Kategori:

Uteplass

Kategori:

Uteplass

Slik vasker du søppeldunkene utenfor huset

Har du vurdert å vaske søppeldunken ute noen gang? Her får du tipsene du trenger!

Vaske søppeldunk
Har du noen tenkt på at søppeldunkene ute kunne trenge en vask? Vi har eksperttipsene du trenger, slik at vasken går så effektivt som mulig. Foto: iStock
Andreas Andreassen i ROAF.

Andreas Andresen jobber både som avdelingsleder for innsamling avavfall, og som ansvarlig for gjenvinningsstasjonene i ROAFs eierkommuner.

Selv om vi i Norge har et godt fungerende system når det kommer til sortering av avfall, betyr ikke det at vi slipper unna søppelstanken. Det er særlig når sommervarmen treffer at søppelet kan begynne å lukte, selv etter at søpla er tømt. Da kan det være greit å ta en real vask av søppeldunkene som står utenfor huset, så slipper du både sjenerende lukt og pelskledde gjester.

– Både rotter og grevlinger kan tiltrekkes av lukt, og derfor er det greit å få søppeldunkene vasket en gang i mellom, forteller Andreas Andresen i Romerike Avfallsforedling IKS (ROAF). Han har dermed stålkontroll når det gjelder alt som har med søppeldunkene å gjøre.

Ulike husstander har ulike behov når det kommer til avfall, og Andresen forteller at størrelsene på søppeldunkene derfor kan variere veldig.

– En vanlig, privat enebolig kan ha fra 140 liter til 360 liter, avhengig av behov, forteller han. Alle disse dunkene kan trilles på to hjul. Det kan også være to eneboliger som har gått sammen om søppelsorteringen, og kan derfor ha dunker på 660 liter. Disse trilles på fire hjul.

– Disse beholderne er veldig store, og ser ut som en kubikk. Skal du vaske denne anbefaler jeg at du bestiller en vask av et firma, sier han.

Du kommer langt med Zalo

malin skaar

Malin Skaar er Plusstids vaske- og rengjøringsekspert.Foto: Gry Traaen.

Selv du ifølge Andresen bør bestille vask fra firmaer dersom husholdningen din har veldig store avfallsdunker, kan du fint klare å vaske de litt mindre selv. Orklas vaskeekspert Malin Skaar forteller at det slettes ikke er vanskelig å vaske søppeldunkene, selv om det ved første øyekast kan se slik ut. Og du trenger heller ikke å gå til innkjøp av dyre vaskemidler, du kommer nemlig veldig langt med Zalo og vann.

– Jeg ville begynt med å gjøre klar en bøtte med lunkent vann og Zalo. Deretter kan du helle såpevannet ned i søppeldunken, og la det bløtgjøre seg før du spyler med en hageslange, sier Skaar. Er det ekstra skittent kan det være lurt å gå over med en skrubb. Det kan også være greit å bruke plastikk-hansker, særlig hvis søppeldunken er veldig skitten.

– Hvis det er mye søl er det en hyggeligere opplevelse å bruke hansker. Og bruk hansker dersom du har blandet et vaskevann som du skal dyppe kluten oppi, sier Skaar.

Det finnes flere kjerringråd når det kommer til vask av søppeldunk. Et av dem er å blande eddik i såpevannet. Skaar forteller at eddik er kjent for å bidra til å fjerne kalkbelegg og brukes derfor i forbindelse med vask av for eksempel dusjkabinett. Den bidrar også til å fjerne vond lukt, som jo kan være en fordel når det kommer til søppeldunker.

– Jeg har aldri hørt om noen som har blandet inn eddik i såpevannet, og jeg mener du kommer lengst med å bare bruke Zalo. Det du i alle fall må unngå er å blande i eddik dersom du bruker klorin, sier hun.

Gir skinnende rene vinduer

Jif Vindusystem inneholder alt nødvendig utstyr du trenger for å oppnå skinnende rene vinduer.

Les mer

Ikke slipp vaskevannet ut i naturen

Andreas Andresen i ROAF påpeker at det som er viktig å tenke på er å ikke slippe søppelvannet ut i naturen.

– Vi anbefaler ikke at folk skal spyle og tømme vaskevannet i naturen, da det både er skadelig og kan tiltrekke seg fluer og rotter. Har du et kommunalt avløp du helle ut vannet der. Det blir jo tross alt et avfallsprodukt, sier han. En annen løsning er å samle avfallsvannet i en bøtte og kaste det i do, såfremt det ikke er noe annet enn skitt fra søppelet som har satt seg fast i beholderen.

Dersom du er nødt til å trille søppeldunkene et annet sted enn de normalt står for å vaske dem, må du huske å trille de tilbake. Ellers kan du risikere at søppeltømmerne ikke tar med seg søppelet. Andresen forteller at beholderne i ROAFs kommuner skal stå maksimalt fem meter fra kjørbar vei.

– Det finnes selvfølgelig unntak til dette, som for eksempel hvis beboerne ikke er i stand til å trille sine beholdere selv. Da kan de søke om lengre henteavstand.

Det er altså ikke nødvendig å vaske søppelbøttene ute veldig ofte, men de kan ha godt av en overhaling i ny og ne. På denne måten holder du uønskede gjester borte, og innkjørselen fresh.

5 tips for vasking av søppeldunken ute

  1. Zalo og varmt vann holder i lange baner
  2. Bruk hansker
  3. Er det ekstra skittent kan du bruke en skrubb for å få vekk den verste skitten
  4. Ikke hell det skitne vannet ut i naturen
  5. Husk å sette søppeldunkene tilbake der de sto etter vask