Kategori:

Ryddetips

Kategori:

Ryddetips

Ryddetipsene som sikrer suksess

Livet er for kort til å lete og rydde. La oss få orden i systemene en gang for alle!

Ryddetips til huset
Kaos i heimen? Få barna med på den store ryddesjauen! Foto: iStock

Eva Isachsen er rydde-ekspert og interiørarkitekt i «Rom for sjelen AS». Foto: Marianne Otterdahl Jensen.

Rydding og trening har visse likhetstrekk. Det er kanskje ikke så himla gøy, dørstokkmila kan være tøff å komme over, men det går som regel bra når man først er i gang. Og følelsen etterpå – den er skikkelig god!

Planlegging, sortering og organisering

Rydd meg her og rydd meg der. Det skrives bøker, arrangeres kurs og lages tv-serier om rydding for tiden, og det virker som at stadig flere blir bitt av ryddebasillen. Hva skjer?

– Vi har lenge blitt bombardert med alt vi må kjøpe og ha, og mange av oss begynner å bli mette. Mange har stoppet opp, og begynt å tenke på forbruk og gjenbruk, og stadig flere ser at vi ikke kan holde på slik lenger. Kloden vår tåler det ikke, sier rydde-ekspert og interiørarkitekt Eva Isachsen i interiørfirmaet «Rom for sjelen AS».

Hun og hennes kollega Line Marie Skaget holder kurs, foredrag, skriver bøker og driver med profesjonell ryddehjelp. De har lansert ryddemetoden «Ryddeglede» og det er særlig tre nøkkelord som er viktige i denne metoden: Planlegging, sortering og organisering. Ryddeglede-teamet råder kundene sine til å shoppe mindre, gi bort det de ikke trenger og heller ta vare på det de virkelig bryr seg. Bra for lommeboka – bra for kloden!

– Målet med rydding er ikke nødvendigvis å gjøre boligen perfekt, men for å bidra til å gjøre hverdagen mer funksjonell og harmonisk og mindre stressende og frustrerende, sier Isachsen.

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer

Kleskaos og små entreer

Selv om vi er flinke til å gi bort, har vi fortsatt mange ting. Vi roter og rydder, og roter igjen. Opp gjennom årene har «Ryddeglede» hjulpet mange familier med nettopp å planlegge, sortere og organisere, og de vet hvor skoen trykker i de norske hjem.

– Folk har forskjellige utfordringer, gjerne ut ifra livsfaser. Men selv om par og småbarnsfamilier ofte har ulike utfordringer, er det vanligvis noe som er felles for mange: Det er særlig logistikken rundt klær, samt små og rotete entreer, som er hovedutfordringen i de tusen hjem, sier Isachsen.

– Hva skal vi gjøre med alt dette rotet?

– Mye av hemmeligheten for å få et hjem uten rot, ligger i god planlegging og organisering. Se for eksempel på kjøkkenet. Kjøkkenet er ofte effektivt organisert i de fleste hjem, med faste plasser til kniver og gafler, glass og kjeler. Denne tankegangen kan med fordel overføres til resten av huset. Alle ting må høre hjemme et sted, og alle i familien må vite hvor alle tingene bor. Et tips er å merke bokser og esker med hva de inneholder, så blir det lettere både å rydde og lete, sier Isachsen og legger til:

– Det er typisk norsk å ha det koselig. Vi vil gjerne ha det lunt og varmt, og vi liker å endre hjemmene våre etter årstidene. Vi er heller ikke så glade i å kaste ting, og det betyr at vi har ekstra mange eiendeler. Dette kan gjøre det utfordrende å holde det ryddig, men ikke umulig. Vi trenger heldigvis ikke å være minimalister for å ha det ryddig.

Ryddetips

Entreen er en utfordring å holde ryddig. Når alt har sin faste plass, blir det lettere å holde orden. Foto: Line Marie Skaget

Få med barna på ryddingen

Det er ingen hemmelighet at det blir ekstra mye rot når med barn i huset. Mange småbarnsfamilier lever i et kaos av tøy, oppvask, leker, spill og ladekabler. Når Eva Isachsen er hjemme hos familier som trenger «ryddehjelp», råder hun dem aller først til å ta en «samling i bånn».

– Når jeg er hjemme hos folk, prøver jeg å få dem til å se boligen som en helhet. Første bud er planlegging og behovsavklaring. Jeg råder dem gjerne til å ta et familiemøte der de diskuterer hvordan de har det og hvordan de drømmer om å ha det. Hva trenger vi og hva kan vi gi bort? Et tips som fungerer godt er å få med barna på «tusen og én ting»-oppgaven til for eksempel å plassere post-it-lapper på tingene de ønsker å kvitte seg med. Når man står samlet om hva som skal gis bort og hva som skal beholdes, blir det mindre krangling og frustrasjon. Dessuten synes barna det er gøy.

Det er smart å involvere barna i ryddingen. Noen familier arrangerer ryddelørdag eller ryddesøndag – samt inspirerer barna til å rydde før bursdag eller jul.

– Arranger gjerne «ryddelørdag» når det trengs. Ikke hold på for lenge, og frist alle som trår til med en liten oppmuntring, så blir barna motivert til å være med. Et annet tips er å motivere barna til å rydde i sakene sine før jul og bursdag. Sett frem en eske og be barna om finne frem det de vil gi bort for å gi plass til nye leker, sier Isachsen og understreker:

– Og husk: Når barna har lagt det de skal i esken og er helt sikre på at de vil gi det videre, er det lurt å kjøre esken kjapt bort. Ellers blir esken stående å samle støv et annet sted!

Ryddetips

Klær til besvær: En undersøkelse viser at vi ikke bruker 80 prosent av tingene vi har. Mange av oss bruker altså bare 20 prosent av klærne vi eier, mens det resterende tøyet bare henger der. Ikke rart det blir rot i skuffer og skap. Foto: Line Marie Skaget

Lyst til å rydde? Tipsene som sikrer suksess:

Planlegg, planlegg, planlegg

Planlegg godt. Gå til anskaffelse av ryddeesker, oppbevaringsbokser og søppelposer. Sørg også for å ha litt mat og drikke tilgjengelig slik at du slipper å ta pauser når du først er i sving.

Start i det små

Begynn med noe som er lett overkommelig, for eksempel et kjøkkenskap eller en kjøkkenskuff. Det gir raske resultater og motiverer deg til neste oppgave. Ved å organisere bestikk, suppeposer eller krydder i adskilte bokser og glass og kopper på bestemte steder, blir det lettere å finne det du leter etter. Denne tankegangen kan lett overføres til resten av huset.

Sortering av «kast, gi bort og behold»

Neste steg kan for eksempel være et klesskap. Ta alt innholdet ut av skapet og samle alle klær og tekstiler for på gulvet eller på et stort bord. Ta fram esker og søppelposer og sett det i umiddelbar nærhet. Merk eskene og posene. For små klær går i «Gi bort-eskene», de utslitte klærne går i søpleposen og det som skal beholdes lar du ligge på bordet. Deretter vurderer du plagg for plagg, og sorterer bukser i en skuff og gensere i en annen. Sørg for å kjøre bort det som skal gis bort eller kastet, med en gang.

Småtteri for seg

Det er smart å sortere «småting» som truser, sokker og strømpebukser i mindre kurver eller bokser som du plasserer i skuffen. På den måten blander det seg ikke sammen og blir lettere å finne i morgenrushet.

Heller heng enn sleng

Heng skjorter, kjoler, bluser og det som henges kan, på kleshengere og sorter etter farge. Jo smalere kleshengere du bruker, jo bedre plass får du i skapet.

Gjenbruk er viktig

Enten det gjelder bøker, klær eller leker: Det er bra for både miljøet og lommeboka å gi bort eller selge det du ikke har bruk for lenger.

Arv, arv og atter arv

Mange har plutselig loftet fullt av esker med arvegods etter foreldre og besteforeldre, og sliter med å kaste, gi bort og beholde. Hva med å bytte ut hverdagsserviset ditt med det gamle serviset etter bestemor? Eller hva med å avfotografere bilder og brev og lagre det digitalt isteden for at det støver ned i boden? Ta vare på det du virkelig bryr deg om og som har affeksjonsverdi, og gi bort resten.

Ryddetrenden:

 

Vi rydder som aldri før. Trenden tok for alvor av med den japanske rydde- og organiseringskonsulenten Marie Kondo.RyddegledeHun har skrevet flere bøker om rydding og organisering, som har solgt mange millioner eksemplarer og har blitt oversatt fra japansk til mer enn 40 språk. Nå går tv-serien «Opprydding med Marie Kondo» på Netflix, og her hjelper den verdensberømte ryddeekseperten ulike familier med å rydde og få orden i hverdagen.

Her hjemme har tidligere journalist og programleder Synnøve Skarbø blir Norges ryddedronning etter å ha gitt ut flere bøker og vært programleder i ulike rydde- og interiørprogrammer på TV. Også Eva Isachsen og kollegene i «Ryddeglede» gjør suksess med foredrag, kurs og ikke minst med boka «Ryddeglede».