Kategori:

Ryddetips

Kategori:

Ryddetips

Få orden og struktur! Enkle steg til å organisere hjemmet og husholdningen

Alle familier kan tidvis ha det litt kaotisk hjemme, enten det er papirer som flyter over på pulten, eller det er rotete på et trangt bad. Hvordan kan du få et organisert hjem?

Ryddig hjemmekontor
Med enkle grep kan hjemme bli ryddig igjen. Foto: Rob Bye

Tror du at du er alene om å være litt uorganisert til tider? En undersøkelse viser at vi ikke bruker 80 prosent av tingene vi har.

Mange av oss bruker kun 20 prosent av klærne vi eier, mens det resterende tøyet bare henger i skapet. Og med så mange ting som ikke engang er i bruk, er det ikke rart at rotet kan ta overhånd.

Slik får du et organisert hjem

Dette kan du gjøre på kvelder og morgener:

 1. Lag matpakker, finn frem klær, og pakk sekken (dette kan barna få gjøre selv) kvelden før, så slipper dere å stresse med det på morgenen.
 2. Ha veska, dokumentmappa, pc-en, mobiltelefon og nøkler på ett bestemt sted, slik at du alltid vet hvor du har det.
 3. Bestem frokostmenyen kvelden før. Skal dere spise frokostblanding, kan du sette dette frem sammen med skåler og skjeer.

Bad:

 1. Kast alt du ikke har bruk for. Ikke si til deg selv ”jeg kan jo få bruk for det en gang”, for mest sannsynlig kommer du ikke til å bruke det før det har gått ut på dato. Du har faktisk ikke bruk for gamle maskaraer eller en sjampo du ikke engang liker.
 2. Få tak i en eller flere store bokser eller kurver, og putt alt av hårprodukter og kremer oppi. Sett den vekk når den ikke er i bruk, så unngår du at alle produktene står fremme og tar opp plass.
 3. Få tak i en hylle i dusjen, slik at du kan plassere alt av dusjsåpe, sjampo og balsam der. Da unngår du å snuble i et hav av såper idet du går inn i dusjen, og det blir lettere å rengjøre. Du bør også investere i en nal, slik at du kan dra over dusjdøren og vegger etter endt dusj.
 4. Heng kroker på døren, slik at håndklær kan henges opp til tørk, og få tak i et ”skuffesystem” eller små kurver slik at du får sortert sminke, smykker, hårstrikker og spenner.

LES OGSÅ: Slik gjør du badet bakteriefritt på 1-2-3!

Kjøkken:

 1. Få orden i skapene dine, ved å dele de inn i forskjellige kategorier: Én hylle til glass, én til asjetter, én til matbokser, osv.
 2. Putt forskjellige bokser i en skuff, slik at du lettere får oversikt over posesupper, krydder, boksemat og andre ting. Del matvarene inn i forskjellige kategorier, og plasser dem hver for seg. Det kan være lurt å ha en egen hylle (eller krydderkarusell) til krydderet, da det har en tendens til å hope seg opp etter hvert.
 3. Rydd alt som ikke brukes daglig bort fra benken. Det som ofte brukes kan selvfølgelig stå fremme, men fjern smoothiemaskinen og kokeboka som brukes bare innimellom.
 4. Prøv å innarbeide en god vane ved å fjerne all gammel mat når du kjøper inn ny. Det er fort gjort at gamle grønnsaker blir skjøvet innover i kjøleskapet, og dermed blir glemt. Å ta ut råtten mat fra kjøleskapet er ikke særlig hyggelig, så fjern alt som skal kastes før du putter inn de nye matvarene.

LES OGSÅ: Bli kvitt vond lukt i huset ved hjelp av én enkel ingrediens!


Barnerommet:

 1. Synes barnet ditt det er ”vanskelig” (eller rett og slett for kjedelig) å kaste de møkkete klærne sine til vask? Sett en basketballkurv over skittentøyskurven, slik at barnet kan hoppe opp og dunke klærne nedi.
 2. Fest en pen snor langs den ene veggen, slik at barnet kan henge opp sine favorittkunstverk.
 3. Du bør investere i noen bokser – både store og små. Gjerne med hjul på de store, slik at de enkelt kan forflyttes rundt. Skriv hva som skal være i hvilken boks, så unngår dere at alle lekene blandes sammen. Det er ikke gøy å komme på barnerommet, hvor et frustrert barn har tømt alle boksene for å finne igjen den ene bamsen han skulle ha. Bokhyller er også kjekt å ha, til både bøker og andre småting.

LES OGSÅ: Ti inspo-tips til barnerommet – uten å pusse opp!


Annet:

 1. Sørg for at alle gjenstander hører hjemme et sted. Lær alle i familien at disse tingene skal legges tilbake etter bruk.
 2. Hver kveld før familien går til sengs, bør du få alle til å bruke 10-15 minutter på å rydde opp etter seg. Du kan gjerne gjøre det til en konkurranse: Førstemann til å rydde opp etter seg vinner!
 3. Ha en fin kurv i tv-stua, hvor du kan putte alle mulige fjernkontroller oppi. En kurv/boks bør dere også ha til batterier og ledninger, slik at det ikke blir strødd utover huset. Målet med slik organisering er ikke å gjøre hjemmet ditt perfekt, men bidra til å gjøre hverdagen din blir mer funksjonell, og mindre stressende. Prøver du å følge punktene over, vil du oppleve mindre rot, og viktigst av alt – mer kvalitetstid med familien.

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer