Kategori:

Uteplass

Tag:
Kategori:

Uteplass

Tag:

Slik får du vårfine hagemøbler!

På tide å ta frem hagemøblene? Får hagemøblene pleien de fortjener, holder de seg fine år etter år etter år. Her er praktiske råd til å gjøre klar uteplassen!

slik tar du vare på hagemøblene
På tide å finne frem utemøblene og klargjøre dem til deilige kvelder ute. Disse møblene er malt med Drygolin Vindus- og Dørmaling farge 8159 Kampskjell, mens gulvet har fått et strøk Trebitt Terrassebeis farge 9051 Mahogny. Foto: Jotun A/S

Dersom møblene har fått stå innendørs i vinter og er tørre, rene og muggfrie, holder det å bare tørke over dem med en fuktig klut når du setter dem ut. Bruk gjerne en mikrofiberklut og håndvarmt vann med litt oppvaskmiddel i. Ellers krever ulike hagemøbler forskjellig behandling.

Tre- og kurvmøbler

Er det kommet mugg på tre- eller kurvmøblene kan du forsøke å fjerne det med Klorinoppløsning. Sett inn møblene med en blanding av 1/2 dl klor per liter vann. Bruk kaldt vann! Sett inn møblene ved hjelp av en klut eller svamp, la oppløsningen virke en times tid og skyll så av med hageslangen. Når møblene er tørre igjen, kan du sette dem inn med en olje som vil gjøre godt for treet. Oljen fås kjøpt i spesialforretninger.

Gir skinnende rene vinduer

Jif Vindusystem inneholder alt nødvendig utstyr du trenger for å oppnå skinnende rene vinduer.

Les mer

Er det ingen tegn til mugg, kan du bruke en salmiakkløsning med ½ dl salmiakk per bøtte vann. Kurvmøblene kan også få en omgang med grønnsåpevann. Bruk en langbustet børste for å komme til i sprekkene. Har du møbler i ubehandlet tre, virker grønnsåpe som impregnering, men når du behandler ubehandlet treverk må du dosere høyere enn vanlig grønnsåpevann (5 dl grønnsåpe per liter vann).

Plastmøbler

Er det muggtendenser (sorte prikker/flekker) på plastmøblene, bør du bruke kloroppløsning også her. Det vil også bidra til å bleke hvit plast. Vær forsiktig med klor på plastmøbler i sterke farger. Alternativt kan du forsøke med Domestos Fresh (1 dl per liter varmt vann), som er et noe mer skånsomt alternativt. Skyll med rent, varmt vann etterpå. Ellers blir plastmøbler fine med skurekrem og svamp med skrubbeside. Stålull kan også benyttes.  Prøv på et lite synlig sted først, og pass på at stålullsåpen hele tiden skummer, for å unngå riper på møblene.

Tommelfingerregler for vask av utemøbler:

  • Ha riktig temperatur på vannet som brukes.
  • Du kan bruke klorblanding for å få bort mugg, eller Domestos Fresh.
  • Salmiakkblanding kan brukes på tremøbler, og grønnsåpeblanding på kurvmøbler.
  • Bruk olje på behandlet tre og grønnsåpe på ubehandlet tre, som impregnering.
  • Du kan bruke stålull på plastmøbler. Pass på at det skummer hele tiden, for å ikke lage riper. Sjekk også at møbelet tåler dette på et mindre synlig område først.