Skribent:
Kategori:

Uteplass

Skribent:
Kategori:

Uteplass

Vasking og lagring av bildekk

Riktig stell og oppbevaring av bilens dekk gir dem lengst mulig levetid. Her er våre tips!

Slik sørger du for riktig stell og lagring av bildekk
Foto: Clem Onojeghuo

Sjekk mønsterdybden på dekkene

Før du lagrer dekkene, eller legger ut på kjøretur med de nye, er det lurt å først og fremst sjekke mønsterdybden på dem. På sommerdekk er kravet minst 1,6 mm, men NAF anbefaler minimum 3 mm. På vinterdekk er kravet 3 mm, men NAF anbefaler minimum 4 mm på biler under 3500 kilo. Mønsterdybde gir deg bedre hold på veien og sørger for en tryggere bilkjøring.

Vasking av bildekk

Det er også viktig å rengjøre dekkene før de settes bort for sesongen. Dette for å sikre lengst mulig levetid.

 • Bruk egnet dekkvask (emulgerende) som du får kjøpt på bensinstasjoner. Vask deretter med såpe og skyll med varmt vann. Ikke kjør i kald snø rett etter at middelet er sprayet på, dette blir som å vaske olje av hendene med kaldt vann!
 • Dersom du benytter høytrykksspyler, pass på at du ikke holder den for nærme dekk og felg. Avstanden skal være minimum 20 cm. Holder du den nærmere, kan det forårsake skade på dekkets sidevegg. Bruker du bilsjampo eller andre rengjøringsmidler, risikerer du dessuten at kjemikalier siver inn i dekk og felg, og dette utgjør en direkte sikkerhetsrisiko.
 • Gjør deg helt ferdig med ett hjul og felg av gangen, og skyll alltid godt med vann. Tørk av både felg og dekk for å unngå vannmerker, som som kan være vanskelige å få bort.
 • Tørking vil også hjelpe deg å bli kvitt den minste rest av bremsestøv.
mann vasker bildekk før lagring
Foto: robma

Oppbevaring av bildekk

Man bør også oppbevare dekkene riktig for å få mest ut av dem.

 • Før du tar av dekkene, bør du frem med krittet og merke dekkene med hvilken posisjon på bilen de står. Venstre foran, høyre bak, og så videre. Slik blir det lettere å vite hvilket dekk som skal hvor når disse skal på igjen.
 • Dekk bør lagres tørt, mørkt og kjølig. Temperaturen bør ikke overstige 25 varmegrader, og det ideelle er en temperatur på 15 grader. Oppbevaring av dekk under frysepunktet eller over 25 grader kan redusere gummiens egenskaper og dermed forkorte dekkets levetid.
 • Beskytt dekkene mot lys, og da spesielt direkte sollys.
 • Unngå lagring i fuktige omgivelser. La heller ikke dekkene ligge ute i regn.
  Med mindre du har dekk uten felg, skal de ikke lagres stående. Dekk på felg skal lagres liggende oppå hverandre i en stabel, eller hengende på tilpassede dekk-kroker på veggen.
 • Sørg for at dekkene ikke utsettes for olje, bensin, fett eller andre kjemikalier.

Les også: Tips til morsomme leker til bilturen

Tips til lagring av bildekk

 • I Norge hvor vi bruker både sommer- og vinterdekk, kan man fort få et lagringsproblem. Har du ikke plass til dekkene dine hjemme, kan det være lurt å sjekke med din forhandler om denne har et såkalt dekkhotell.
 • Hvis sommerdekkene må skiftes før neste sesong kan det være lurt å kjøpe disse på høsten, da dekkforhandlerne gjerne vil tømme sommerlageret for å gi plass til vinterdekkene. Det samme gjelder for vinterdekk om sommeren.