Kategori:

Uteplass

Tag:
Kategori:

Uteplass

Tag:

Lag en barnevennlig hage

Lag en uteplass ungene vil elske. Her er gartner Hilde Poppes beste tips.

lite barn bøyer seg ned i gresset
Foto: Jordan Whitt

En barnevennlig hage har ofte bær og trær som ungene kan høste fra. Det er fullt mulig å planlegge så det er alltid noe spiselig å høste i hagen. Tenk så gøy det hadde vært å kunne gå ut hver morgen og plukke egne blåbær, bringebær og jordbær til å ha på frokostblandingen. Eller å plukke deres egne grønnsaker til middag!

Hilde Poppe, gartner og salgssjef for hagesenteret Plantasjen– Har dere frukt og bær i hagen, spiser barna mer frukt og grønt også, sier Hilde Poppe, gartner med mange års erfaring i å veilede foreldre som ønsker en frodig og barnevennlig hage.

Hva bør foreldre tenke på for å få en barnevennlig hage?

– «Spiselig» hage er den morsomste hagen å ha både for barn og voksne. Å dyrke frukt og bær er ikke så vanskelig, eller å plante i en liten kasse. Mange planter trives også i krukker.

Les også: SPISELIGE PLANTER BARNA DINE VIL ELSKE

Hvilke hageplanter egner seg for småbarnsfamilier?

– Det er enkelt å dyrke krydder, poteter, sukkererter, gulrøtter, reddiker, salat og  gresskar – listen er lang, og det er mye enklere enn mange tror. Frukt og bær klarer seg nesten selv, med litt gjødsel og litt beskjæring.

Tips: Dyrk spiselige sommerblomster som blomkarse eller erteblomster.

Hvilke hageplanter bør barnefamilier unngå?

– Det finnes mange giftige planter i vår natur, så barn må i utgangspunktet lære seg at man ikke spiser planter man ikke vet er spiselige. Samtidig finnes det noen planter som er mer giftige enn andre, og spesielt de med giftige bær bør barnefamilier unngå, eksempelvis barlind med bær. I tillegg har noen planter skarpe pigger, som dere kanskje ikke bør plante mye av,  for eksempel bærberis og noen rosesorter.

De fleste barn elsker bær og frukt.

epletre
Populære epler: Visste du at det finnes epler som er en stamme og som passer på balkongen? Foto: Thomas Kelley

Hvilke arter gir avling raskt etter at de er plantet?

– De fleste bærbusker bærer gjerne allerede første året hvis busken er passe stor. Selv om flere bærer på toårig-skudd, så er en litt større plante gjerne mer enn to år. Nye sorter kommer på markedet som bærer på førsteårsskudd av for eksempel bjørnebær, og som er tilpasset til mindre areal- altså tettere og mer kompakte planter. Frukttrær kan ta litt lenger tid før dere kan høste. Det avhenger hva dere har plantet, pærer er de seneste til å bære. Merk at det finnes epler som er en stamme og som passer på balkongen. Det tar liten plass – og de bærer ofte tidligere.

Hilde poengterer at det finnes ulike plensorter som både tåler tørke eller en fotballkamp. Hun anbefaler å sjekke de ulike variantene når du går på hagesenteret.

Hagedesign – hva er lurt? Mye plen og lite planter? Mange planter, lite plen?

– Familier har ulike behov. Barnefamilier ønsker gjerne mer plen så barna kan boltre seg, men pass på å plante noen spiselige planter. Det er godt og sunt å ta når ungene tar seg en pust i bakken.

Gartneren slår et slag for at unger deltar i hagearbeid.

Barn elsker som regel å holde på i hagen hvis du gir dem ansvaret.

– Å høste er vel kanskje det morsomste, men beskjæring er også alltid gøy. For ikke å snakke om å  vanne planter eller plenen en varm sommerdag. Hageredskaper, til og med trillebårer, finnes i små størrelser.

Les også: NÅ KAN DU BEGYNNE Å SÅ FRØ!

 Er det noe annet barnefamilier bør tenke på?

– Prøv å dyrke mest mulig økologisk, og unngå sprøytemidler så langt det er mulig. Det er godt for oss alle, og godt for naturen. Og husk at det er utrolig sunt for både voksne og barn, fysisk og psykisk, å være ute og gjøre aktiviteter, spesielt dette med planter gir deg en bedre helse. Og det passer uansett plassen dere har. Det kan fint dyrkes på en liten balkong.

hender som holder jord
Foto: Kyle Ellefson

Tommelfingerregler for en barnevennlig hage:

  • Prøv å ha frukt og grønt i hagen, det er både gøy og sunt for barna!
  • Det er flere typer man kan plante i krukker og kasser, og det er enkelt å pleie.
  • Unngå giftige bær og planter, som f.eks; barlind med bær.
  • Ikke ha planter med skarpe pigger i hagen, som f.eks; bærberis og noen rosesorter.
  • Nye bærbusker på markedet, f.eks bjørnebær, bærer allerede første førsteårsskudd.
  • Det finnes epler som er en stamme og som passer perfekt på balkongen!
  • Dyrke mest mulig økologisk, og unngå sprøytemidler.

Gir skinnende rene vinduer

Jif Vindusystem inneholder alt nødvendig utstyr du trenger for å oppnå skinnende rene vinduer.

Les mer