Kategori:

Uteplass

Kategori:

Uteplass

Hvordan binde en vakker hagebukett

Anja Bruland fra Blomsterhagen gir deg steg-for-steg trinn til hvordan du lager årets vakreste hagebukett.

Anja fra Blomsterhagen med en vakker hagebukett du kan lære å lage. Foto: Nina Ruud.

– Dette er buketten som er mest brukt på kurs hos oss, og den er en fryd å lage og å få. Den kjennetegnes av raushet og variasjon i materialet, og den er forholdsvis enkel teknisk. I denne buketten er for mye av det gode helt topp, og du kan også komme unna med en temmelig vilter fargebruk.

Du trenger en ganske full bøtte med store og små blomster og mye grønt, gjerne et stort utvalg av forskjellige materialer. Har du ikke nok i hagen, kan du supplere fra grøftekant og eng, eller eventuelt blomsterbutikken. Hvis du vil ha litt orden i rekkene, kan du gjerne holde fargebruken noenlunde i sjakk. Vi pleier å anbefale det siden de fleste blir mer fornøyd med resultatet da.

Rausheten er et viktig virkemiddel i seg selv: En stor og frodig bukett gjør inntrykk rett og slett fordi det er ganske sjelden du ser slike. Suppler fra blomsterbutikken for å ha nok.

Vi lager den store hagebuketten i spiralteknikk, og bruker høydeforskjeller for å skape frodighet. Som regel begynner vi med litt grønt og noen blomster som ikke er av de mest oppsiktsvekkende, for å komme i gang. Så bygger vi på med blomster og grønt og blomster og grønt, mens vi av og til snur buketten for å få den rund og fin på alle sider. Vi veksler mellom å sette materialet inn lavere og høyere i buketten, for vi ønsker ikke en tett og jevn overflate.

Hvis du føler deg fortrolig med denne type bukett og bukettbinding generelt, kan du begynne å leke deg med asymmetri, også i den store hagebuketten. Det kan være asymmetri i linjer eller i farger eller i form.

Stor hagebukett – trinn for trinn

Alle materialene ligger ferdig pusset og sortert. Fra venstre mot høyre: kornell, gladioler, sommerfloks, sinnia, oregano, løvemunn, ryllik, georginer, blærespirea, bjørkebladspirea, snøbær og etasjeblomst.

Jeg begynner med bjørkebladspirea, som har litt substans, og en ryllikgren.

Jeg fortsetter med skiftevis blomster og grønt og snur buketten av og til for å få en forholdsvis jevnt rund bukett.

Hvis buketten mangler noe i midten, stikker jeg en blomst inn der.

Jeg fortsetter å bygge buketten rundt og rundt med blomster og grønt til jeg er fornøyd.

Spørsmål og svar med Anja fra Blomsterhagen

Hva er det viktigste folk bør gjøre for å lykkes med å dyrke egne blomster?

– Det er en fordel å ha litt generell dyrkningskunnskap. Å kunne litt om jord, planter og sammenhenger. Det er ikke vanskeligere å dyrke blomster enn å dyrke andre ting.

Hva ville du investert i av blomster hvis du skulle kjøpe noe til en «helt vanlig» hage? 
– En høy variant av løvemunn, kosmos, en georgin eller to (det er vanskelig å se for seg sommeren uten), ryllik og noe grønt – vi er veldig glad i mynte. Alle disse er lette å dyrke og gir god avling. Tilsammen gir de et fint utvalg for å snitte og ha i en vase.

Hva er viktigst å huske når du skal lage en bukett?
– Det står det alt om i boka vår – he-he. Hvis utgangspunktet er en hagebukett, så sørg for å ha litt forskjellig utvalg. Er det litt snaut med hageblomster, så kan du fylle på med litt grønt fra grøftekanten. For eksempel et par grener villbringebær. Ikke fokuser kun på store, prangende blomster. Ta med noen små blomstervarianter også. Hold fargeskalaen litt i sjakk, det gjør det litt enklere. Det kan dessuten være lurt å lære seg spiralteknikken, den er nyttig for å lage fine buketter.

Hvordan får vi buketter til å holde seg lengst mulig?
– Snitt blomstene godt med en ren kniv. Ha rent vann i vasen, og bruk gjerne et holdbarhetsmiddel. Bytt vann av og til. Å gi blomstene rent, godt vann å drikke og muligheten for å stå kjølig deler av døgnet, hjelper godt. Det er de samme, gamle knepene som bestemødrene våre brukte.

Hvordan håndterer du plager som lus, snegler, ugress osv?
– Min første tanke hvis en plante får lus, er at planten har fått for lite vann. Så det første jeg gjør er å vanne. I Blomsterhagen har vi et stort utvalg av planter. Så hvis noen av dem får lus, så tenker vi at det er matnyttig for andre skapninger i hagen. Vi ønsker ikke å bli kvitt lus og snegler for enhver pris. Skadedyr er en del av kretsløpet. Men det er greit å huske på at svake planter lettere utsettes, så det å se på dyrkningsforholdene kan være en løsning.

Dere holder kurs –  hvilke er mest populære?
– Dyrkningskursene våre er veldig populære og har også ventelister. Men egentlig fyller vi opp alle kursene våre.

Har kursene en nedre aldersgrense?
–  Nei, men vi anbefaler at barna er minst 12 år for å unngå at de kjeder seg. Det er en del teori, demonstrasjon og fokus på teknikker. I år setter vi opp et eget kurs for barn,  hovedfokuset blir å kose seg.

Er det mulig å komme på besøk til Blomsterhagen? 
Absolutt! Tre dager i uka kan dere komme på besøk, rusle rundt og se på blomstene. Selvplukk-feltet er åpent i august og september. Da kan dere plukke og sette sammen buketter selv – og betale ut ifra vekt.

Gir skinnende rene vinduer

Jif Vindusystem inneholder alt nødvendig utstyr du trenger for å oppnå skinnende rene vinduer.

Les mer

Boktips 

Fremgangsmåten for hagebuketten er fra boken Buketter fra Blomsterhagen av Anja Bruland.

Anja Bruland dyrker blomster og lager naturlige, viltre og frodige buketter i Blomsterhagen på Abildsø. I boken viser hun hvordan du selv kan lage vakre buketter og oppsatser. Du kan bruke blomster fra egen hage, plukke i naturen eller kjøpe.

Forfatteren gir råd om hvordan du bør høste og behandle blomster, og viser forskjellige teknikker for binding av flere typer buketter. Du får inspirasjon til å skape buketter til forskjellige anledninger ved å sette sammen blomster med ulike farger, former og teksturer.

Her kan du hente ideer til å lage en stor hagebukett til 50-årsjubilanten, en enkel blomsteroppsats til spisebordet, en frodig engbukett til sommerfesten, eller du kan bryne deg på en nydelig bryllupsbukett.

Utgitt av Cappelen Damm

Blomsterhagen på Abildsø holder til på Abildsø Gård i Oslo, med verksted, åkerbutikk og en fem dekar stor blomsteråker.
De har blomsterutsalg og leverer blomster til alle anledninger.
Selvplukk-feltet er åpent i august og september.

Blomsterhagen på Abildsø holder til på Abildsø Gård i Oslo, med verksted, åkerbutikk og en fem dekar stor blomsteråker.
De har blomsterutsalg og leverer blomster til alle anledninger.
Selvplukk-feltet er åpent i august og september.