Kategori:

Ryddetips

Kategori:

Ryddetips

Slik tar du vare på barnas kunstverk

Dårlig samvittighet over at du kaster podens tegninger, eller samler du på alt? Det finnes en middelvei som gir deg både bedre samvittighet og mer plass. Vi tar pulsen på virkeligheten og får eksperttips til gode løsninger som faktisk fungerer.

Ta vare på barns kunstverk
Astrid og venninnen Amalie tegner gjerne sammen etter skoletid. Kreative barn skaper bunker og stabler med tegninger og kunstverk - til glede og litt hodebry for foreldrene. Foto: Pernille Faye
Pernille Faye

Astrid på ni år er kreativ og gir stadig vekk mamma Pernille nye tegninger å pynte opp med hjemme. Foto: Pernille Faye

– Det fineste som barna lager, henger vi opp til glede for hele familien, sier Pernille Faye fra Bekkestua utenfor Oslo. Hun er mamma til Peter på 11 år og ni år gamle Astrid, og særlig sistnevnte har en tidvis stor produksjon av tegninger og andre typer kunstverk.

– Det meste lages på skolen og SFO, og det kan være vanskelig å få sett ordentlig gjennom alt når det kommer samlet hjem i bunker rett oppunder jul eller før sommerferien, synes Pernille som forsøker å få datert alt som kommer inn.

– Det er så lett å glemme i ettertid; du tror du skal huske, men det er utrolig hvor fort hukommelsen svikter.

Ta barna med på råd

Ryddeekspert og interiørarkitekt Eva Isachsen er enig med Pernille i at det er smart å notere dato og navn så fort som mulig.

– Og oppmuntre gjerne barnet selv til å signere sine kunstverk!

Eva Isachsen

Interiørarkitekt og ryddeekspert Eva Isachsen er opptatt av å ta med barna på råd når det skal ryddes i de minstes kunstverk. Foto: Eskil Roll

Isachsen driver interiørfirmaet Rom for sjelen og har gitt ut boken Ryddeglede sammen med datteren Line Marie Skaget, der de gir råd om hvordan en smartere organisering i hjemmet kan gjøre hverdagen bedre.

I forbindelse med både rådgiving og ryddekurs har Isaksen møtt mange foreldre som lurer på hva de skal gjøre med barnas tegninger. Mens noen samler på alt, er andre raske med å kaste av frykt for at det skal hope seg opp.

– Det er jo mye følelser og stolthet knyttet til det barna lager, men du skal være realitetsorientert. Du er ikke nødt til å kaste alt, men kvitt deg med mye – hvis ikke samler det seg fort opp bunker og hauger. Ta kun vare på det betyr noe for deg og barnet. Prøv for eksempel å velg ut to til fire tegninger som viser utvikling og interesse, sier hun.

Ryddeeksperten råder foreldre til å inkludere barna i utvelgelsen ved å stille dem følgende spørsmål:

  • Hva kan du fortelle om denne tegningen?
  • Vi må kvitte oss med mange, hvorfor ikke denne?
  • Hvis vi beholder den, hvor skal den henge?

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer

Barnetegninger gir et personlig hjem

– En bonus med å involvere barna er at de får mer mestring og stolthet i forhold til det som de har gjort seg ekstra flid med, understreker ryddeeksperten. Og gjør for all del stor stas på det som spares:

– Lag gjerne en vegg med barnekunst. Ram inn tegningene og heng dem opp. Det er hyggelig for barna, og det er med på å skape et personlig hjem.

For dem som synes det blir rotete med mange barnetegninger på en vegg, deler Isachsen et tips fra ryddeboken.

– Gjør om tegningene til sorthvitt-bilder. Det gir et kult uttrykk og er visuelt roligere. Bruk gjerne matt fotopapir og heng dem tett sammen på veggen.

Hun anbefaler dessuten å lage en tavle der ukens tegning kan henges opp, og å ha et album for spesielt utvalgte tegninger samt en boks til tingene de lager. Det går også an å skanne tegningene og beholde dem digitalt.

– Du kan også benytte en digital bilderamme som automatisk veksler mellom tegningene.

Album på Instagram

Tobarnsmor Pernille kjenner seg godt igjen i beskrivelsen av at det er mye følelser knyttet til det barna lager og at det å sortere mellom gullkorn og papirinnsamling kan være tøft. Heldigvis har hun skapt seg noen rutiner etter hvert.

Eske med barnetegninger

Pernille samler alt som barna lager, i en eske for hver av dem. Sorteringen tar hun etter hvert som eskene blir fulle. Foto: Pernille Faye

– Jeg har samlet på altfor mye opp gjennom årene, men i det siste har jeg lagt mitt eget system der barna har en boks hver som alt legges i. Noen ting henger vi opp, men det meste havner i boksen med én gang, må jeg innrømme.

– Jeg forstår at det er gøy å fargelegge stensiler, men det blir fort veldig mange og nesten identiske tegninger… Jeg lar det uansett bli liggende en periode, og så går jeg gjennom bunken med friske øyne. På denne måten blir det enklere å se hva som er verdt å ta vare på, sier hun.

Pernille er selv en samler av rang, og kanskje nettopp derfor er hun opptatt av å finne bedre løsninger for oppbevaring. I tråd med Eva Isaksens råd om å digitalisere, er hun i ferd med å dokumentere tegningene til barna på en lukket Instagram-konto.

– På den måten får jeg en oversikt som gjør det enklere å se hva som er verdt å ta med seg videre i livet. Ekstra fine blir bildene hvis barna selv viser frem kunstverkene sine – da får du i tillegg en hyggelig påminnelse om hvordan de så ut på det tidspunktet som de tegnet veldig mange strekmennesker eller bare ville lage plastelina-figurer, sier tobarnsmammaen.

5 tips:

  • Husk å notere navn og dato
  • Ta barna med på råd
  • Behold det som betyr noe for deg og barnet
  • Samle kunstverkene på en egen bildevegg
  • Spar tegninger digitalt