Kategori:

Ryddetips

Kategori:

Ryddetips

5 steg til en ryddig garasje

Rekk opp hånden alle som kjenner svetteperlene komme ved tanken på alt rotet som flyter rundt i garasjen! Fortvil ikke — en oversiktlig og ryddig garasje er nærmere enn du tror!

et par rydder garasjen
Se det for deg: Boksene pent organisert på hyllene sine og god plass til ski og utstyr. Ryddig garasje, ja, takk! Følg ryddeekspertens fem steg, og du er i mål. Foto: iStock

Sånn er det bare: Garasjen er og blir langringsplass for både ting vi trenger og ting vi ikke helt vet hva vi skal gjøre med. Men tenk om det kunne bli et sted der bilen faktisk får grei plass, og sportsutstyr og oppussingsstæsj får ligge oversiktlig i hyllene sine? Ifølge mentaltrener og forfatter Cecilie Ystenes Myhre er det smart å starte med å tenke på hva vi oppnår med ryddingen.

Barn og fysisk aktivitet
Mentaltrener og forfatter Cecilie Ystenes Myhre.

Som på andre områder, hjelper det å få et veldig bevisst forhold til alle de gode grunnene til hvordan du vil føle og ha det med en ryddig garasje. Hva vil du få ut av det? Det at vi utsetter, handler ofte om mangel på overskudd og mangel på motivasjon; altså vi finner ikke bestandig mening med det. Det er da du må: 1. Finne overskudd og 2. Tenke gjennom hvorfor det er viktig for deg!

Bra! Motivasjonen er stigende — se ellers Ystenes Myhres tips nederst i saken.
Nå er det på tide å tilkalle ryddeeksperten. Line Marie Skaget jobber med rydding på heltid i Ryddeglede, et firma som gir tips og råd til kunder som ønsker å få mer orden og system.
Hun deler ryddeprosessen opp i fem steg:

Steg 1: Hva vil du beholde?

Mange lar uteboden, garasjen eller kjelleren blir en dumpingplass der man bare stapper inn ting uten å tenke på system. Ofte legges bare ting der for å slippe å ta beslutninger om hva man skal gjøre med det, og rotet bare vokser. Første råd er derfor enkelt: Ta en beslutning på hva du skal beholde.

Les også: SYNNØVES BESTE RYDDETIPS

Rydde i klesskapet
Line Marie Skaget driver firmaet Ryddeglede sammen med kollega Eva Isachsen. I august kommer de med ryddebok.

Steg 2: Gi bort det du ikke trenger

Det andre tipset kan virke selvfølgelig, men er ikke mindre viktig: Det du ikke skal ha må umiddelbart kjøres til gjenvinningstasjonen. Veldig mange tror de har ryddet når de egentlig bare har flyttet på ting, og da tar det ikke lang tid før det er like mye rot igjen. Når du nå har kvittet deg med “kanskje-en-dag-vektløftsettet”, “bæremeisen fra 90-tallet” og “defekt trimsykkel”, gjør du det samme med unødvendig oppussingsutstyr, bilutstyr og alt det andre som opptar plass. Til slutt står du igjen med det du virkelig trenger og bruker. Og alt det andre er borte!

Steg 3: Tenk organisering: Bruk høyden!

Å organisere garasje og bodområdene gir hele familien mulighet for å få brukt lagringsrommene på en nyttig måte. Men mange blir så ivrige på å få puttet andre ting inn at de glemmer at man skal kunne bevege seg rundt og lett se hva som er her. Så et annet viktig tips er å huske å ha åpen plass til å bevege seg på golvet. Når det gjelder oppbevaring i boder og garasjen, er det viktigste at du bruker høyden for alt den er verdt.

Les også: SLIK RYDDER DU ROTET I KJELLER OG PÅ LOFT

Steg 4: Gå for sesonglagring

Det er lurt å tenke sesonglagring og oppbevare det du bruker sjelden, som for eksempel julepynt og spesialutstyr, bakerst og høyt oppe. Hageredskaper, verktøy og turutstyr som ofte brukes, må få en lett tilgjengelig plass.

Steg 5: Smart oppbevaring

Det er også veldig lurt å bruke gjennomsiktige kasser, så du ser hva som er i dem, og merke tydelig kassene du bruker til oppbevaring. Et annet tips er å passe på at kassene ikke blir for tunge og for store. Små og mellomstore kasser er lettere å håndtere. Store, tunge kasser blir klønete å dra ned fra hylla eller inn i boligen.

…Og slik holder du garasjen ryddig

Så hvordan bevare orden når vi er i mål? Nøkkelen ligger i gode rutiner, mener mentaltrener Ystenes Myhre.

— Bli enige om å fordele oppgaver og tren på å ha rutiner over tid. Tilbakefall vil komme, men da handler det som alle andre vaner å ikke gi seg, men fortsette å trene!

Og ikke fylle på med nye ting, mener ryddeekspert Skaget:

— Nå som du kanskje får litt mer plass i boden eller garasjen, ikke fyll det med noe nytt du ikke trenger.

Da gjelder det altså å motstå fristelsen. Og ønske hverandre lykke til med ryddingen!

Les også: FÅ ORDEN OG STRUKTUR

Mentaltrenerens 10 tips til ryddig garasje

  1. Planlegg det til en dag du vet du har mer energi
  2. Gjør det tidlig på dagen
  3. Gjør det til en hyggelig greie ved å sette på god musikk, ta opp døra til frisk luft osv.
  4.  Fordel oppgaver etter interesser og styrker. Noen liker å jobbe med detaljer, sortering osv. andre er best på å vaske gulv.
  5. Sørg for stabilt blodsukker
  6. Hei på hverandre
  7. Ta små pauser
  8. Prioriter hardt
  9. Legg opp til et system som er enkelt å vedlikeholde
  10. Når dere er i mål: Belønn dere selv!

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer