Skribent:
Kategori:

Hus og hjem

Skribent:
Kategori:

Hus og hjem

Slik kan du fjerne salt på sko

Salt på sko hører vinteren til, tenker du kanskje. Heldigvis må det ikke være sånn. Du kan både forebygge og fjerne saltrender.

Slik fjerner du salt på sko.
Slik fjerner du salt på sko. Foto: iStock.

Saltrender og flekker av salt oppstår ofte på skoene om vinteren, men det går an å unngå det. I visse tilfeller kan saltrendene også fjernes, men i verste fall må de kamufleres.

Plusstid fikk de beste tipsene og triksene for å forebygge og reparere saltflekker på sko av noen av landets fremste eksperter på skinn. Og de er alle enige: Som i så mange tilfeller, er det bedre å forebygge enn å reparere, også når det er snakk om saltrender.

Best å forebygge

– Har du først fått saltrender, kan de være vanskelige å få vekk. Det beste rådet mot saltrender, er derfor å unngå å få dem, sier Johannes O. Borge.

Borge er tidligere eier av Borge Garveri. Det tradisjonsrike garveriet på Osterøy ble startet av Johannes’ oldefar i 1889, men familiebedriften måtte stenge dørene i 2010.

Han understreker altså at det viktigste tipset til deg som frykter saltrender på skoene dine, er å forebygge. Det er mye enklere og sikrere enn å reparere når skaden først har skjedd.

For å forebygge stygge merker fra salt, må du pusse og impregnere skoene slik at læret ikke blir vått. Det er nemlig hovedårsaken til at saltrendene oppstår i første omgang, forklarer den erfarne garveren.

Velg riktig impregnering for lærtypen

For å impregnere skinnsko, bør du se an hva slags lær de er laget av, forklarer Andreas Møller. Han er garvemester og tidligere direktør ved nå nedlagte Aarnes Lærfabrikk AS.

– Om det er nubucklær, bør du bruke et impregneringsmiddel, for eksempel Scotchgard. Er det glatt lær, bør du bruke voks, sier han.

Nubuck ligner mer på glatt lær enn semsket skinn, mer kjennes litt røffere ut enn det helt glatte skinnet. Nubuck kjennetegnes ved at det har en børstet overflate og dermed et litt mattere utseende enn glatt skinn. Det kan fort «miste farge» og bli litt blasse. Svarte nubuck-sko ser for eksempel fort litt mer grå ut. Sko av denne typen bør pleies slik du pleier semsket skinn, altså med impregneringsspray.

– Sko laget av hydrofobert/impregnert lær er oftest best å bruke. Det gir mindre risiko for saltutslag, sier Møller.

Han anbefaler dessuten at du alltid bruker rene strømper eller sokker i skoene, for å unngå direkte kontakt med salt i svetten fra føttene.

Saltet kommer fra flere steder

Så, hvordan oppstår saltrendene i utangspunktet?

Møller forklarer at salte flekker på skoene kan komme fra salt på veien eller i svette. Når læret blir fuktig, enten av vann eller svette, trenger saltet inn i læret og lager så merker når det kommer ut igjen og tørker.

– Saltet trekker ut fukt i læret og gjør det tørt og sprøtt, legger han til.

– Det skjer ofte når skoene har blitt våte etter at du har gått i slaps. Slaps inneholder ofte rester av veisalt, og det er saltet som er problemet, sier Borge.

Veisalt som løses opp i snø eller slaps har lettere for å trenge inn i læret, særlig om læret er fuktig.

Hvor mye av skoen som blir våt, spiller også inn. Dersom hele skinnstykket blir jevnt vått, vil det neppe oppstå saltrender. Hvis bare deler av skoen blir våt, eller skoen blir veldig ujevnt våt, kan det oppstå saltrender der overgangen mellom vått og tørt skinn har vært.

Karl-Jacob Solheim, styreleder i SolSko AS

Karl-Jacob Solheim, styreleder i SolSko AS. Foto: Privat

Kan saltrender fjernes?

Karl-Jacob Solheim er styreleder i SolSko AS, som er leverandør av sko til skoforretninger over hele Norge. Han sier det finnes en rekke «kjerringråd» for å fjerne saltrender, men mener det aller viktigste er å forebygge.

Hvis du først har fått saltrender på skoene, har Borge et triks som kan være verdt et forsøk:

– Det går an å prøve å «vaske» det ut ved å fukte saltranden forsiktig og så tørke av. Noen ganger går det. Ellers er farget skokrem løsningen, sier han.

Også Møller er enig i at du bør bruke en fuktig klut for å tørke av skoene. Han sier du også kan prøve å børste dem med en børste om kluten ikke virker. Da bør skoene være tørre før du børster.

Møller understreker at du så bør tørke og impregnere skoen godt for å unngå at saltrendene kommer tilbake.

Fem tips mot saltrender

  1. Det er best å unngå at de oppstår i utgangspunktet. Det gjør du ved å impregnere skoene, helst allerede før første bruk.
  2. Sørg for å rengjøre skoene jevnlig, og alltid etter at de har blitt våte eller skitne. Bruk en fuktig klut eller en skobørste.
  3. La skoene tørke ordentlig godt i romtemperatur etter hver bruk.
  4. Impregner jevnlig gjennom hele sesongen og la impregneringen tørke godt før du bruker skoene igjen.
  5. Bruk impregnering som passer for den lærtypen skoene er laget av. Semsket skinn eller nubuck-lær krever impregneringsspray. På glatt lær er det voks som gjelder.