Kategori:

Uteplass

Tag:
Kategori:

Uteplass

Tag:

Hvordan lage blomsterbed som bugner

Hageblogger Espen Skarphagens enkle grep for fantastiske blomsterbed som ser like fine ut hele sommeren.

mor og barn vanner et blomsterbed
Et vakkert blomsterbed gir mye glede. Foto: iStock

Blant sommerens drømmer er som regel et frodig blomsterbed sentralt. Mange synes det er utfordrende å få til flotte blomsterbed som ser fine ut hele sommeren. I perioder dabber blomstringen av for enkelte planter. Dette er en naturlig prosess og henger sammen med individuelle tidspunkter for blomstring. For å få et bugnende blomsterbed som ser flott ut lenge, er det flere enkle grep du kan gjøre.

Tre grunnleggende punkter:

  1. Godt grunnarbeid sørger for god vekst
  2. Velg planter med ulik blomstringstid
  3. Beregn noe vedlikehold

Grunnarbeid

Når du skal planlegge og lage blomsterbed er beliggenhet avgjørende for hvilke planter som trives siden de har ulike krav til lys, skygge, jordtype og fuktighet. Næringsrik jord med jevn fuktighet fungerer godt for de fleste arter. I tillegg er nok lys viktig for blomstringen, så en plassering med nok soltimer er lurt.

NB! Har du allerede et bed langs husveggen eller planlegger å lage et bed der, vil det som regel bli tørt fordi takutspring hindrer regnet.
Er det tak over må det vannes ekstra, vurder gjerne en svetteslange med timer for å automatisere vanningen.

Neste steg er å bearbeide jorda godt, dette gjelder også eksisterende bed. Spa-vend og rufs opp jorda slik at luft kommer til, og ugress-røtter lettere kan fjernes. Bland samtidig inn kukompost eller annen kompost.
Kaffegrut, knuste eggeskall og bananskall gir nyttig tilskudd av næringsstoffer. Kompostert kjøkken- og hageavfall gir mer langsiktig næringstilgang og et rikere mikroliv i jorda som plantene har stor nytte av.

lage blomsterbed Stjerneskjerm er en hardfør og trofast staude som også humlene liker godt. Klipp av visne blomster for ny blomstring. Foto: Skarpihagen.no

Les mer: INSPIRERENDE LEKEHUS

Plantevalg

Tenk kombinasjoner av farger og former når du skal lage blomsterbed. Velger du noen store, små, runde og spisse former på blomstene vil dette skape spennende kontraster. Det samme gjelder ulikheter i bladverket, slik som lyse eller mørke blader, samt ulike høyder på plantene. Velger du samtidig farger på blomster fra samme delen av fargepaletten vil dette skape et enhetlig uttrykk av fargetoner.

Når du kombinerer og setter sammen blomster er det viktigst å ta utgangspunkt i hva du liker. Neste steg er å sjekke blomstringstidspunkt for å avgjøre hvordan plantene best kan overlappe hverandre og skape en kontinuerlig blomstring. Kombiner gjerne stauder, ettårige og sommerblomster.

Stauder skaper en ramme i blomsterbedet. Jeg anbefaler for eksempel Peon, Høstfloks, Hestemynte, Kuletistel, Stjerneskjerm og Ridderspore. Disse blomstrer på ulike tidspunkt, men kommer igjen år etter år og krever lite vedlikehold annet enn klipping og gjødsling.

NB! Setter du rosebusker bland stauder og sommerblomster så pass på så de ikke blir kvalt. Roser liker litt luft rundt seg og mye sol for å gi god blomstring. Fjern derfor blader fra andre planter som kommer for tett på.

lage blomsterbed med pyntekorg
Pyntekorg en sommerblomst med stor variasjon i fargenyanser, og med en blomstring som varer helt til frosten kommer. Foto: SkarpiHagen.no

Sommerblomster gir en gyllen mulighet til å endre uttrykk i blomsterbedet fra år til år. De aller fleste ettårige blomstene har en lang blomstring og er et godt supplement til staudebedet. Det er mange flotte planter på markedet utover vår og forsommer hvis du ikke har rukket å så frø.

25 planter med lang blomstring:

Astrantia Høstfloks Kuletistel  Luktert  Spanske Margeritter
Begonia   Kattemynte  Lavendel  Pelargonium  Storknebb
Blodbeger  Kjempeverbena  Kuletistel  Prydtobakk  Strandkattehale
Blomkarse  Kornbloms   Lobelia Remonterende roser  Surfina
 Georginer   Kosmos   Løvemunn  Ringblomst  Tagetes

 

Husk vårblomstringen! Tenk fremover og spa ned løk i blomsterbedet til høsten, dette er en god investering i neste års tidlige blomstring.

Planting i nye blomsterbed

Når grunnarbeidet er gjort og plantene er valgt gjenstår det å plante. Siden røtter av ugress er fjernet vil det bli mindre lukejobb fremover. For å få et bugnende blomsterbed som i tillegg krever lite vedlikehold, kan du plante så tett at bladverket på hver enkel plante nesten berører hverandre. Det gjør at det kommer lite lys til jorda og nytt ugresset får problemer med å kjempes seg opp.

Les også: 8 TIPS TIL FIN HAGEPYNT

Vedlikehold utover sommeren

Alle planter trenger et visst minimum av vedlikehold. Ta en liten runde på noen minutter etter jobb eller etter middag. Klipp bort visne blomster og vann litt der det trengs. Tar du de små rundene daglig er det ikke nødvendig med store skippertak.

Knipes de visne blomster kontinuerlig, stimulerer det mange planter til å sette nye skudd og dermed nye knopper. Alle planter blomstrer av en grunn; reproduksjon. Når blomstene blir klippet bort før de setter frø har planten ikke klart “oppgaven”, og forsøker derfor med nye blomster som skal sørge for frøsetting.

Med god vekst og blomstring første del av sommeren trengs det påfyll av næring. I løpet av første halvdel av juli anbefales en ny runde med kukompost rundt hver plante for å sikre videre vekst.

Lage blomsterbed
Georginen lyser opp i blomsterbedet langt utover sensommeren. Ta inn knollen for overvintring så har du glede av den år etter år. Foto: SkarpiHagen.no

Les også: HVORDAN KLIPPE OG STELLE PLEN

Vanning

Hyppig vanning og lite vann fukter det øverste jordlaget og gjør at plantene ikke behøver å anstrenge seg for å få tak i vannet. Det gir grunne røtter og planter som tåler lite. Vi kan “trene” opp plantene slik at røttene søker dypere etter vann og på den måten bli mer robuste. Dette gjør vi ved å vanne skikkelig slik at jorda blir gjennomvåt og lar dem få en lett tørke mellom hver vanning.
Når planterøttene går dypere etter vann tåler de etterhvert flere dager uten vanning.

For å oppsummere: Godt grunnarbeid når du skal lage blomsterbed, og litt tid brukt på plantevalg gir et bed som vil glede deg hele sommeren med mindre tilsyn, og mer tid til å nyte de gode resultatene.

Gir skinnende rene vinduer

Jif Vindusystem inneholder alt nødvendig utstyr du trenger for å oppnå skinnende rene vinduer.

Les mer