Kategori:

Uteplass

Tag:
Kategori:

Uteplass

Tag:

Nå er det på tide å plante blomster!

Har du lyst på en fin uteplass, men vet ikke helt hvordan du skal få det til? Her er tipsene som kan gi deg en blomstrende sommer, enten du har veranda eller hage.

Nå er det på tide å plante blomster
Ta gjerne med barna på blomsterplanting ute! Foto: Elijah Hail

To ting gjelder når man vil lage en fin uteplass, sier hagekonsulent og blogger Anne Kari Skjørdal.

– Det ene er å ha en god plan. Det andre er å gjøre det enkelt. Ellers er det lett å rote seg bort i overambisiøse prosjekter og dyre planter som visner. Dette skaper bare frustrasjon, fremfor den hyggen og inspirasjonen en uteplass kan gi.

Hagekonsulenten sier du først bør spørre deg selv om hva du ønsker. Hvor mye tid og energi er du villig til å investere i uteplassen?

– Altfor mange anlegger masse bed, og så har de ikke tid til å stelle dem. Da blir uteplassen en kilde til dårlig samvittighet, og nok en ting man må stresse med. Det er bedre å starte i det små, gjøre det enkelt, og så heller avansere etter hvert.

Bruk store krukker

Skjørdal anbefaler å plante i store krukker.

– Da får hver plante bedre plass til å utvikle gode røtter, og vokse seg fine og hardføre. Store krukker holder også bedre på vann, så du slipper å vanne så ofte.

God jord er viktig, ifølge hagekonsulenten. Kvalitetsjord holder godt på vann, og slipper til luft. Begge deler er essensielt for at blomstene skal trives.

– Det finnes jord spesielt til krukkebeplantning, som også inneholder langtidsgjødsel. Dermed slipper du å gjøre annet enn å vanne gjennom sommeren. Alle planter trenger gjødsel for å bli fine, spesielt sommerblomster. Husk at de skal vokse mye i løpet av noen få måneder.

Gir skinnende rene vinduer

Jif Vindusystem inneholder alt nødvendig utstyr du trenger for å oppnå skinnende rene vinduer.

Les mer

Skjørdal sier du også bør tenke gjennom hvor du skal tilbringe sommerferien, når du planlegger uteplassen.

– Skal du reise bort i fire uker, kan du plante noe som er fint i mai og juni og heller plante på nytt om høsten. Dersom du har planer om å bruke hagen hyppig i sommer, kan du trygt ha planter som blomstrer gjennom hele den varme sesongen.

Lokale råd – hvor trives plantene?

Planter trives, og mistrives, på ulike steder. Det kan derfor være lurt å rådføre seg på det lokale plantesenteret der du bor.

– Fortell om verandaen eller hagen din. Er det solfylt, mye skygge, stor vokseplass, vind? De lokale hageekspertene kan tipse deg om plantene som passer akkurat der du bor. Da har de størst mulighet for å trives og bli fine, sier Skjørdal.

Hardføre planter

Det er irriterende med dyre planter som dør med én gang. Hva er trikset for å få dem til å stå lenger?

– Man må vanne dem jevnlig og gi dem god jord, gjødsel og vokseplass. Da blir de hardføre og tåler en støyt, for eksempel i form av lus og sopp. Næring og godt stell er den sikreste veien til vakre roser og blomstrende syriner.

Og hva med barna? Hvordan skal man unngå at de ødelegger mors roser?

– Barna bør ha en hageflekk der de kan leke fritt og ha ballspill. Rundt dette kan man plante noe robust, gjerne planter som tåler en støkk. Så kan man heller ha pryd- og nyttehage med frukttrær og bærbusker et mer skjermet sted i hagen.

Dyrk en grønnsakshage med barna

Barna synes som regel det er gøy å være med å plante i hagen. Hagekonsulenten har følgende tips:

– Kjøp et par pallekarmer, for eksempel i en byggvarebutikk, og sett dem oppå hverandre. Legg en duk under, og fyll opp med god jord og gjødsel. Kompostert kugjødsel for eksempel, er flott næring til slike bed. Vips, så har dere et supert bed der dere kan lage kjøkkenhage. Så enkle ting, for eksempel gulrøtter, sukkererter og poteter. Det går også an å så ringblomster, og spise kronbladene i en salat. De oransje bladene setter også en tøff spiss på en sjokoladekake. Barna vil garantert synes dette er kjempegøy! Og det er lettere å få dem til å spise egenproduserte grønnsaker.

Skjørdal synes det er viktig at barn lærer at de kan lage ting selv. Og det er ingenting i veien for å gjøre dette på en veranda.

Tre på verandaen

– På terrassen eller verandaen kan dere dyrke små frukttrær. I milde strøk av landet er det for eksempel fint med et ferskentre i en verandakasse eller stor krukke. Det er ikke sikkert det kommer så mye frukt, men det er uansett et flott prydtre. Og det man ikke spiser, kan bli mat for fuglene eller gode naboer. Det behøver heller ikke gjøre noe om barna vanner for mye.

– Det er lurt å lage hull i krukkene og legge lecakuler i bunnen. Slik trekker vannet ut av krukken etter litt ivrig barnevanning, eller en våt norsk sommer.

Enkel selvvanning

Skjørdal anbefaler et enkelt selvvanningssystem når du skal reise bort.

–  Det enkleste er en halvannenlitersflaske, som du fyller med vann og setter opp-ned i jorden. Da har planten litt ekstra vann å gå på. Sett gjerne plantene et skyggefullt sted også. Det blir kanskje litt redusert blomstring etter ferien, men det øker sannsynligheten for at den overlever.

Tommelfingerregler når du skal plante blomster:

  • Ha en god plan på forhånd, og gjør det så enkelt som mulig. Du sparer penger og tid!
  • Store krukker, god jord som helst inneholder langtidsgjødsel, sparer deg fra å vanne hele tiden.
  • Skal du på langferie? Plant blomster som holder seg mens du er borte. Lag et enkelt selvvanningssystem ved behov.
  • Få tips og råd fra ditt lokale plantesenter.
  • Lag en lekeplass til barna, for å både inkludere de i morsomt hagearbeid og unngå at de ødelegger rosebuskene!
  • Plant frukttrær på verandaen, ha hull i bunnen av krukken for å unngå overvanning.