Kategori:

Uteplass

Tag:
Kategori:

Uteplass

Tag:

Slik vasker du bilen om vinteren

Det føles ofte som fullstendig bortkastet tid, men det er veldig viktig å vaske bilen hyppig om vinteren. Her er innsidertips fra NAF og leder for et bilpleiefirma for optimal vintervask.

bil blir vasket om vinteren
Ta deg tid til å spyle grundig under bilen i tillegg til øvrig vask om vinteren. Salt fra veiene legger seg særlig på og rundt hjulene. Foto: iStock

De fleste av oss har opplevd følelsen av å sette seg i en nyvasket bil og etter en halvtime på veien i Vinter-Norge, så ser bilen nesten like skitten ut som før du vasket den. Men poenget er at den ikke er like skitten. Og vasken du nettopp har utført er helt nødvendig for å vedlikeholde bilen.

Daglig leder i Varnaveien bilpleie, Richard Anker-Jensen. Foto: Privat

– Det er mye viktigere å vaske bilen ofte i vinterhalvåret enn om sommeren. Det skyldes salting av norske veier. Jo lengre saltet sitter på bilen, jo større øker sjansen for rustskader. Undersiden av bilen er spesielt utsatt. Pass på at du bruker et petroleumsbasert vaskemiddel, som løser opp salt. Du må også ha en temperatur på rundt 30 til 40 grader på vannet for å få skylt bort alt, sier daglig leder i Varnaveien bilpleie i Moss, Richard Anker-Jensen.

Han anbefaler å velge selvvask i stedet for å gå for et vaskeprogram med børster på en bensinstasjon.

– Jeg vet at det ikke frister å stå ute i minusgrader og spyle av bilen selv, men da får du tatt alt det som et vaskeprogram ikke tar. Hva med å velge innendørs vaskehall, det finnes flere steder. Pass på å bruke høytrykksspyler med temperert vann og spyl under bilen, spesielt hjulbuen og i kriker og kroker hvor saltet kan bli liggende. Er det kuldegrader bør du tørke av dørhåndtak, gummilister og låser. Jeg vil også anbefale å smøre låsene inn med låsolje, særlig for de som bor i Nord-Norge. De bør gjøre det hver gang de vasker bilen. Folk på Østlandet trenger bare å gjøre det annenhver gang. Det spørs hvor kald vinteren er, poengterer han.

Jeg vet at det ikke frister å stå ute i minusgrader og spyle av bilen selv, men da får du tatt alt det som et vaskeprogram ikke tar.Daglig leder i Varnaveien bilpleie, Richard Anker-Jensen

Les også: MAT SMÅFUGLENE OM VINTEREN

Vask hjulene

Anker-Jensen råder også alle med piggfrie dekk til å vaske hjulene og ha avfetting på dem. Da griper de bedre på veien.

– Det handler om sikkerhet på veien. Saltet legger seg også i dekket, og det må bort for å få bedre gripeevnen, påpeker han.

Ellers kan han anbefale en bøtte med varmt vann, salmiakk og en dråpe med Zalo for vindusrutene. Selv om også han ser at det har lite for seg å legge ned masse arbeid i å få speilblanke ruter om vinteren.

– Selv om det føles bortkastet, må rutene likevel vaskes skikkelig ofte. Det beste for bilen og for trafikksikkerheten er at spesielt frontruten har god sikt. Vær også klar over at om du har valgt voksbeskyttelse av lakken, så er det lurt å ta en runde før vinteren og etter vinteren. Ellers finnes det mange lakkbehandlinger. Bare søk på nettet for å finne den du tenker er best for din bil. Det er en god investering å ta vare på lakken, understreker han.

Selv om det føles bortkastet må rutene likevel vaskes skikkelig ofte, og det er det beste for bilen og for trafikksikkerheten at spesielt frontruten har god sikt.Daglig leder i Varnaveien bilpleie, Richard Anker-Jensen

Spyl av i kriker og kroker

At det er svært viktig å vaske bilen ofte om vinteren på grunn av salting på veiene, er kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal helt enig i. Han sier seg enig i bilpleie-ekspertens råd om håndvask.

Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal.

– Om du velger å bruke en vask med børster i vaskehallen, så koster den for det første ganske mye penger, og for det andre så kommer den ikke til alle steder hvor du bør vaske bilen. Om du ikke orker å vaske hele bilen selv kan du eventuelt ta et vaskeprogram, og siden kjøre inn på selvvasken og bruke høytrykksspyler for å spyle godt av i kriker og kroker under bilen. Dette er svært viktig for å unngå rust, sier Sødal.

Han understreker at du ikke trenger å være like nøye hver gang, men at det å få vekk salt om vinteren er en svært viktig del av vedlikehold av bilen.

– Jeg vil også råde til å ta et vaskeprogram med avfetting og la bilen stå litt før avskylling for å få vekk alt. Så kan du såpe inn bilen og skylle av til slutt. Ved både avfetting og såpe er det viktig at du starter nedenfra og jobber deg oppover, mens du skyller av oven i fra og nedover – om du skal gjøre det for hånd, påpeker han.

Om du velger å bruke en vask med børster i vaskehallen, så koster den for det første ganske mye penger, og for det andre så kommer den ikke til alle steder hvor du bør vaske bilen.Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal

Gjør dette etter bilvask om vinteren

Sødal understreker at det ikke er noen ulemper ved å vaske bilen i kuldegrader, men sier at det kan være lurt å ta en brå oppbremsing rett etter vask for å fjerne vann og unngå isdannelse ved bremsene.

– Og når våren kommer ville jeg ha tatt en skikkelig god rengjøring og polering. Dette fordi det fester seg asfaltrester og det som kalles flyverust på bilen gjennom vinteren, avslutter han.

Les også: SLIK KAN DU FJERNE IS PÅ GÅRDSPLASSEN

5 råd til bilvask om vinteren

  1. Vask bilen ofte for å bli kvitt salt og unngå rustskader.
  2. Det beste er selvvask. Bruk høytrykksspyler med temperert vann og kjemiske vaskemidler egnet for å fjerne salt.
  3. Spyl hjulbuer og dekk grundig, samt kriker og kroker.
  4. Bruk avfetting, også på piggfrie dekk for å skape bedre gripeevne og dermed sikre større trafikksikkerhet.
  5. Vask vinduene grundig. Møkkete ruter gir dårlig sikt.

Les også: VASK OG STELL AV GRILLEN

Gir skinnende rene vinduer

Jif Vindusystem inneholder alt nødvendig utstyr du trenger for å oppnå skinnende rene vinduer.

Les mer