Kategori:

Uteplass

Tag:
Kategori:

Uteplass

Tag:

Alltid hatt lyst til å dyrke grønnsaker i hagen? Disse grønnsakene kan du lett dyrke selv

Alle kan klare å dyrke grønnsaker i sin egen hage, men det er ikke så lett å vite hva du bør plante. Her er våre beste tips.

Liten gutt med en bøtte poteter
Julius, sønnen til Plusstid-ekspert Kenneth Melsom-Johansen, viser frem årets potethøst. Foto: Privat

Norge er et langstrakt land, og vi har syv ulike klimasoner. Det betyr at ikke alle grønnsaker trives over alt. Asle Vegard Bjørnerud er utdannet biodynamisk bonde og understreker at forholdene må ligge tilrette for de enkelte grønnsakene:

– Alt kan plantes, hvis jordsmonn, varmeforhold og vannforhold og personen som vil og kan stemmer overens, forklarer han.

Bladsalater, redikker, persille og sukkererter

Bjørnerud mener at sukkererter er lett å dyrke, i tillegg til bladsalater, reddiker og persille.

– Husk at sukkerertene må bindes opp etter hvert. Av rotgrønnsaker finnes det noen gode, økologiske sorter gulrot som går bra på lett sandjord. Persillerot er også en deilig grønnsak.

Gir skinnende rene vinduer

Jif Vindusystem inneholder alt nødvendig utstyr du trenger for å oppnå skinnende rene vinduer.

Les mer

Hva med å dyrke rødbeter?

Rødbeter er også fine å dyrke – de har store frø som er lette å så. Du kan også bruke bladene.

– Hvis de ikke blir så store, er de kjempesøte og gode, spesielt når de er nykokte med smør på. Men da uten kunstgjødsel! Og selvsagt ingen ugress-sprøyting. Da smaker alt parafin, forklarer Bjørnerud.

Luking og tynning er viktige sysler i hagen. Du bør ha 3 cm mellom hver gulrotplante, og 5 cm mellom rødbetene. Da vokser de best.

Nye ingredienser i salaten

Vil du tilføye noe nytt i salaten, anbefaler Bjørnerud å bruke ”ugresset” skvallerkål, og små løvetannblader.

– Brennesle er også fint. Mange bruker det til te og supper, men det kan også tørkes og brukes i brødbaksten hele vinteren. Brennesle er et fantastisk jern- og C-vitamintilskudd.

Dersom du ønsker kan du også legge opp en kompost, og for eksempel plante squash, og Hokkaido slik at du kan lage en slags gresskarsuppe.

– Jeg kan anbefale www.solhatt.no for å få tak i økologiske frø som er godt utprøvd, og tilpasset for hele Norge. Følg Thuns såkalender for best resultat, tipser Bjørnerud.

Det står alltid bak på frøpakken hvilken måned du kan så frøene ute. Mange vekster kan sås i bakken i landets sørlige deler, men bor du langt nord i Norge, bør du forhøre deg med et hagesenter for å oppnå best mulig resultat.

 

Tommelfingerregler for å dyrke grønnsaker selv:

  • Det finnes flere grønnsaker man kan dyrke selv i Norge til tross for syv ulike klimasoner.
  • Sukkererter, gulerøtter, bladsalater, reddiker, persille, er enkelt å dyrke.
  • Ikke bruk kunstgjødsel eller ugress-sprøyting.
  • Legger du opp en kompost kan du plante squash.
  • Ugresset skvallerkål og løvetannblader er godt til salat. Brennesle inneholder jern og C-vitmamin, og brukes i te, supper og brødbaksten!