Skribent:
Kategori:

Uteplass

Tag:
Skribent:
Kategori:

Uteplass

Tag:

Hvordan lykkes med plantekasser

Slik kommer dere i gang med å dyrke grønnsaker på liten plass. Supre tips fra bybonde Andreas Capjon. Ps. ungene kommer til å hyle av fryd når de får høre hva "gullvatten" er!

Bybonde Andreas Capjon
Bybonde Andreas Capjon gir sine beste tips for å lykkes med plantekasser. Foto: Lene Neverdal

Å dyrke i plantekasser en en topp aktivitet for hele familien. Det kan du gjøre nesten uansett hvor liten eller stor hage du har. Selv en balkong har plass til en liten variant.

Sammen kan dere undre dere over at et bittelite frø kan bli til en (forhåpentligvis!) diger gulrot i løpet av en sommer. Det kan være fint å så noe som kan høstes ganske raskt, salater er i så måte en fulltreffer.

Det og mye annet lærte vi da bybonde Andreas Capjon lærte oss hvordan vi best lykkes med plantekasser:

– Alt kan dyrkes i plantekasser. I fjor var ruccola og ulike typer bønner mest populært, men folk plantet alt fra tobakk til fargerike mais, forteller Andreas.

Andreas er offisiell bybonde på Losæter i Oslo sentrum, rett bak Operaen. Da de for fem år siden annonserte at de ville bli 100 parseller (5 kasser per parsell) tilgjengelig for dyrking i Herligheten parellhage, fikk de inn over 4000 søknader! Ikke bare var det rift om plantekassene på Losæter, ifjor ble de fleste plantesentre rundt om i landet ribbet for plantekasser og tilbehør. Og det meldes om like stor interesse i år.

Plantekasser kalles også pallekarmer eller dyrkingskasser.

Her er Andreas´ topp tips for å lykkes med plantekasser:

Kjøp av plantekasser

De fleste hagesentre, samt kjeder som Biltema og Jula selger plantekasser.

– Du kan kjøpe brukte, og dermed billigere, pallekarmer på for eksempel Pallebua i Groruddalen, tipser Andreas.

Bybonden mener det kan være greit å ikke bruke trykkimpregnerte materialer. Men siden det uansett bør legges duk mellom treverket og plantene, bekymrer han seg personlig ikke for at planter skal ta til seg stoffer brukt i impregneringen.

Selv liker jeg godt å bruke forskalingsplank. De har et røft uttrykk og er billigst.Andreas Capjon, bybonde

Du bør sette to plantekasser oppå hverandre. Det gir planter mer plass til å vokse og sette et godt rotsystem, i tillegg trenger du da ikke å vanne så vanvittig – som du må med bare én kasse.

Lurer du på hva slags frø du skal kjøpe? Les artikkelen om hvordan du får en barnevennlig hage.

barn og voksne driver med en plantekasse
Grønn idyll i Oslo sentrum. Her er det godt å være både for små og store. Foto: Lene Neverdal

Tommelfingerregel 1: God jord

– Bruk gjerne sekkejord som utgangspunkt og miks med kukompost.

Beregn 8 sekker jord til en dobbel plantekasse. 1 av de 8 sekkene bør være kukompost.

Det er lurt å lage en spesialmiks i én eller flere kasser til svært næringskrevende planter som tomat, squash, sellerirot eller purre. Da bør 3 av de 8 sekkene være kukompost.

Kompostportalen.no har en oversikt over hvor du får kjøpt næringsrik og miljøvennlig kompostjord. Kukompost kan eventuelt byttes ut med markkompost eller bokhasi.

 Tommelfingerregel 2: Vann heller mye og sjeldnere enn lite og ofte

Tørste planter tørker ikke bare ut, de blir også pinglete fordi planter trenger vann for å ta til seg næring. Jo mer jord, jo større vannlagringskapasitet. Plantekasser har begrenset plass. To plantekasser oppå hverandre gir greit med jord. Men vannbehovet varierer med hvor tett du dyrker og nedbørsmengder.

Det er ofte vanningen det skjærer seg med for folk flest.

Andreas understreker at du bør gå for rotbløyte når du vanner.

– Heller mye og sjeldnere enn lite og ofte.

Uten rotbløyte er det fare for at plantene ikke lager et stort nok nettverk av røtter, noe som gjør dem mer sårbare for tørke.

Å sette ungene i gang med hageslangen eller la dem løpe rundt i sprederen samtidig som plantene vannes, er alltid populært.

Tommelfingerregel 3: Unngå at alt blir modent i sommerferien

Følger du instruksjonene på frøpakkene slavisk, vil mange grønnsaker være modne midt i fellesferien.

– Planlegg så du får høstet når du er hjemme. Begynner du litt før med for eksempel salater, kan du høste en runde og så en ny runde rett før du drar på ferie.

Til venstre kommer det gulrøtter og bønner. Til høyre er ruccola og salat allerede klar til å spises.

Ruccola er en racer til å vokse, så plant før dere drar, så kan ungene løpe ut i hagen og hente ferdig ruccola til salaten når dere kommer hjem.

Tar du lettvintløsningen og kjøper småplanter i stedet for å så, kan du plante dem i plantekasser når faren for nattefrost er over- de fleste steder rundt 17. mai.

LES OGSÅ: Nå er det på tide å plante blomster!

Tommelfingerregel 4: Husk å ettergjødsle

Selv om du har et godt grunnlag, så bør du ettergjødsle med flytende plantenæring fra juli og utover. Særlig gjelder dette næringskrevende planter. Ikke-næringskrevende planter kan godt få en skvett ettergjødsling nå og da. Du kan kjøpe gjødsel på hagesentre, bybonden oppforder alle til å velge økologiske alternativer.

Du kan også lage flytende plantenæring selv. Har du hørt om gullvatten?

– Gullvatten, hva er det?

Andreas humrer.

– He-he. Det kalles også pissevann.

– Urin blandet med vann i forholdet 1:10 er kjempefin gjødsel! Du er et lite kretsløp i deg selv. Legesøsteren min har forsikret meg om at urin er helt uten patogener, det vil si helt uten smittestoffer. Det lukter også mindre enn brenneslevann. I Sverige er gullvatten det helt store.

Bare tenk deg fjeset til ungene når du forteller at dere skal lage gullvatten! I en viss alder er jo alt som handler om tiss det morsomste som finnes! Understrek at grønnsakene ikke kommer til å smake tiss.

mann vanner plantekasse
Unger synes ofte det er stas å vanne. Kanskje det kan være deres faste jobb å vanne plantekassen? Foto: Lene Neverdal

Slik blir jord mer vannlagrende

Bland inn granulert leire. Dette kan kjøpes på hagesentre,  leiren selges gjerne i 20 kg sekker, og du kan gjerne ha hele sekken i en dobbel pallekasse.

Miks i trekull – det har porer i overflaten som suger til seg vann og avgir det igjen. NB! Bruk trekull, ikke briketter!

– Hvis du lader trekullet med næringsrik væske som gullvatten eller saften du får ut av markkompost, bokhasi eller kjøpt gjødsel, pluss sørger for et godt utgangspunkt med god jord og nok vanning, da har du gjort noen gode triks for å lykkes med trekasser, sier Andreas.

Bybonden har en siste oppfordring:

– Ikke gjør det for komplisert til å begynne med – noen sekker jord og kukompost vil gi greie resultater. Så kan du perfeksjonere etter hvert. Plantekasser skal være gøy, prøv dere frem.

Huskeliste for plantekasser

  1. Bruk god jord – 7 poser sekkejord blandes med 1 sekk kukompost.
  2. Vann mye sjeldnere enn lite og ofte.
  3. Tilpass såing etter når dere er bortreist.
  4. Husk å gjødsle.

Om bybonden

Bybonden jobber på Losæter- et samarbeidsprosjekt mellom Norges Bondelag og Bjørvika Utvikling. Det er etablert 100 fem-kvadrats parseller til å dyrke økologisk mat der. Området er et offentlig rom på rundt fire mål, og rommer felles hage og bakehus i tillegg til parsellene.

Den som vil lære mer om å lykkes med å dyrke i pallekarm kan følge Bybondens blogg

 

Gir skinnende rene vinduer

Jif Vindusystem inneholder alt nødvendig utstyr du trenger for å oppnå skinnende rene vinduer.

Les mer