Kategori:

Uteplass

Kategori:

Uteplass

Plant hvitløk og annet i høst

Starter du plantingen nå, dukker det opp mye morsomt til våren. Faktisk er det mange grønnsaker som fint kan dyrkes om høsten. Her er oversikten.

plante hvitløk
Hvitløk er lett å dyrke, den er hardfør og tåler en tøff vinter med dyp tele.Foto: iStock

Hagesesongen er ikke over, selv om vi er i september eller oktober. Tiden før frosten kommer er veldig fin til å plante de fleste sorter løvfellende busker. Det er faktisk en fordel å plante om høsten fremfor våren, slik at plantene slipper å få en tørkeperiode rett etter planting.

Hardføre busker og trær egner seg spesielt godt til høstplanting, ettersom jorda ennå er varm, slik at rotutviklingen kommer raskt i gang. Du trenger heller ikke å vanne like mye som du måtte ha gjort om våren. Hagesentrene har ofte salg på stauder og busker om høsten, så du kan gjøre et skikkelig kupp!

Disse grønnsakene kan dyrkes om høsten

Noen grønnsaker kan fint dyrkes om høsten. Blant disse er salat, spinat, ruccola, forskjellige typer kål, hvitløk og reddiker.

Dersom du er glad i grønnsaker, og interessert i å dyrke dem selv, det ingen grunn til å la være. Selvdyrkede grønnsaker smaker ofte bedre, i tillegg til at de er usprøytede og giftfrie. Du og familien vil garantert spise mer grønnsaker om dere dyrker dem selv, og dermed få et bedre og sunnere kosthold.

Gir skinnende rene vinduer

Jif Vindusystem inneholder alt nødvendig utstyr du trenger for å oppnå skinnende rene vinduer.

Les mer

Hvitløk er enkelt å dyrke

Hvitløk brukes av mange i matlagingen, og dersom du dyrker dem selv smaker de mye bedre. Hvitløk er lett å dyrke, den er hardfør og tåler en tøff vinter med dyp tele.

For at hvitløken skal bli stor og fin bør du sette den på en lun, varm plass i sand- eller mellomholdig leirjord. Du bør starte omtrent fire uker før frost og tele kan forventes, sannsynligvis et sted mellom slutten august og begynnelsen av oktober. Del opp løken og sett hvert fedd omtrent fem cm dypt, med spissen opp. Du bør ha 10–15 cm planteavstand og 20–30 cm mellom radene.

Vær nøye med lukingen, og legg gjerne på godt med jorddekke. Når bladtoppen begynner å bli brun og vissen (i andre halvdel av juli eller i begynnelsen av august) skal hvitløken høstes. Det må skje før skallet som er rundt feddene sprekker opp. Tørk på en luftig plass i et par uker.

Dyrk din egen kinakål

Visste du at kinakål har gjort oss til en salatspisende nasjon? Denne kålen er Kinas viktigste grønnsak, og er svært rik på C-vitaminer. Den er sunn og kalorifattig, kan brukes til det meste, og spises både rå og stekt.

Kinakål dyrkes på friland, med 15–20 cm planteavstand. Den vokser raskt, og trenger godt gjødslet jord. Etter 40–60 døgn kan du starte høstingen. Pass på å høste dem inn så fort størrelsen er fin, ellers kan de danne frøstengel (gå i stokk) og dermed ikke lenger brukes.

Kilde: www.bogront.no og www.agropub.no