Kategori:

Uteplass

Tag:
Kategori:

Uteplass

Tag:

Nå kan du begynne å plante frø

De beste og sunneste grønnsakene får du ved å så egne frø. Enkelte grønnsaker har lang grotid og du bør starte i god tid.

frø. jord og hageredskap
Foto: Neslihan Gunaydin

Har du kjøkkenhagen som mål for sommeren? Da bør du så frø så tidlig som i mars.

Planlegg først

Planlegging er viktig for at du ikke skal sitte igjen med alt for mange planter. Tenk derfor gjennom hvor mange planter du ønsker av hver sort ut i fra den plassen du har til rådighet. Så noen ekstra i tilfelle ikke alle frøene resulterer i ferdig plante. Blir det frø til overs, kan disse oppbevares tørt og svalt til neste år, for eksempel i en plastboks med lokk i kjøleskapet.

Les også: HVORDAN GJØRE HAGEN KLAR FOR VINTEREN

Les nøye på frøposen

På frøposen vil det stå anbefalt såtid, hvor dypt de bør sås, når de skal plantes ut (hvis de må ales opp inne først, se nedenfor), og hvilken avstand det bør være mellom plantene. Her vil også produsenten oppgi frøenes spireevne det aktuelle produksjonsåret; dette kan gi en viss pekepinn på hvor mye ekstra man bør så.

Plante inne eller rett ut?

Enkelte planter, som for eksempel tomater, kål og gresskar, trenger lang grotid, og må derfor sås og drives fram innendørs til klimaet ute egner seg for utplanting.

– Når det ikke lenger er risiko for nattefrost, er det vanligvis trygt å plante ute, sier gartner Elisabeth Heen Johnsgård.

Hun anbefaler å sjekke med ditt lokale hagesenter for å være sikker på når det er trygt å plante ute.

Grønnsaker som salat, reddik, kålrot og sukkererter trenger ikke like lang tid på å vokse, og kan sås direkte i kjøkkenhagen. Rotvekster med lang, spiss rot, som for eksempel gulrot og rødbete må sås direkte på vokseplassen for at ikke rotformen skal bli ødelagt, forteller hun.

Les også: LAG EN BARNEVENNLIG HAGE 

Slik planter du frø innendørs:

1. Såing
Start med å så frø i små potter. Ha ett frø i hver potte, sjekk på pakken hvor dypt frøene skal settes. Bruk næringsfattig jord, som for eksempel så- og kaktusjord.

For å kunne spire, trenger frøene luft, fuktighet og rett temperatur. Vann pottene og sørg for at jorden hele tiden er fuktig, slik at ikke frøene tørker etter at spireprosessen har startet. Dekk pottene med perforert plast for å unngå dette, f.eks. brødposer som du stikker små hull i. Dersom det ikke står noe annet på frøposen, settes frøsådden lyst og ved vanlig romtemperatur (ca. 20-22 grader), f.eks. på et varmt baderomsgulv. Når det begynner å spire, tar du av plasten og setter pottene mest mulig lyst, gjerne med tilleggsbelysning, for eksempel fra lysstoffrør hengt lavt over frøsådden. Hvis ikke annet oppgis på frøpakken, bør temperaturen nå være rundt 18 grader. En kombinasjon av lite lys og høy temperatur vil gi lange, pistrete og fargeløse planter.

2. Ompotting
Når plantene dine har fått sine første ordentlige blader, er det på tide å potte dem om i større potter. Nå trenger de nemlig større plass til å vokse. De trenger også næringsrik jord, for eksempel vanlig plantejord. Sett plantene litt dypere i den nye jorden.

3. Herding av plantene
Når det er trygt å sette plantene ut, er det svært viktig at du bruker tid på å herde dem. Dette for at de skal venne seg til vind, lys og temperatur når de blir stående ute hele døgnet. Start derfor med å sette plantene ut om dagen og ta dem inn om natten.

4. Plante ut
Pass på at jorden du skal sette plantene i er næringsrik og porøs. Tilfør gjødsel og kompost ved behov. Sett så plantene etter anvisning på frøposen. Skal du ha plantene dine i potter eller blomsterkasser, bør du sørge for god drenering i bunnen, ny plantejord og et langtidsvirkende gjødsel som tilfører næring utover i sesongen.

Et tips er å sette tomatplantene dine rett i plantejordposen. Lag to kryss-snitt på toppen, og sett en plante i hver. Du kan sette posene i fine kasser slik at det ser pent ut i tillegg! Etter noen uker har du herlige, sprø og sunne grønnsaker – dyrket av deg selv!

Kilde: Elisabeth Heen Johnsgård, opplysningskontoret for blomster og planter.

Tommelfingerregler for å plante frø:

  • Planlegg godt, for å ikke ha altfor mange planter.
  • Så noen ekstra frø, og ta vare på frø som er til overs.
  • Sjekk opp hvor planten skal stå, inne eller ute, og hvordan det skal sås, og når.

Les også: HVORDAN LYKKES MED PLANTEKASSER?

Gir skinnende rene vinduer

Jif Vindusystem inneholder alt nødvendig utstyr du trenger for å oppnå skinnende rene vinduer.

Les mer