette har Hans Geelmuyden naturligvis tenkt nøye gjennom.

– Svaret er at det skal stå opp-ned. Altså at gaflene og skjeene skal ha skaftet ned. For kniver er det likegyldig, svarer han selvsikkert.

– Hvorfor det?

– Det er større sirkulasjon der oppe, mer vannsprut og mer vaskemiddel. Det er som en blomstervase, det blir større sprik over vasen. Hygienisk og vasketeknisk tenker jeg at det er logisk. Man setter jo ikke blomstene opp-ned i vasen, sier han.

Hender setter kopper på plass i oppvaskmaskin

Det bør ikke være store tomrom når oppvaskmaskinen settes på hvis Hans Geelmuyden ser det. Foto: Gry Traaen

Et godt bestikk-råd

For Plusstids vaskeekspert Malin Skaar er spørsmålet langt fra livets viktigste.

– Jeg tenker at dette handler om smak og behag. Det viktigste er at du vasker deg godt på hendene før du tar ut av oppvaskmaskinen, sier hun.

– Det høres smart ut, ja.

– Hvis du ikke gjør det, bør du i hvert fall la spise-enden av bestikket stå ned i oppvaskmaskinen, legger hun til.

Skaar selv innrømmer at hun selv blander litt. Hos henne peker gaflene og skjeene opp, og knivene ned.

– Hvis du er ute etter å få best mulig vaskeeffekt, bør du nok sette bestikket spisesiden opp og stort mellomrom mellom hver enkelt kniv, skje eller gaffel. Men jeg har aldri opplevd dårlig resultat. Hvis du har svært full bestikkurv, er det kanskje en fordel å la bestikket stå opp.

Og Bosch?

– Vi anbefaler at du plasserer bestikket med spissen opp, da blir det renest. Dog kan du som en barnesikring plassere knivene med spissen ned, sier kommunikasjonssjef Mette Ertel.

PS! I TV-programmet «Praktisk info med Jon Almaas» har overlege Knut Melhus ved Oslo skadelegevakt gitt et like entydig svar som Hans Geelmuyden – med motsatt svar. Ifølge ham skal bestikket stå med spissen ned, for å forhindre ulykker.

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer