Kategori:

Ryddetips

Tag:
Kategori:

Ryddetips

Tag:

Synnøve Skarbøs beste ryddetips

Går det virkelig an å få organisert og ryddet bort rotet en gang for alle? Ja, mener Norges nye rydde-dronning, Synnøve Skarbø.

Synnøve Skarbø
– Ryddingen ga meg ro og funka som meditasjon, forteller Synnøve Skarbø. Foto: Christian Bakkstad

Det er ikke bare boden som lokker til rydding om dagen. Hyllene i bokhandlene er fulle av bøker med tips og råd om hvordan vi kan bli kvitt rot og leve bedre med mindre. Og en av dem som er sikker på at hun har funnet løsningen til å bli kvitt rotet en gang for alle, er Synnøve Skarbø. For fire år siden var livet hennes kaos. Synnøve var fødselsdeprimert og mistet jobben. Da begynte hun å rydde.

– Det hjalp meg. For selv om livet var ”fucka”, kunne jeg i alle fall klare å ha orden i undertøysskuffen. Da ble det også mer ryddig inni meg, forteller hun.

Hun oppdaget også en annen ting: Rydde-systemet hennes har gjort at hun knapt trenger å rydde igjen. Så Synnøve skrev bok, og tok deretter med seg et tv-team ut for å teste ryddesystemet på nordmenns rotete hjem. Resultatet Norske rotehjem blir å se på Fem i høst.

Rydde-oppskriften

Synnøves ryddesystem er som følger:

1. Kvitt deg med mest mulig.

Kan det brukes, så gi det bort eller selg det. La andre få nytte av dine ting, mens du nyter godt av å få bedre plass og bedre energi i huset.

Spør deg selv:

Trenger jeg dette?

Elsker jeg dette?

2. Finn en fast plass til alt. Ja, alt.

– Ofte må ting flyttes litt rundt i hjemmet før man finner ut hvor det er best å ha det, der man kan huske det, hvor det er lett tilgjengelig og praktisk.

3. Oppretthold systemet, som i praksis betyr at alt skal ligge på plassen sin når det ikke er i bruk.

– Folk kan få panikk av tanken, men over tid vil du se at det virker som ei kule. Ja, du må alltid legge noe på plass, men når tingene har faste plasser tar det akkurat like lang tid å legge den buksa inn i skapet som å legge den på stolen.

Synnove Skarbø med datteren Lydia
Lydia (5) var et etterlengtet barn, men i kjølvannet av fødselen mistet Synnøve jobben og fikk en fødselsdepresjon. Da bestemte hun seg for å rydde seg til en bedre hverdag. Og det hjalp. Christian Bakkstad

 Ga bort

Et godt tips er å vente med kategorien som er vanskeligst. Vent med den til du har øvet opp kastefoten og til slutt er knallhard når du kommer til favorittene.

Der bommet Synnøve ganske ettertrykkelig i starten av ryddeprosjektet sitt: For hun gikk rett til klesskapet, den ultimate utfordringen for en som er så glad i klær som henne. Etter seks timers gjennomgang av kjolene satt hun med to bunker. Kast: 5. Få bli: 267.

Men Synnøve fortsatte. Ga bort eller solgte ting hun ikke trengte, lagde systemer for hvert rom. ”Jeg ble en ryddepsycho”, skriver hun i boken. Men samtidig fikk hun det altså også bedre med seg selv og omgivelsene.

– Jeg tror alle som har mye rot rundt seg vil få det mye bedre psykisk av en ryddesjau. Men alle trenger ikke å ha det helt ryddig hele tiden. Jeg innser at jeg er litt ekstrem.

­

Trenger ikke å rydde

Etter å ha tatt den store ryddejobben hjemme, har kvittet deg med alt unødvendig og gitt det resterende faste hjem, lover Synnøve at fremtidig rydding er på et minimum.

– Jeg har en kurv som jeg går gjennom huset med hver kveld, og plukker opp ting jeg legger på sin faste plass. Det tar kanskje fem-ti minutter. Det er alt, sier hun fornøyd.

Jeg har en kurv som jeg går gjennom huset med hver kveld, og plukker opp ting jeg legger på sin faste plass. Det tar kanskje fem-ti minutter.

Men hun lover ikke at ryddingen blir smertefri. Det var den nemlig ikke for henne.

– Det verste har vært å kvitte meg med kjoler, min store lidenskap. Jeg har bare fire bukser igjen, men til gjengjeld har jeg hundre kjoler…

Hun har heller ikke sluttet fullstendig med å få nye ting i hus som hun så må gi hjem.

– Jeg kan ikke leve som en munk. Men hvis jeg først skal kjøpe noe, skal det være skikkelig, og med kvalitet. Og da blir det også fort til at jeg ikke kjøper noe, fordi jeg heller venter på at det skal komme noe som har enda litt bedre kvalitet.

Hvis jeg først skal kjøpe noe, skal det være skikkelig, og med kvalitet.

Det hun har kvittet seg med har hun aldri savnet, bedyrer hun. Det samme ser hun når hun reiser rundt med TV-teamet og hjelper nordmenn å kaste:

– Vi har kastet fulle kontainere, enorme mengder – ingen har savnet noe.

– Men hva med ting du har minner til, tar du vare på dem?

– Ja, er du gal! Det er det største problemet mitt, å kvitte meg med gamle ting med affeksjonsverdi. Jeg ryddet akkurat i kjøkkenskuffen, og så at jeg hadde to slikkepotter…

Det trengte hun jo ikke, tenkte Synnøve, men så ble hun stående med den gråslitte, slikkepotten i tre i handa, en slikkepott som hadde vært med siden hun flytta for seg selv for 20 år siden, og minnene strømmet på.

– …Jeg begynte nesten å grine. Nei! Denne her som hadde fulgt meg i tykt og tynt, jeg kunne jo ikke kaste den! Da måtte jeg bare si, Synnøve, skjerp deg! Det er en trepinne med gummi på. Nå tar du farvel!

Gå gradvis

For ikke trengte hun den, og ikke elsket hun den – de to kriteriene for at noe skal forbli i hjemmet. Og kanskje det siste: Du kan ikke heller beholde alt du elsker, men velge deg ut noen umistelige ting.

– Og så hjelper det å gjøre noe gradvis. Ting jeg for ett år siden nektet å kaste, kan gå helt greit nå. Mitt budskap handler ikke om å rydde for at du skal ha det prikkfritt, det handler om en måte å kunne leve livet litt enklere på, så du kan bruke mindre tid på rydding, og mer tid på det og de du er glad i.

Mitt budskap handler ikke om å rydde for at du skal ha det prikkfritt, det handler om en måte å kunne leve livet litt enklere på, så du kan bruke mindre tid på rydding, og mer tid på det og de du er glad i.

4 ekstra tips for et ryddig hjem:

  1. La det å ta en stor-rydding bli et fellesprosjekt for familien.
  2. Tenk over og si høyt hvem som skal få tingene dere ikke skal ha lenger.  Det er godt å være god mot andre.
  3. Ta et felt ad gangen: Bøker. Sportsutstyr. Kjøkkenredskap etc.
  4. Få det ut av huset ASAP.  Ikke sett noe på vent – da kommer det inn i skapene igjen.  Når den lille djevelen på skulderen sier “kanskje dere trenger det om ett år”….Si nei!

Kilde: Sosialantropolog og trendspotter Gunn-Helen Øye

Har du lyst på flere slike saker? Følg oss på Facebook

Tommelfingerregler for ryddetips:

  • Still deg selv de viktige spørsmålene “Trenger jeg dette” og “Hvor høyt elsker jeg dette?”
  • Ha et system for alt og et fast bosted for alt. Legg ting på sin faste plass hver eneste kveld.
  • Ta kategorien du synes er mest utfordrende til slutt.
  • Selg ting du ikke trenger, eller gi det bort.
  • Behold de tingene av stor betydning for deg selv, og ta resten steg-for-steg. Du må ta det i ditt tempo.