Kategori:

Ryddetips

Kategori:

Ryddetips

Slik rydder du rommet i en fei!

Hvordan rydde rommet fort og effektivt før gjestene kommer – og hvordan holde det ryddig over tid?

et ryddig barnerom som er ryddet fort
Rydde rommet fort, fortere, fortest: Ryddeprosessen går kjappere når du har laget et system på forhånd. Foto: iStock

Rydde rommet fort, ja… Det er en halvtime til gjestene kommer og barnerommet ser ut som en slagmark. Rekk opp hånden alle som kjenner seg igjen i den problematikken!
Line Marie Skaget er profesjonell ryddeekspert og driver firmaet Ryddeglede sammen med kollega Eva Isachsen. De arrangerer ryddekurs, gir tips og råd og kommer i løpet av året med bok om temaet. Når du har dårlig tid til ryddingen, må du prøve å holde hodet kaldt, råder hun.

— Ikke få panikk! Ta for deg en og en kategori, ikke begynn med alt samtidig.

Sats på et godt system

Det er uansett smart å satse på et godt system i bunnen — det vil du få mye igjen for når du har dårlig tid, mener Skaget:

Rydde i klesskapet
Line Marie Skaget driver firmaet Ryddeglede sammen med kollega Eva Isachsen. Foto: Marianne Otterdahl Jensen

— Før du begynner en ryddeprosess, er det lurt å gi alt en fast plass. Hvis ikke blir det stressrydding som ofte kan resultere i at man hiver alt man finner på gulvet i esker og setter dem bort. Og når barna så skal leke, finner de ikke det de vil leke med. Som kan resultere i at de må dra frem alle boksene og lete etter de de faktisk vil leke med. Unngå slagmarken med et ryddesystem i bunn, så kan du senere rydde på rekord tid! Hvis du har gjort dette forarbeidet, så tør jeg påstå at du alltid vil finne det du har ryddet bort.

Les også: VÅRE BESTE TIPS TIL EFFEKTIV RYDDING

Så hvordan organisere tingene på faste plasser?

— Hvis man for eksempel har faste bokser med Lego, klosser og bamser så kan det være en idé å ta bilde av hva som er opp i de ulike boksene. Skriv ut bildet og laminer det for så å lime det på boksen. Det gjør det lettere og kanskje mer morsomt for barna å rydde også, anbefaler ryddeeksperten.

Men dette må vi altså huske på å gjøre på et annet tidspunkt når tiden tillater det. Sett av en dag i kalenderen. Å investere litt tid på det, vil til gjengjeld lønne seg på travle dager.

Gjør det å rydde rommet til en del av leken

Når tidsnøden er størst, er det som oftest vi voksne som ender opp med å rydde barnerommet. Men det kan være smart å aktivisere barna også til å rydde rommet sitt når det skal tas i en fei, mener ryddeeksperten:

– Når man skal få med barn på rydding, er det viktig å huske at det å rydde skal være lystbetont og morsomt. Prøv å gjør ryddingen til en del av leken! Hvem får fylt opp sin kasse raskes? Si for eksempel: “Jeg tar alt jeg ser av Lego, så kan du ta alle bamsene du ser oppi denne boksen”. Da har du organisert det slik at barnet tar alle bamsene, mens du tar all Legoen. Når det er gjort, ta neste kategori. Da får dere ryddet på en effektiv måte uten at dere går oppå hverandre og tar samme ting. Det kan være spennende å prøve å lete etter alle bamsene! Prøv å gjør ryddingen til en positiv opplevelse, da vil det automatisk gå fortere og mer effektivt. Hvis barna rydder uten at du har bedt dem om det, er det lurt å rose dem over hvor fint det var på rommet deres nå, råder hun.

På den måten lærer vi barna gode ryddevaner og reduserer faren for skippertak hver gang rommet og resten av huset skal ryddes i en fei.

Les også: SLIK FÅR DU ORDEN PÅ BARNEROTET

Slik holder du det ryddig på rommet – lenge!

Så er orden er gjenopprettet — enn så lenge. Er det mulig å holde det ryddig på rommet over tid eller er det et for ambisiøst mål? Det er mulig, mener Skaget. Stikkordet er: Rullèr!

Leker som ikke blir lekt mye med, tar ofte mye plass og skaper unødvendig rot. Da kan det være smart å ta en del bort og gjemme det unna, råder Skaget.

— Når lekene blir tatt frem igjen, ja da blir de ofte som nye! Å rullere slik på leker kan være lurt med tanke på at det blir lettere å holde rommet varig ryddig, og barna blir ikke like lei av lekene sine. Men man må også huske at barn ofte er i lek, og kanskje det du synes ser ut som rot, er lek for barna. Så inne på et barnerom kan man la barna bestemme litt over hva de ønsker skal stå frem, og hva som kan ryddet bort i esker, anbefaler Skaget.

Sats på gjenbruk

Vi eier mange ting, men stadig flere av oss er opptatt av gjenbruk og bærekraft. Dette er også noe Skaget er opptatt av.

— For oss i Ryddeglede er gjenbruk svært viktig. Vi ønsker ikke et samfunn som er bruk og kast! Det er mange muligheter for gjenbruk, både gjennom det å selge og gi bort. Klær er etterspurt av mange gjenbruksstasjoner, men også ting. Kanskje er det snart et loppemarked som trenger lopper? Det å bruke internett å søke opp ulike steder i ditt fylke kan også være en fordel. Ofte er det flere som ønsker ting enn hva man skulle tro, avslutter Skaget.

Mer orden? Ja takk! ENKLE STEG TIL Å ORGANISERE HJEMMET OG HUSHOLDNINGEN

10 tips til kjapt og ryddig barnerom

  • Sats på et godt system i bunnen — da blir ryddejobben langt mer effektiv når du trenger det.
  • Sett av tid i kalenderen til å lage dette systemet.
  • La tingene ha en fast plass – da er det kjappere å rydde når du har dårlig tid.
  • Ha faste bokser til lekene og ta bilde av tingene, da blir det lettere å ha oversikt og ryddejobben går fortere — for alle.
  • Involver barna – la ryddingen bli en lek! Hvem rydder rommet fortest?
  • Sats på å rullere leker. Da har du bedre oversikt og ryddejobben går kjappere. Når lekene blir tatt fram igjen, blir de som nye!
  • La barna være med å bestemme hva som skal stå fremme og hva som skal ryddes bort.
  • Etabler gode ryddevaner hos barna tidlig — da unngår dere skippertak.
  • Sats på gjenbruk – gi bort eller selg det du/dere ikke trenger. Det gir bedre oversikt og mer effektiv rydding. Og litt god samvittighet.
  • Husk: Litt rot skader ikke. Heller ikke for gjestene. Så har du dårlig tid, ro ned, ta noen dype pust med magen og prioriter det som er viktigst å gjøre før gjestene kommer.

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer