Kategori:

Uteplass

Kategori:

Uteplass

Slik kan du fjerne is på gårdsplassen

Farlig glatte trappetrinn og hålke i oppkjørselen er blant vinterens mindre hyggelige sider. Men er du raskt ute med riktig redskap kan du unngå å bli Bambi på glattisen.

mann måker snø
Fjerner du snø, slipper du å fjerne is. Det smarteste du gjør for å unngå farlig hålke på trapp og gårdsplass, er å fjerne snøen fortløpende. Foto: iStock.

Mange av oss har opplevd smertefulle møter med islagt underlag i vinterhalvåret. Snø som stampes hard av tråkking kan raskt bli til tykk hålke. Like skummelt er tynne, usynlige islag på trappetrinnene når du er på full fart ut om morgenen. Hva er de beste metodene for å fjerne is når den først har dannet seg?

– Jeg vil helst begynne i den andre enden, sier Alex Frank i snøavdelingen hos Vaktmesterkompaniet AS. – Forebygging av isdannelse er mye bedre og enklere enn å fjerne is. Dessuten slipper du å bruke massevis av salt som jo ikke er veldig bra for miljøet.

Kvitt deg med snøen raskt

Vaktmesterkompaniet opplever en jevn økning av privatpersoner som ønsker hjelp til å holde eiendommen sin fri for snø og is. Men Frank sier at det er en god del du kan gjøre selv for å unngå at gårdsplassen din blir farlig for håndledd og lårhals.

Alex Frank gir råd om å fjerne is.

– Det er bedre å forebygge isdannelse enn å fjerne is, sier Alex Frank i Vaktmesterkompaniet. Foto: Vaktmesterkompaniet AS.

– Det handler ganske enkelt om å bli kvitt snøen så fort som mulig. Hvis det ikke er snakk om store mengder, kommer du langt med en lett, liten plastskyffel og en solid piassavakost. Når de første snøfjonene daler, skyver du dem unna med skyffelen. Bruk piassavakosten til å børste godt, til du kommer ned til tørt underlag, anbefaler Alex Frank.

– Er snøen tung og våt, er det i grunnen det samme prinsippet som gjelder, men da trenger du en god aluminiumspade til snøen.

Les også: SLIK VASKER DU BILEN OM VINTEREN

Riktig utstyr for å fjerne is

Beskjeden salting kan også brukes forebyggende, forteller Frank.

– Vi prøver som nevnt å begrense saltbruken mest mulig. Det ønsker både kundene våre og vi. Men et beskjedent dryss med vanlig sjøsalt på bart underlag vil lage en kjemisk hinne mellom underlaget og et varslet snøfall. Dette vil kunne hindre isdannelse. Men vi snakker altså om veldig små mengder – du kan nesten gå ut med saltbøssa!

Et beskjedent dryss med vanlig sjøsalt på bart underlag vil lage en kjemisk hinne mellom underlaget og et varslet snøfallAlex Frank, Vaktmesterkompaniet

Men hvis vi er for sent ute, da? Hvordan kan vi best mulig fjerne is?

– Da må du utstyre deg med egnet redskap. En ishakke eller en barkespade er effektive verktøy i kampen mot tykkere is. Men vær forsiktig og tenk på underlaget! Har du en flott skifertrapp eller dyr belegningsstein på gårdsplassen, risikerer du å gjøre skade på dem.

Fjerne is eller strø gårdsplassen?

Ifølge Alex Frank kan også saltet gjøre skade på underlaget. Eller rettere sagt: Vannet som dannes når saltet får isen til å smelte, kan gjøre skade:

– Et underlag bestående av stein eller fliser med fuger mellom, vil kunne bli skadd av smeltevann. Vannet vil trenge ned i små, usynlige sprekker i fugene. Kommer det en ny kuldeperiode før vannet har tørket, fryser vannet til is, utvider seg og ødelegger underlaget. I tillegg vet jo alle som salter gårdsplass og trapp hvor mye søle og skitt man drar med seg inn.

Et underlag bestående av stein eller fliser med fuger mellom, vil kunne bli skadd av smeltevannAlex Frank, Vaktmesterkompaniet

Vanlig salt er heller ikke effektivt hvis temperaturen synker under åtte minusgrader. Da må du bruke spesialprodukter, fjerne is med muskelkraft eller strø.

– På tykk hålke kan det være utfordrende å få enkelte typer strøsingel til å feste seg ordentlig. Isen forblir like skummel å gå på med glatt fottøy. Skjellsand eller strøsingel med skarpe kanter biter seg fast i isen og gir deg feste. Hvis været er kaldt og du har en vedovn eller peis i huset, kan også litt aske være tingen, forteller Alex Frank.

Les også: VINDUSVASK I KULDEGRADER – SLIK GØR DU DET

Fordel snøen riktig når du måker

Har du singel på gårdsplassen, kan det være kjekt å lage en ordentlig snøsåle når det første snøfallet kommer. Da er det også enklere å måke eller bruke snøfreser uten at du har kilovis med singel på plenen når våren kommer.

– Men lag sålen så lav og tynn som mulig, og hold den på det nivået vinteren gjennom med flittig måking ved hvert snøfall, anbefaler Frank.

Og når vi snakker om måking: Det er heller ikke uvesentlig hvor du plasserer snøen du måker vekk.

– Prøv i størst mulig grad å fordele snøen slik at du ikke får store hauger som heller inn mot gårdsplassen din. Ved tøvær vil smeltevannet renne ned på gårdsplassen, og en ny kuldeperiode vil da gi deg enda mer is å kjempe mot.

Å fjerne is – eller aller helst: unngå isdannelse – handler altså først og fremst om å ta hånd om snøen fortløpende.

– Jeg har egentlig lyst til å slå et lite slag for vinteren og all den deilige snøen, sier Alex Frank. – Kle deg godt, bruk skikkelig fottøy som gjør at du får feste på isen, og se på snøryddingen som god og gratis trim!

Les også: 10 IDEER TIL MORSOM SNØLEK

 

5 tips for å unngå is og hålke

  1. Forebygg isdannelse ved å fjerne snøen fortløpende.
  2. Bruk en barkespade eller en ishakke for å fjerne is og hålke.
  3. Et forsiktig saltdryss på bart underlag kan hindre isdannelse.
  4. Husk at smeltevann kan trenge ned i fuger mellom fliser og belegningsstein.
  5. Fordel snøen slik at ikke alt renner ned på oppkjørselen ved tøvær.

Gir skinnende rene vinduer

Jif Vindusystem inneholder alt nødvendig utstyr du trenger for å oppnå skinnende rene vinduer.

Les mer