Skribent:
Kategori:

Ryddetips

Tag:
Skribent:
Kategori:

Ryddetips

Tag:

Få ryddig klesskap med disse tipsene

Kaos i klesskapet? Fortvil ikke! Her er ekspertenes beste til hvordan du kan rydde klesskapet og få enda bedre plass.

Et ryddig klesskap
Rydde klesskapet? Ingen dum idè! Det gir en god følelse å åpne et klesskap som har orden i rekkene. Og så får du bedre oversikt og plass. Foto: iStock

Èn ting er sikkert: Det feier en ryddetrend over landet. Den sveiper over skap og hyller, med ryddeprogrammer på tv og ryddebøker på bestselgerlistene. En som merker dette, er ryddeekspert Line Marie Skaget. Sammen med kollega Eva Isachsen driver hun Ryddeglede, et firma som holder kurs, foredrag og gir tips og råd til kunder som ønsker å få mer orden og system. Klesskapet er et av de “kritiske” stedene i huset der ting har en tendens til å hope seg opp. Så hvor skal vi begynne når vi har bestemt oss for å rydde klesskapet en gang for alle? Vær litt forberedt, anbefaler Skaget:

Ekspert på å rydde klesskap: Line Marie Skaget driver firmaet Ryddeglede sammen med kollega Eva Isachsen. Foto: Marianne Otterdahl Jensen

Det kan være utfordrende å begynne på denne prosessen, så før du begynner, er det lurt å være litt forberedt. Kanskje sette av ei helg? Sørg for å ha avfallsposer tilgjengelig for det som skal til Fretex og til gjenvinning. Vær oppmerksom på at noen gjenvinningsstasjoner nå krever gjennomsiktige poser, så det kan det være lurt å sjekke. Ellers er vi stor fan av at ryddingen skal gi deg glede, også underveis. Kjøp inn noe som gir deg rask energi som frukt, nøtter, kanskje koke deg en kanne kaffe, te eller kakao? Gjør ryddeprosessen til en opplevelse, og prøv å ta deg tid til det som skal gjøres og ikke bare stresse deg gjennom ryddingen, råder hun.

Rydde klesskapet — og resten av huset: SYNNØVE SKARBØS BESTE RYDDETIPS 

Start med å ta ut alt

Når utstyr og proviant er på plass, er det bare å sette i gang med å rydde. Husk at du snart kan nyte synet av et prydelig klesskap der du har full oversikt over klær og tilbehør!

— Vi anbefaler at du tar ut absolutt alt av garderobeskapet. Da får du mer oversikt over hva du faktisk har, og kan begynne organiseringen med blanke ark. I boken vår, Ryddeglede, som kommer i august, er garderobeskapet er et av temaene vi tar opp spesielt, for det er mange som har utfordringer med for mye klær og sko, og altfor liten plass å oppbevare det på. Resultatet blir ofte kaos.

Sortèr i tre hauger

Når du har tatt ut alt, anbefaler ryddeeksperten å dele opp klærne i tre hauger:

 1. Klær og tilbehør du er helt sikker på at du vil beholde
 2. Klær og tilbehør du er usikker på
 3. Klær og tilbehør du vil gi bort

— Vær streng med deg selv, og legg bare det du virkelig er helt sikker på du vil beholde i “beholde”-haugen. Prøv å få “gi bort”-haugen størst. Når du har gjort dette, er det på tide å gå gjennom “usikker”-haugen.  Den går du gjennom ved å dele denne også opp i de tre haugene. Da har du kanskje fått et nytt blikk på klærne fordi du har fått bedre oversikt. Slik fortsetter du noen ganger til “kanskje”-haugen er minimal. Men er det fortsatt klær i kanskje-haugen, kan du sette dem tilbake i klesskapet med forbehold om at hvis du ikke bruker dem innen en viss tid, gir du dem bort, foreslår Skaget.

Smart oppbevaring

Det er lurt å ikke fylle opp plassen helt når du skal fylle opp klesskapet igjen.

— Det er alltid en fordel å ha litt ekstra plass slik at du kommer til og for å opprettholde orden. Tenk også over hvordan du oppbevarer klærne i klesskapet. Å henge opp klær tar mer plass enn hvis du bretter dem, opplyser Skaget.

— For å få et mest mulig ryddig inntrykk i klesskapet, er det lurt å kategorisere klærne etter farge og bruk. Alle T-skjorter bør være på samme plass. Det å sortere etter farge kan være med på å gi et mer oversiktlig inntrykk, og du finner lettere det du leter etter, anbefaler hun.

Ryddig hjemme — les denne: ENKLE STEG TIL Å ORGANISERE HJEMMET.

Sats på gjenbruk

Trine Gjermundbo er kommunikasjonssjef hos Fretex, Norges største bruktkjede. Hennes beste tips for å rydde klesskapet er å eie litt mindre og satse på et system som gjør at du slipper de store skippertakene:

Få et ryddig klesskap
Trine Gjermundbo, kommunikasjonssjef i Fretex sitt tips til ryddig klesskap: – Ei litt mindre, da blir det mindre å rydde. Foto: Anne Marte Sørås/Vårt Land

— Mange av oss har ikke helt oversikt over hva vi faktisk eier. Når vi rydder, dukker det opp plagg vi hadde glemt at vi hadde. Nordmenn har i snitt 359 plagg i skapet, og ca 30 av dem blir aldri brukt. For både miljøet, kloden og lommeboka er det lurt å eie litt mindre — det man faktisk trenger  og dermed slippe de store ryddeprosjektene, oppfordrer hun.

Slik holder du klesskapet ryddig over tid

For å opprettholde orden når vi først har brukt tid på å rydde klesskapet, må vi tenke at når du tar med noe nytt inn, må noe annet ut, råder ryddeekspert Skaget.

— Ta litt etter litt, ikke vent til det hoper seg opp for mye, da blir det bare vanskeligere for hver dag som går og ta det. Og så fortsetter det å hope seg opp til en stor oppgave igjen. Prøv å respekter arbeidet du har lagt ned, og kjenn på den gode følelsen du får av å ha det i orden. Da vil det bli lettere å holde det ryddig, mener Skaget.

.— Sesongskifte kan være en god anledning til å ta en vurdering: Kommer dette plagget til å bli brukt neste vår/sommer/høst/vinter? Hvis ikke, så gi det videre. Gjør man dette jevnt og trutt, så er mye gjort, anbefaler Trine Gjermundbo for å holde det ryddig i klesskapet over tid.

Få det ryddig en gang for alle: SLIK RYDDER DU ROTET PÅ KJELLER OG PÅ LOFT.

Klær med affeksjonsverdi

Men så har vi alle plaggene som vi ikke bruker, men som vi nødig vil kvitte oss med. Som den fine genseren minstejenta fikk av tante. Eller den staselige 17. maidressen Petter arvet etter storebror. Hvordan kvitte seg med klær med stor affeksjonsverdi, men som opptar mye plass i klesskapet?

— Slike klær kan jo beholdes også, da! Vi har spurt folk som har ryddet og gitt klær videre — og de forteller om en lettelse og en glede. Også når de har gitt klær med affeksjonsverdi. De åpner skapene flere ganger, bare for å glede seg over hvor fint og ryddig det ble (!), og de synes det er fint at andre kan få glede av klærne. De som gir til Frelsesarmeen er opptatt av at de dermed bidrar til et sosialt arbeid og til arbeidsinkludering, forteller Gjermundbo.

Skagets tips er å oppbevare klær vi vil spare på et annet sted enn i kesskapet:

— Om du vil beholde den gamle brudekjolen, anbefaler vi at du henger den i en bod om du har mulighet, og det gjelder også andre klær du vil spare på. Klesskapet bør være forbeholdt klær du bruker i det daglige, mener Skaget.

Å rydde klesskapet gir en god følelse!

Og så har vi sortert, ryddet og gitt bort til den store gullmedaljen. Premien er et pent, ryddig og oversiktlig klesskap med bedre plass. Hvorfor føles det å få det ryddig så tilfredsstillende?

– Hvis man kommer inn i et rom med mange ting, er det mange inntrykk å ta inn. Man tenker også på alt det man skulle ha gjort. Kanskje står tørkestativet med klær som skulle vært brettet, og en boks med julepynt framme som skulle ha vært satt bort. Vi kan bli litt blinde for vårt eget rot, men underbevisstheten jobber konstant med å sortere alle inntrykk. Å ha for mange oppgaver som hoper seg opp, stresser oss, mener Line Marie Skaget.

Så da er det vel bare å sette av tid i kalenderen til den store ryddejobben? Jobben trenger ikke bli så stor som du kanskje tror.

Rydde klesskapet — 10 enkle tips

 1. Bestem deg — og sett av tid i kalenderen.
 2. Sørg for at du har avfallsposer til gjenvinning og andre ting du trenger.
 3. Husk proviant! Kjøp inn nøtter, frukt, lag kaffe/te og fokuser på å ha det hyggelig mens du rydder.
 4. Tøm ut alt av skapet.
 5. Sorter klærne i tre hauger: Behold — kanskje beholde — gi bort). Vær kritisk: Er dette noe jeg virkelig bruker?
 6. Føre var-prinsippet: Hvilke klær og sko trenger du ikke neste sesong? Gi bort det du ikke skal bruke.
 7. Smart oppbevaring: Henger du klærne opp, tar det mer plass enn om du bretter dem.
 8. Klær med affeksjonsverdi: Heng det bort fra skapet du bruker til daglig. Eller gi det bort.
 9. Ikke fyll opp skapet for fullt, da blir det fort kaos igjen.
 10.  Unngå skippertak – rydd jevnlig.

Rydd klesskapet — og gjør det mer bærekraftig!

Stadig flere får øynene opp for gjenbruk og bli enda mer bevisste forbrukere. Her er Trine Gjermindbo fra Fretex sine beste tips:

 • Det starter i butikken. Still deg følgende spørsmål: Trenger du egentlig noe nytt? Har du noe hjemme som du fint kan bruke litt til og som fungerer bra?
 • Hvis du likevel skal ha noe nytt, så ikke kjøp noe nytt! Secondhand fungerer helt fint (arve, bytte, Fretex).
 • Velg plagg som kan vare en stund.
 • Kan du unngå klær med mikroplast, er det en fordel.

Ødelagte klær og gamle truser? Ja, takk!

Visste du at sokker med hull i, ødelagte klær og gamle truser også kan gjenbrukes? Disse kan også leveres til Fretex. Undertøysprodusenten Pierre Robert har inngått et samarbeid med Fretex, og på alle forpakningene finner du informasjon om hva du skal gjøre med plaggene når de blir ødelagte eller du ikke vil bruke dem mer. Mer info om dette finner du her.