Kategori:

Uteplass

Kategori:

Uteplass

Grønne sparetips for uteplassen

Dyrt med vekster og utstyr til hage eller balkongen? Vel, det trenger det ikke være – her er supre sparetips fra to karer med over gjennomsnittet grønne fingre.

Foto: Francesco Gallarotti/Unsplash
Å være økonomisk i forhold til hagen kan innebære å bytte planter med venner og familie, eller å samle frø fra egne vekster. Foto: Francesco Gallarotti/Unsplash

Mikkel Funnemark ved Geitmyra Matkultursenter for barn deler gjerne tips om hvordan du kan få en frodig uteplass uten å legge store summer på planter og utstyr. Foto: Charlotte Hidle

Kjenner du på lysten til å ordne i hagen eller på balkongen når våren kommer? For mange er starten på den varme årstiden nært knyttet til et ønske om å grave i jorden og se ting vokse og gro, men

det kan være kostbart dersom du skal kjøpe alt nytt fra et hagesenter. Heldigvis er det fint mulig å dyrke hagelivet med en slunken lommebok – og dessuten kan det ha en miljøvennlig side ved seg.

Mikkel Funnemark er øko-agronom og gartner med lang erfaring fra hagebruk både her til lands og i utlandet, og er i dag tilknyttet Geitmyra Matkultursenter for barn. Han er full av forslag til hvordan du kan spare på ulike måter når det gjelder uteplassen.

– Vi kjøper stadig vekk nye hagemøbler, hageredskaper, potter og så videre; mange av oss så ofte som hvert år. Se i stedet på mulighetene til å for eksempel låne utstyr av naboen, lage en felles redskapsbod i bygården, gjenbruke det som kan gjenbrukes, eller sjekke om den «ødelagte» saksen kan fikses.

– Gjenbruk er et godt ord når det kommer til sparing av penger, sier Funnemark.

Gir skinnende rene vinduer

Jif Vindusystem inneholder alt nødvendig utstyr du trenger for å oppnå skinnende rene vinduer.

Les mer

Spar penger med vedlikehold

Han understreker at det lønner seg å ta vare på hageutstyret.

– Det er ofte lite som skal til: skift skaft, kvess saks og spader, smør deler inn med litt olje… Det er ikke uvanlig at gamle redskaper er like gode som nye; de trenger kanskje bare litt reparasjon, forteller gartneren.

Og gamle potter er gjerne like fine etter endt sesong og kan brukes igjen neste år.

– Husk bare å vaske dem før bruk siden sykdommer kan smitte fra en plante til en annen gjennom potten, råder han.

Potter i plast er kanskje ikke det dyreste å kjøpe inn, men det er muligheter å spare også på det området, og samtidig gjøre noe godt for naturen. Gartneren anbefaler å bytte ut plasten med små potter av avispapir som du kan lage selv ved hjelp av en pottelager eller ved å brette dem for hånd.

– Papirpottene kan plantes direkte ut der de skal stå siden røttene vokser gjennom papiret som gradvis brytes ned og blir til en del av jorden. Apropos jord, så er dette ytterligere et område der det er penger å spare ved å finne alternativer til den butikkjøpte, lyder tipset.

– Jord er dyrt å kjøpe. Med tilgang til en hage kan du prøve å lage din egen kompost og omdanne kjøkken- og hageavfall til rik og god jord. Det finnes flere løsninger på markedet for de med mindre plass som ønsker å lage kompost i mindre skala, som på kjøkkenbenken eller verandaen, sier Funnemark.

Bokashi-kompostering forvandler for eksempel matavfall til næringsrik kompost på et par uker og reduserer samtidig mengden matrester som kastes.

Foto: Marianne Heen Johnsgård

Det går fint an å spare frøene fra tomatene dine. Foto: Marianne Heen Johnsgård

Høst dine egne frø

Å handle inn nye planter og frø hvert år kan fort bli dyrt. Noe av det artigste en kan gjøre er å høste og så sine egne frø, tipser hageeksperten.

– Det er lettvint, gøy og krever lite kunnskap eller forberedelser. Frø kommer i alle størrelser og fasonger. Å finne dem er ikke alltid like enkelt, men har du gjort det en gang glemmer du det ikke. Noen sitter gjerne inne i en kapsel, andre sitter kanskje i en tett kurv som på for eksempel solhatt og ringblomst. Mange har noe beskyttende lag som fort faller av mellom fingrene, sier han og forsetter:

– Uansett er innhøstingstidspunktet mer eller mindre det samme. Frøene er modne når planten er brunsvart og ser vissen ut. Frøene kan se klare ut før dette, men vil ikke være modnet godt nok. Generelt kan en si at frø skal høstes i tørt vær og tørkes godt også etter vi har høstet dem, forklarer Mikkel og anbefaler å lagre dem i papirposer merket med navn og dato.

Enkle blomster å starte med er kosmos, ringblomst, agurkurt, solhatt og solsikke.

– Men ikke vær redd for å prøve noe annet. En kan høste frø fra ettårige og toårige planter, stauder, busker, urter, trær og grønnsaker. Prøv deg frem! Grunnet ulike gener i frøet, vil frøet du høster ikke være helt identisk til moderplanten, sier han og legger litt en liten advarsel:

– Pass på, småfugler elsker å spise høsteklare frø!

Espen Skarphagen Foto: Skarpihagen.no

Espen Skarphagen gjenbruker alt hageavfall og anbefaler å bytte til seg planter både til hage og hjem. Foto: Skarpihagen.no

Det meste kan plantes i

Espen Skarphagen er den hagefrelste blomsterdekoratøren bak bloggen Skarpihagen, der han deler tips og inspirasjon. Han er enig med Mikkel i at det er mange måter å spare penger på i forhold til hage og planter.

– Mange vil selge deg utstyr som du ikke trenger, sier han og poengterer at du kommer langt med en hagesaks, rive og et par spader. Og de trenger ikke være nye – finner du hageredskaper på loppemarked som føles solide og passer til deg, kan de være like bra som noe nytt fra butikk.

– Ikke vær jålete på utstyret, og ta vare på tingene dine. Gi dem en vask om høsten og sett dem tørt når de ikke er i bruk, så har du glede av dem lenge.

Og husk at det meste kan plantes i, tipser han.

– Så lenge du sørger for at det er hull i bunnen slik at overflødig vann kan renne bort, er det mulig å plante i alt fra gammel drueemballasje – et supert minidrivhus – til tomme hermetikkbokser og malingspann.

Bytt til deg nye vekster

Hagebloggeren er stadig på jakt etter nye vekster til både hus og hage. I den sammenhengen er det en fordel å lete utenfor gartneriene, mener han.

– Jeg får planter gjennom venner, familie og byttedager i regi av hagelag. Det å ta stiklinger er absolutt en måte å være økonomisk på, men ikke minst også viktig for å holde gamle plantesorter i live, understreker Espen.

Selv har han en pion i hagen som er en avlegger av oldemorens plante. – Det er fantastisk å tenke på at den har vært gjennom to verdenskriger og at blomster fra den har pyntet opp i familieselskaper gjennom alle disse årene!

Dyrk din egen bukett

Apropos avskårne blomster så anbefaler hagebloggeren å ha noen planter i hagen eller på uteplassen som kan brukes i buketter – enten til hjemmebruk eller å ta med bort i gave.

– Da får du blomster for en brøkdel av hva det vil koste i butikk, og du kan sette buketten sammen helt etter eget hjerte, sier Espen, som har mange forslag til hva som kan dyrkes i denne sammenhengen:

– Stauder som peoner, roser, høstfloks og solhatt blir nydelige i en bukett, sammen med ettårige sommerblomster som kosmos, solsikke, kjempeverbena, kornblomster, tagetes og blomkarse. Dyrk gjerne urter også – salvie får fine blomster og mynte gjør at buketten lukter fantastisk.

Gjenbruk hageavfallet

En annen måte å tenke økonomisk på, er å kjøpe stauder mot slutten av sesongen.

– Stauder kan plantes i jorden så sent som i oktober. Da er prisen nedsatt og du kan få mye planter for pengene, tipser Espen, som i likhet med Mikkel ikke ser noen grunn til å kjøpe jord i butikk.

– Jeg gjenbruker alt i hagen og kjører ikke bort noe hageavfall. Det blir i stedet til kompost og markdekke rundt plantene, sier hagebloggeren og avslutter med et litt annerledes sparetips:

– Ikke rydd for mye i hagen. Det gjør livet vanskeligere for insektene, og de må vi virkelig spare på!

3 tips for hageglede på sparebluss:

  1. Ta vare på utstyret ditt, og kjøp gjerne brukt.
  2. Bytt planter og høst egne frø.
  3. Lag kompost av hageavfallet.