Kategori:

Ryddetips

Kategori:

Ryddetips

Ryddig hjem: Slik får du orden på barnerotet

Er barnas rot i ferd med å ta over huset? Rydde-ekspert Synnøve Skarbøs beste tips til alle i familien.

Synnøve Skarbø med datteren
Synnøve Skarbø og datteren Lydia (5). Foto: Christian Bakkstad

Synnøve Skarbø har alltid vært et ordensmenneske. Av ekstreme dimensjoner. Vi snakker grønnsaker sortert etter farger i kjøleskapet, og post som er sortert, ekspedert (les: regninger betalt) og kastet på vei fra postkassa til inngangsdøra. Du kan si hun hadde noen forventninger da hun ble mamma selv.

– Jeg hadde en drøm om at Lydia skulle bli landets mest ryddige datter, sier Synnøve.

Det ble sånn cirka helt motsatt. Da datteren var blitt tre innså Synnøve at hun hadde fått en hamstrer i hus. Jenta hennes samlet på alt. Hamstret skrot, sparte på steiner og greiner. Spredde lekene rundt seg, uten at mammas forsøk på å lokke med verken is eller opplevelser hadde effekt på ryddingen.

LES OGSÅ: 8 ideer til barnerommet

Barn skjønner ikke rydding

I sin bok Synnøves System: Slik ryddet jeg meg lykkelig, beskriver Synnøve hvordan tanken  på at en gjennomsnittlig norsk sju- åring har rundt 600 leker gjorde henne nærmest fysisk uvel. Her kom lekene til å invadere det ryddige hjemmet hun hadde klart å få.

Det var da hun snakket med psykolog Hedvig Montgomery om barn og rot at hun fikk en aldri så liten åpenbaring:

Barn skjønner ikke konseptet rydding selv. Hjernen er ikke moden nok, og utvikler ikke evnen til å organisere og lete etter ting før mot slutten av tenårene.

Rydder med kurv

Noen barn er ryddige, ja. Men da er de født slik. Og du kan godt ha superstrukturerte foreldre og likevel bli et rotete barn – og motsatt.

– Så en ting jeg har lært er å godta at det aldri blir helt ryddig – og at det er greit. Jeg prøver å legge til rette for et visst system, og å gjøre rydding til en positiv lek. For eksempel å sortere lekene. Noen dager synes hun det er gøy, andre ikke.

– Men jeg gidder ikke å gå etter henne og rydde for da kommer jeg ikke til å gjøre annet. Jeg venter til det er kveld og hun har lagt seg, så tar jeg en kurv med meg rundt i huset, samler inn ting og legger dem på sitte rette sted.

 Synnøves 13 tips til et ryddigere hjem:

 1. Hvis barnas leker er i ferd med å overta hele stua, skap en egen krok til lekene og møblene deres. Eller aller helst: La de ha tinga sine på sitt eget rom.
 2. Livet med barn innebærer automatisk mye rot, særlig i gangområdet. Et tips er å la alle i familien få hver sin kurv til sine luer, hansker, skjerf og sykkelhjelmer. Har du garasje, kan det være smart å henge opp en liten krok til sykkelhjelmen der, rett ved siden av sykkelen.
 3. Se barnerommet med et barns øye – og høyde. La klesstativ, hyller og skap være i en høyde som gjør at barna selv kan komme til.
 4. La barnet være med å kjøpe inn utstyr til å få orden på barnerommet.
 5. Skaff deg store bokser, helst i plast, til leker. Vil du unngå at boksene ender opp i stua, kjøp dem uten hjul.
 6. La alle lekebokser være i barnehøyde, slik at ungene selv kan rydde opp etter seg.
 7. Alle lekene skal ha sine faste plasser. Skriv det på boksene, eller ta et polaroidbilde av det som skal være i boksen og lim det på. Oppbevar småting i mindre esker.
 8. Selv om tanken er god, kan du ikke samle på alle tegningene avkommet tegner eller kreasjonene det lager. Velg ut de fineste, skriv på dato og legg dem i en egen boks. Eller hva med en ramme på veggen der du jevnlig bytter ut tegningene?
 9. Barn har (i likhet med oss voksne) vanskelig for å holde orden hvis det er trangt om plassen. Sørg for å renske ut klær og leker de har vokst fra. Selg, bytt eller gi bort!
 10. Har barna altfor mange leker? Gjem vekk halvparten noen måneder, og så bytter du på.
 11. Ikke la barnet legge seg i et rotete rom. Det må alltid ryddes opp før sengetid. På den måten lærer du forhåpentligvis ungene gode rutiner og de venner seg til å sove i et ryddig rom. 
 12. Forklar at det er viktig å rydde opp før man begynner på noe nytt. Barn klarer ikke å lage systemer. Det er vi voksne som må lage systemet, og deretter lære barna det.
 13. Ikke vær like nazi på å kaste ting på barnerommet som i resten av huset. Dersom sønnen din har et veldig emosjonelt forhold til en kongle han fant ute, så er det klart at den får bli boende. En stund til, i alle fall.

Vil du lese flere slike saker? Følg oss på Facebook

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer