Kategori:

Uteplass

Kategori:

Uteplass

Slik fjerner du flekker fra bilsetet

Uansett om du har skinn- eller stoffseter: Her får du råd om hvordan du best fjerner flekker fra bilsetet.

Få vekk flekker fra bilsetet
Det er umulig å unngå søl i bilen når du har med barn på tur. Men blir det flekker er det lurt å tørke det vekk umiddelbart. Foto: iStock

– Uansett hva slags bilseter du har og hva flekken består av, bør du fjerne den så fort som mulig, sier Bjørn-Aage Bredal, tidligere mest kjent som bilpleiekongen.

Bredal, som nå er i ferd med å bygge opp en ny nettbutikk, Garasjetid, forklarer at prinsippene er som følger:

  1. Fjern flekken så fort som mulig, så den ikke setter seg.
  2. Støvsug bilsetet først, så det ikke ligger smuler der.
  3. Sprut deretter rent vann på flekken så den blir bløtgjort.
  4. Spray på en mild såpe og la virke i en halvtimes tid.
  5. Fjern flekken og fuktigheten fra bilsetet.
  6. Hold vinduene på bilen åpne helt til setet er helt tørt, gjerne cirka et døgn.

Selve metodene er likevel så ulike for tekstil- og skinnseter at de blir forklart hver for seg nedenfor.

Gir skinnende rene vinduer

Jif Vindusystem inneholder alt nødvendig utstyr du trenger for å oppnå skinnende rene vinduer.

Les mer

Fjerne flekker i bilseter av tekstil

I bilseter med tekstiltrekk trekker flekker og skitt inn i stoffet. Derfor er det ekstra viktig å fjerne flekkene tidlig.

Samtidig er det en viss risiko for at behandlingen du gir, vil bli synlig i stoffet.

Bjørn-Aage Bredal. Foto: Garasjetid.no

Bredals råd er å bruke en mild såpe. Det sikreste er å bruke en såpe merket «tekstilrens for bil», da vet du at kjemikaliene i såpa er beregnet for bruk på bilseter. Hvis du ikke har noe slikt tilgjengelig, og det ikke fins en bensinstasjon i nærheten, bør du være litt forsiktig.

Følg prinsippene nevnt ovenfor, men test først på et lite synlig sted på setet, for å sjekke at ikke såpa fjerner farge eller lager skjolder.

– Du kan ta en lys klut og spraye på litt mild såpe som du har hjemme – for eksempel Zalo er en mild såpe hvis du blander den ut med vann – og gnikk på et sted som ikke synes. Undersida av forsetet er en fin plass. Kommer det farge på kluten, betyr det at bilsetene ikke tåler såpeblandingen. Kommer det derimot ikke farge på den, er det bare å sette i gang med flekkvaskingen, sier Bjørn-Aage Bredal.

Han anbefaler også å foreta denne lille kontrollen hvis du har kjøpt en ny spesialsåpe for biltekstiler. Bilseter er tross alt dyre å bytte ut.

Når du skal fjerne selve flekken, følger du framgangsmåten nevnt i punktene lenger oppe i artikkelen. Hvis du har en støvsuger som suger vann, kan du bruke den i det nederste punktet. Hvis ikke, anbefaler han å først skrubbe bort flekken med en våt mikrofiberklut, før du bruker en tørr mikrofiberklut til å trekke opp vannet.

Er du på biltur og ikke har såpe tilgjengelig, anbefaler han å fjerne mest mulig med vann og klut der og da – før det trekker ned i stoffet.

– Ha alltid en mikrofiberklut i hanskerommet hvis du har tekstilseter i bilen, anbefaler han.

Fjerne flekker i skinnseter

Har du skinntrekk på bilsetene, er flekker et mindre problem. I hvert fall hvis skinnsetene har fått litt jevnlig stell og pleie.

– I skinn trekker ikke flekkene så lett inn. Du – eller barna – kan faktisk søle Cola rett på skinnet uten å sette flekker, så sant du tørker opp sølet tidlig nok, sier han.

Samtidig må du være mer nøye med hva slags produkter du bruker til å vaske skinnsetene.

På skinnseter er det viktig å bruke en dedikert skinnrens. Grunnen er at de tilfører skinnet ny fuktighet slik at det ikke tørker ut.

– Det er som med håret ditt. Selve håret ville kanskje ha blitt rent også med oppvasksåpe, men hodebunnen kunne nok bli litt rar, forklarer han.

Nødhjelp til skinnseter i bilen

Bjørn-Aage Bredal har selv små barn, og vet det samme som alle småbarnsforeldre: Det kommer til å bli flekker i bilsetene.

Hans beste råd til bileiere med skinnseter er derfor følgende:

Ha en boks med skinnwipes i bilen. Alltid.

– Du kan ikke nekte barna å spise litt i bilen. I hvert fall hvis du vil beholde familiefreden på turen. Men hvis de søler, tar du bare en skinnwipe og tørker bort flekken med en gang. Skinnwipesene tilfører skinnet lotion samtidig som de fjerner sølet, forklarer han.

Har du ikke de nevnte skinnwipesene i bilen, er rådet hans å bruke rent vann og en klut. Så kan du kjøpe en boks med skinnwipes eller skinnrens på neste bensinstasjon.