Kategori:

Uteplass

Kategori:

Uteplass

Stauder som blomstrer hele sommeren - en guide

Skal du først kjøpe stauder, er det lurt å velge de som blomstrer hele sommeren. Her er anbefalingene fra to av Norges fremste hageeksperter.

STJERNESKJERM ‘ROMA’ (ASTRANTIA)
Stjerneskjerm "Roma" (Astrantia) er en staude som blomstrer lenge. Foto: Cappelen Damm

Forfatterne og hageekspertene Kenneth Ingebretsen og Tommy Tønsberg er bokaktuelle med Stauder – hvilken plante hvor. Her forklarer de hvordan du, med riktig planlegging og plantevalg, kan du få et staudebed som blomstrer nesten hele sesongen og gir blomsterfarge fra tidlig vår til sent på høsten.

Hageekspertene Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen har skrevet bok om stauder

Hageekspertene Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen har skrevet bok om stauder. Foto: Cappelen Damm.

For mange er dette langt viktigere enn å ha farger som harmonerer og bladverk i kontraster. Det kan være utfordrende å få til et bed som blomstrer hele sesongen, men det er absolutt ikke umulig. I motsetning til sommerblomster blomstrer mange stauder kun en gang i løpet av sommeren. Har du bare plantet stauder som blomstrer tidlig på sommeren, vil du få et slående staudebed når det står i fullt flor, men bedet vil være temmelig grønt resten av sesongen.

Derfor må du planlegge litt for å få et staudebed i flor hele sesongen. Enten må du bruke flere forskjellige stauder som avløser hverandre med blomstring, eller velge de få staudene som har ekstra lang blomstring.

Stauder med lang blomstring

Nymotens planteforedling dreier seg ikke lenger alltid om å lage nye planter som ser helt annerledes ut, men vel så ofte om å lage planter som ser like ut som noe vi allerede har på markedet, men som til gjengjeld er mer resistente mot plante- sykdommer eller har en lengre blomstringsperiode.

Stauder som blomstrer lenge

Stjerneskjerm ‘Roma’ (Astrantia) Lysrosa, Stjerneskjerm ‘Venice’ (Astrantia) Rødrosa, Kalamint (Calamintha grandiflora) Rosa, Fenrikshjerte (Dicentra eximia) Rosa–hvit, Småhjerte (Dicentra formosa) Rosa–hvit, Storkenebb ‘Anne Thompson’ (Geranium) Magenta, Storkenebb ‘Dragon Heart’ (Geranium) Magenta, Storkenebb Rozanne (Geranium) Lilla, Humleblom ‘Totally Tangerine’ (Geum) Lysoransje, Makedoniarødknapp (Knautia macedonica) Rødrosa, Flekktvetann (Lamium maculatum) Rosa, hvit, lilla Kattemynte (Nepeta) Lys blå, Gul lerkespore (Pseudofumaria lutea), Gul Hornfiol (Viola cornuta) Lys blå, rosa, hvit

Et godt eksempel på dette er storkenebbsorten Rozanne (Geranium). Denne sorten kan kanskje minne om flere andre storkenebbtyper, men den starter blomstringen i juni–juli og holder på langt utover høsten. Grunnen til at denne stauden har så lang blomstring er at den ikke setter frø og i stedet bruker krefter på å fortsette blomstringen.

Andre lengeblomstrende stauder er for eksempel småhjerte (Dicentra formosa), spesielt den hvitblomstrende sorten ‘Aurora’, flere flerårige fioler som hornfiol (Viola cor- nuta) og hybrider av denne, gul lerkespore (Pseudofumaria lutea) og humleblom ‘Totally Tangerine’ (Geum) for å nevne noen.

STORKENEBB ‘DRAGON HEART’ (GERANIUM)

KATTEMYNTE (NEPETA)

STJERNESKJERM ‘ROMA’ (ASTRANTIA)

HORNFIOL (VIOLA CORNUTA)

STORKENEBB ROZANNE

Juks med sommerblomster

Det er ikke lett å få til et bed som blomstrer absolutt hele sommeren, i hvert fall hvis du ikke har mye plass til rådighet og ikke kan bruke mange forskjellige sorter.

Det er riktignok ingen skam å jukse litt med både blomsterløk som vil gi tidlig blomstring, mange ganger før de tidligste staudene har begynt, eller å sette av åpne plasser i staudebedet hvor du kan plassere sommerblomster for en lengeblomstrende effekt.

Det fine med å sette av plass til sommerblomster er at du har muligheten til å prøve noe totalt forskjellig fra det ene året til det andre.

Kanskje er det høye kjempeverbena (Verbena bonariensis) i lilla et år, rosa pyntekorg (Cosmos bipinnatus) et annet år, hvite skogtobakk (Nicotiana sylvestris) eller røde georginer (Dahlia) et tredje.

SMÅHJERTE ‘BACCHANAL’ (DICENTRA FORMOSA)

Boktips 

Tipsene er hentet fra boka Stauder – hvilken plante hvor skrevet av Kenneth Ingebretsen og Tommy Tønsberg.

Ønsker du deg lettstelte og vakre staudebed? Her får du informasjon om grunnarbeid, stell, formering, fargevalg og bladkombinasjoner, og om hvilke planter som egner i ulike miljøer.

Boka har en egen oversikt over 101 stauder med bilder og tekst.

Med denne boka kan du anlegge lettstelte staudebed som vil glede deg med blomstring eller dekorativt bladverk gjennom hele sesongen, år etter år.

Utgitt av Cappelen Damm

Gir skinnende rene vinduer

Jif Vindusystem inneholder alt nødvendig utstyr du trenger for å oppnå skinnende rene vinduer.

Les mer