Kategori:

Uteplass

Tag:
Kategori:

Uteplass

Tag:

Slik lykkes du med å dyrke urter i vinduskarmen

Ofte kollapser urteplantene vi kjøper i butikken få dager etter at vi har fått dem i hus. For å lykkes, trenger de litt ekstra stell, spesielt i starten. Her er guiden.

Å dyrke urter hjemme kan være skikkelig stas. Det synes i hvert fall Anna! Foto: Holger Fangel

Dyrker du urter i vinduskarmen har du en fristende urtehage lett tilgjengelig. Ekstrabonusen er kosen dere får med å følge med på at det spirer og gror. Vi snakker kvalitetstid sammen som familie: Litt jord under neglene, praktisk læring om planters liv pluss gleden ved å dyrke noe dere kan spise.

Her er min guide til hvordan få en bugnende urtehage:

På grunn av hurtig vekst i gartneriene er celleveggene til urter vi kjøper i butikken svake og plantene trenger også litt tid for å akklimatisere seg til vårt inneklima, samt bygge opp styrke i stilker og blader.
Passer du litt ekstra på urtene i starten, er det stor sjanse for at de overlever og trives. 

Ta for eksempel basilikum: Kjøper du en potte basilikum i butikken, vil du se at hver enkelt plante står tett i tett og kjemper om den lille næringen de klarer å karre til seg i en altfor liten potte. Basilikum trenger varme, lys, næring og jevn fuktighet. For å gi dem bedre vilkår og lenger levetid kan rotklumpen deles forsiktig i flere mindre deler og plantes i en større potte med næringsrik jord. Etter planting vannes den og settes lyst.
Samme fremgangsmåte anbefales for de fleste urter vi kjøper hvor plantene står tett i tett i potta.

NB! Unngå sterk sol de første dagene etter omplanting slik at røttene får tid på seg til å etablere nye smårøtter.

plante urter i vinduskarmen
Timian blomstrer flittig utover sommeren. De hvite eller rosa blomstene er gode i mat, men gir også god næring til humlene våre. Foto: SkarpiHagen

Urter som rosmarin, timian, salvie og estragon har ofte kun noen få, eller kanskje bare én plante i hver potte. Også disse urtesortene kan gjerne få en større potte og litt ny jord for en bedre vekst og lengre levetid. 

Merk at de fleste planter innendørs ikke liker å få for mye plass ved omplanting. Det samme gjelder når vi skal plante urter i større krukker. Finn en ny potte hvor det er plass til ca 3 cm. med ny jord rundt alle kanter. Pass også på at den nye potten har hull i bunnen slik at overskytende vann kan renne unna.

Les også: HVORDAN LYKKES MED PLANTEKASSER

10 steg for omplanting av urter

 1. Sett planten i vann slik at rotklumpen er gjennomvåt
 2. Trekk av plastpotten
 3. Dra rotklumpen forsiktig fra hverandre hvis planten skal deles i mindre deler
 4. Ha ny potte med jord klar slik at røttene ikke tørker
 5. Sett i ny jord og trykk forsiktig, men fast rundt planten så røttene får god kontakt med jorda
 6. Vann så jorda er lett fuktig
 7. Unngå sol de første dagene til nye smårøtter har etablert seg
 8. Dusj med dusjeflaske innimellom for å unngå for mye fordamping fra planten
 9. Pass på at den nye krukken har hull i bunnen
 10. Har du et lite minidrivhus til vinduskarmen kan de godt få et lite opphold der
Ha ny potte med jord klar slik at røttene ikke tørker. Foto: Holger Fangel
Rotklumpen dras forsiktig fra hverandre for å dele planten i mindre deler. Foto: Holger Fangel
Trykk forsiktig, men rundt de omplantede urtene. Foto: Holger Fangel

En frodig urtehage i vinduskarmen ser pent ut, men skal jo også brukes. Når vi klipper av skudd og deler av urtene trenger planten mye næring med nye byggesteiner for å vokse videre. En flytende og organisk gjødselblanding inneholder nettopp de byggesteinene urtene trenger og er derfor lurt å bruke ved hver vanning. Uten å tilføre næring vil jorda ganske raskt bli utarmet og plantene får dårlig eller ingen ny vekst. En godt merket organisk gjødsel skal være helt naturlig og fin til bruk på urter.

Les også: NÅ KAN DU PLANTE FRØ

dyrke urter i vinduskarmen
Salvie har noen små kunstverk til blomster som smaker godt, men er i tillegg en fryd for øyet. Foto: SkarpiHagen

10 urter som er fine å dyrke i vinduskarmen

Basilikum rød / grønn    Rosmarin

Melisse                          Salvie

Oregano                        Timian

Mynte                            Estragon

Koriander                      Karse

Karse er antageligvis en av de mest gøyale plantene for barna. De små frøene såes på bomull eller kjøkkenpapir og fra dag til dag kan dere se det spirer og gror. Allerede etter et par dager begynner det å skje ting, og etter kort tid kan dere klippe av og bruke de grønne spirene i maten eller på brødskiva med gulost.
Det er både gøy å følge med på og smaker godt.

Tips: Bruk en litt dypere skål og fyll med papir eller bomull. Dypere skål gir plass til mer vann, og har en mindre overflate til fordamping. Den tørker derfor ikke så fort ut og er lettere å huske på i en travel hverdag.

Dyrke urter fra frø

For å få mer hardføre og robuste planter kan du kjøpe frø og dyrke dem selv helt fra start. Det finnes som regel et stort utvalg av frø til spennende urter i hagesentre, blomsterbutikker eller frøkataloger på nett. Et par nettsteder jeg har god erfaring med er: gardenliving og impecta. Urteplanter som dyrkes frem fra frø er vant med forholdene der de vokser opp, og ikke minst stellet de får hjemme hos akkurat deg. Bak på frøpakkene står det som regel en god beskrivelse for å gi frøene en best mulig start.

Slik forenkler du vanning av urter

Når du dyrker urter inne kan det være lurt å sette potten på en liten blokk med grønn oasis og ha vann i bunnen på skåla eller potteskjuleren. På den måten trekker plantene opp vannet de har behov for uten å måtte stå med bena i vann. Dette trikset kan også brukes på andre planter som liker en jevn fuktighet som for eksempel hortensia.

Dyrke urter
Plantes urtene ut i større krukker vil de raskt bli frodige og bugnende i sommervarmen. Jorda i krukkene blir varmere enn i bakken og vil dermed gi hurtigere vekst. Foto: SkarpiHagen

Utplanting av urter

Planter urter i vinduskarmen
Blomstene på gressløk har en mild løksmak. Denne er sammensatt av mange små blomster som kan nappes løs og drysses over salaten. Foto: SkarpiHagen

De fleste urteplantene liker å komme ut når det blir sommer og varmt.
Tidspunktet for utplanting kan variere, men er vanligvis greit å gjøre i månedsskiftet mai/juni når nattetemperaturen holder seg over 10 grader.
Å plante urter sammen i en større krukke ute gjør det enklere å holde jevn fuktighet selv på varme dager med sol og vind. Krukken plasseres gjerne lunt av hensyn til de varmekjære urtene. Plasserer du dem i nærhet av spiseplassen eller grillen har du urtene lett tilgjengelig når de skal brukes.

Flere av urtene på listen over kan faktisk overvintre i en krukke eller et bed utendørs og kan derfor glede oss med smak og blomster år etter år. Blomstene fra urtene kan også spises og er derfor fine til bruk i lekre sommersalater.

5 tips for å lykkes med å dyrke urter i vinduskarmen

 1. Plant urter i større potter enn de kommer i fra butikken
 2. Nok lys
 3. Unngå undervarme fra panelovn
 4. Vann jevnt så urtene ikke tørker ut
 5. Ha på flytende gjødsel en gang i blant (helst organisk)

Om Espen Skarphagen

Plusstid samarbeider med SkarpiHagen. Hagebloggen drives av Espen Skarphagen.
– En raus og frodig hage behøver ikke være altfor krevende, så tips og råd for å kunne lykkes med litt lave skuldre er viktig for meg.

Espen har hatt blomster og dyrking som både hobby og jobb i mange år, og er utdannet blomsterdekoratør med fagbrev. Han er også mannen å spørre hvis du lurer på noe om innendørs plantestell, dekorering eller tips om lengre holdbarhet på potteplanter og avskårne blomster.

Gir skinnende rene vinduer

Jif Vindusystem inneholder alt nødvendig utstyr du trenger for å oppnå skinnende rene vinduer.

Les mer