Kategori:

Uteplass

Tag:
Kategori:

Uteplass

Tag:

Slik får du en fin hage i siste liten

Kom våren brått på i hagen? Det er fortsatt ikke for sent. Her er hageblogger Espen Skarphagens beste tips for å få en blomstrende og vakker sommerhage.

gutt og pappa gjør klar hagen om våren
Det er både gøy og lærerikt for barn å få sitt eget område i hagen. Foto: iStock

Endelig er våren her! De første blomstene er i full gang, og det er nå du får belønningen for all hageplanleggingen du gjorde i høst. Eller fikk du ikke plantet løker og knoller før frosten kom? Du har likevel alle muligheter for å få en fin hage eller balkong. Med litt planlegging kan du fortsatt ha masse blomster ute både i mai og gjennom sommeren.

Mitt tips er å bruke litt tid på hageplanlegging og legge inn litt grunnarbeid. Da vil hagen klare seg godt selv med mindre tilsyn, og dere får mer tid til å kose dere. Fokuser på ett sted/område av gangen – det gir mer umiddelbar effekt og du får raskere en fin hage i forhold til innsatsen.

Du bør begynne med å gjøre det hyggelig der du oppholder deg mest, for de fleste av oss terrassen eller balkongen. Fyll den opp med store og små krukker som er enkle å flytte rundt.

Les også: NÅ KAN DU BEGYNNE Å PLANTE FRØ

1. Vask krukker og potter

Hvis du ikke renset potter, blomsterkasser og krukker før du stuet dem bort i fjor høst, må du rengjøre dem nå. Bruk lunkent grønnsåpevann og vask dem både inni og utenpå med. Da fjerner du planterester med mulige soppsporer og eventuelle skadedyr, og unngår å overføre smitte til årets planter.

TIPS: Et viktig ledd i hageplanlegging er å bruke ulike planter med blomstring som overlapper hverandre eller som har ekstra lang blomstring. På denne måten får vi en fin hage gjennom sommeren som i tillegg gir god tilgang på næring for humler og bier.

Les også: HVORDAN LYKKES MED URTER

2. Velg riktige blomster

remonterende rose
Remonterende roser gir en nærmest kontinuerlig blomstring til glede for både oss og insektene. Her er rosen “Madame Louise Odier” Foto: Espen Skarphagen

Om våren bugner hagesentrene av ulike blomster som tåler litt frost. Spesielt starten av mai kan være lumsk med fare for frostnetter. Fra slutten av april og frem til 17. mai anbefaler jeg derfor planter som er herdet og tåler litt frost. Sommerblomster som ikke tåler frost, bør du ikke plante utendørs før nærmere 17. mai. Og selv da er det lurt å holde et øye med gradestokken og dekke dem til hvis det blir kaldt. Eventuelt kan du ta plantene inn før de kaldeste nettene.

Hvis du sår frø inne for senere utplanting, er det viktig å herde de små plantene – det vil si å gradvis og forsiktig tilvenne dem til utemiljøet.

Et tips i hageplanleggingen er å velge ulike planter med overlappende blomstring eller ekstra lang blomstring. På denne måten får du en fin hage gjennom hele sommeren.

10 blomstrende planter som tåler litt frost:

Julerose         Krokus
Primula          Snøklokker
Tulipaner        Tusenfryd
Vårlyng
Stemor – store og små
Påskeliljer – diverse typer
Perleblomst – hvit og blå

Slik sår du frø inne

For å lykkes med å så frø innendørs, er det viktig å passe på forholdet mellom lys og temperatur. Sett spirene kjølig og sørg for ekstra lys. Vanlig lampelys er som regel ikke nok, det bør være vekstlys beregnet for planter. Hvis plantene får høy temperatur og lite lys, vil spirene gjerne bli lange og spinkle og lite levedyktige.

3. Plant i krukker og kasser

De fleste nyinnkjøpte plantene har godt av å bli plantet om i større potter. Da legger du først et lag med lecakuler i bunnen som drenering, før du fyller pottene med ekstra næringsrik jord.

Bruk god plantejord som du tilsetter kukompost eller hønsegjødsel. Husk at alle potter og krukker skal ha hull i bunnen så overflødig vann ledes bort og røttene får et godt miljø.

Les også: HVORDAN LYKKES MED PLANTEKASSER

4. Så frø ute

Begynnelsen av mai er et perfekt tidspunkt for å så frøene direkte der plantene skal vokse. På denne tida begynner jorda å bli varm, er jevnt fuktig og fin å bearbeide. Til sammen gir det gode betingelser for spiring.
Mange planter trives best med å starte livet sitt ute, og takker for starten med kraftigere og mer kompakt vekst.

Når du har lagt frøene i jorda og vannet dem, er det lurt å dekke over med agrylduk eller lignende. Slike fiberduker slipper gjennom opptil 90 prosent av lyset og skjermer spirene mot kalde netter. Når plantene er kommet i god vekst og nattetemperaturen blir høyere, fjerner du duken.

Tips: Sjekk bakpå frøpakken.
Der står det om frøene skal såes ute eller inne, hvilken tid du bør så dem, og hvordan du skal gjøre det.

10 lettstelte planter med lang blomstring:

Høstasters, Kjempeverbena, Kosmos, Lobelia, Luktert, Løvemunn, Susanne med det sorte øye, Tagetes, Tobakksplanter, Valmuer

10 hurtigvoksende og spiselige planter:

Agurk, Agurkurt, Blomkarse, Gulrøtter, Kornblomster, Reddiker, Ringblomst, Salat, Salvie, Sukkererter

10 lettstelte planter med nærmest kontinuerlig blomstring som ikke tåler frost:

Begonia, Blodbeger, Femtunge, Flittig lise, Fuchsia, Million bells, Pelargonia, Petunia, Sjokoladekosmos

5. Rydd staudebedet

Rutelilje i bed
Hvem vil vel ikke ha et blomsterbed som dette? Her er arten Rutelilje i all sin prakt. De er hardføre, tidlig blomstrende og sprer seg med frø. Foto: Espen Skarphagen

I april og mai er rosesaksen din beste venn og bør alltid være innen rekkevidde når du jobber i hagen. Det første du bør gjøre, er å rydde staudebedet.
Alle stauder skal klippes ned, og de gamle og visne bladene klippes bort med nennsom hånd. Mellom dem ligger de nye skuddene for sommerens blomstring.
Ikke riv bort de gamle bladene da det kan skade de nye skuddene. Om det blir liggende igjen litt rusk rundt staudene er det bare positivt for jorda, siden det brytes ned til næring. Videre bør du rufse opp jorda rundt plantene og tilføre ekstra naturgjødsel.

6. Klipp rosene

Rosene skal nå gjødsles godt med kompost eller kugjødsel. Du bør også klippe dem. Men du må ikke nødvendigvis fjerne en rosebusk selv om den ser død ut. Det kan fortsatt være liv i rota. La den gjerne få stå til midtsommer før du eventuelt graver den opp. Kanskje overrasker den med nye skudd fra bunnen?

Sjekk at skuddene kommer over podepunktet og ikke under. Hvis skuddene kommer ut under podepunktet, kalles det rotskudd og vil normalt gi en helt annen rosesort som ikke er spesielt fin.

podepunkt
Her er podepunktet på et frukttre. Når rosene plantes skal podepunktet ligge ca 10 cm under jordoverflaten. Foto: Espen Skarphagen

7. Del hagegleden med barna

Gi barna ansvar for et blomsterbed, en pallekarm eller noen krukker. Det er både gøy og lærerikt for dem å få sitt eget område i hagen hvor de kan planlegge og så.
Velg sommerblomster som spirer raskt og gir fine planter. I begynnelsen av mai kan dere så planten ute. Det er fint å mikse blomster med grønnsaker som reddik og gulrot, og kanskje en rad med sukkererter? Dette kan fint gjøres både i hagen og på en balkong.

De fleste barn vil ha stor glede av å dyrke selv, se ting vokse og høste fra sin egen hage.

8. Rak og luft plenen

rake plen
En god rake er gull verdt for å gi plenen en god omgang for å få luft til røttene. Foto: Espen Skarphagen

Nå er det også tid for å ta frem riva og gi plenen en god omgang. På den måten får røttene luft og du fjerner dødt gress. I samme operasjon bør du rake ut et tynt lag med kukompost på plenen. Denne vil falle fint ned imellom gresset og gi en god start for sommerens herlige, grønne plen.
Er det områder som har hatt gressbrann, kan du drysse over nye gressfrø. Nok næring, lys og jevn klipping gir god vekst og gjør det vanskelig for mose å etablere seg.

 

8 huskeregler

  1. Velg planter og blomster som overlapper hverandres blomstring
  2. Vask og rens krukker og kar
  3. Så på friland med duk over
  4. Herding og tilvenning av frøplanter og sommerblomster
  5. Rydde staudebedet – klippe og ikke rive
  6. Fjern ugress
  7. Gjødsle
  8. Lufte gresset og så nye gressfrø

Hagen er levende og vil endre seg hele året. Med god hageplanlegging vil den glede deg året rundt!

Les også: LAG EN BARNEVENNLIG HAGE

Gir skinnende rene vinduer

Jif Vindusystem inneholder alt nødvendig utstyr du trenger for å oppnå skinnende rene vinduer.

Les mer