Kategori:

Ryddetips

Kategori:

Ryddetips

Bli kvitt loppene - hele året

Rakk du ikke å levere lopper til årets loppemarked? Tyter det ut av hyller og boder? Her er 7 måter du kan kvitte deg med loppene på – året rundt.

Bli kvitt loppene- året rundt
Her er 7 måter du kan kvitte deg med loppene på – året rundt.

Se her er et Jim Reeves-album! Og her er Paul McCartney!

Entusiastiske tilskuere stopper opp foran bilen til Åshild Sauar Olsen, der bakluken står på vid gap og små og store lopper er satt frem for salg. I et par esker er det en samling lp-plater, på et bord står det gamle Tandberg-radioer, en symaskin, lampeskjermer, landskapsmalerier og masse annet krims og krams.

Baklukesalg av lopper

Vi er på baklukemarked på torget på Notodden. Her har Åshild tatt med seg barna Signe (8) og Erland (9), samt søsteren Karin Kvålseth i håp om å selge noen lopper fra et dødsbo de nylig har ryddet.

Karin Kvålseth, Åshild Sauar Olsen og barna Signe og Erland Sauar Olsen selger lopper ut av bilen på baklukemarked.

Gøy å prøve loppesalg på baklukemarked synes f.v Karin Kvålseth, Åshild Sauar Olsen med barna Signe og Erland Sauar Olsen.

 

 

Et baklukemarked er så enkelt som et marked der folk selger ting ut av bilene sine. Da sentrumsforeningen i Notodden skulle arrangere marked på torget, bestemte Åshild seg for å prøve å få solgt noen av de mange arvegjenstandene som hun og søsteren ikke har plass til selv, men som samtidig er for fine til å kaste.
– Konseptet er veldig fint, mener Åshild.
På rad og rekke rundt henne har folk stilt opp bilene for publikum for å selge lopper, lokal mat og håndverk.

Du trenger jo egentlig bare en bil, og noe å plassere tingene du selger på.Åshild Sauar Olsen

– Dermed kan lage du loppemarked på en veldig enkel måte, sier hun.

Nordmenn kaster mye

Det er lenge siden det bare var det årlige korpsloppemarkedet som ga norske husstander en mulighet for å kvitte seg med lopper og skrot. I dag kvitter noen seg med brukte ting på app-er eller nettforum, andre åpner garasjeporten og lager sitt eget private marked. Og bra er det at bytte-, gi bort- og selge brukt-trenden ser ut til å øke. For selv om vi ser en svak nedgang i nordmenns avfall de siste årene, kaster hver og en av oss likevel i snitt 421 kg søppel i året. Vi topper listen over kast av el-artikler, og har fremdeles en lang vei å gå på gjenbruk av klær, som det kastes tonnevis av hver dag.
Heldigvis har vi masse muligheter til å kunne selge, bytte eller  – eller også bare gi bort loppene våre.

Billige lopper selger best

Åtte år gamle Signe Sauar Olsen viser frem tegningene hun lagde for å selge sammen med loppene på baklukemarkedet.

Signe Sauar Olsen (8) hadde laget egne tegninger som hun solgte på baklukemarkedet.

Det siste ble erfaringen til Åshild Sauar Olsen kan hun oppsummere når vi snakker med henne, noen uker etter baklukemarkedet:

-Vi fikk solgt litt. Men vi ga bort det meste!

Hun ler.

– Det viste seg at det var to andre loppemarkeder samme dag som oss, og vi hadde nok også lagt oss for høyt på pris. Så på slutten av dagen endte vi opp med å kjøre det vi ikke hadde solgt til et av loppemarkedene!

Hun er ikke fremmed for å bli med på baklukesalg igjen, men har lært to ting til neste runde:

– Leker, bøker og klær – ting man rydder ut av skapet hjemme selger nok bedre enn gamle gjenstander som krever at kjøperen har kunnskap om kvaliteten. Og så bør man legge seg litt lavt i pris. Det er jo tross alt et loppemarked!

Gatemarked

I en av boligstrøkene på Torshov i Oslo har beboerne valgt en annen vri på å kvitte seg med brukte ting. Der har de tre naboene Anne Wodstrup, Siv Elisabeth Eilertsen og Ann Kristin Nås Gjerde flere år på rad arrangert sitt eget gatemarked.

Lopper til salgs på gatemarked på Torshov.

Et gatemarked sammen med naboene kan være en fin måte til både å bli kvitt loppene på – og bli bedre kjent med hverandre.

Til Plusstid forteller Anne Wodstrup at hun mener behovet er stort også for denne typen markeder.
–Folk har utrolig mye ting og tang hjemme som bare blir stående, påpeker hun.
Ofte holder eierne fast på disse “fin-loppene” som de synes er for fine til å gi bort, men i stedet kan være villig til å selge for en billig penge. Men Anne tror slike lopper kan være lettere å få solgt på et gatemarked, der kjøperen kan snakke med tidligere eier direkte. Hun har selv møtt flere eksempler på foreldre som ikke er villige til å kjøpe barneklær på Finn.no eller på loppemarked, men som kjøper tilsvarende plagg på markedet der de kjøper direkte fra tidligere bruker.

De tre naboene Siv Elisabeth Eilertsen, Ann Kristin Nås og Anne Wodstrup arrangerer sammen gatemarked på Torshov i Oslo med salg av lopper.

De tre naboene Siv Elisabeth Eilertsen, Ann Kristin Nås og Anne Wodstrup synes det er kjempegøy å arrangere gatemarked på Torshov i Oslo.

–  Jeg tror det er en egen produktgruppe som kommer til salg på markedet der selgeren er den forrige brukere. Det er liksom en mer personlig transaksjon, sier hun.
Hun husker blant annet en godt voksen dame som solgte et 70-talls lærbelte med løvespenne til en yngre dame.
–Hun som kjøpte beltet var åpenbart veldig fornøyd, og brakte fram gode minner om en ungdomstid hos selgeren, som utbrøt: «Tenk så slank og fin jeg var da!» Det er en hyggelig handel! konkluderer Anne.

Blir kjent med naboene

Og nettopp hyggen er en viktig grunn for å arrangere marked i gata du bor i, mener hun.

Gatemarked er en hyggelig måte å bli kjent med naboer på. Anne Wodstrup

–Markedet er bare en dag, men vi treffes for planlegging både før og etter. På markedet blir man stående å henge en del, og det er anledning til å bli kjent med flere, både de som kommer forbi og de som står i bodene.

Beliggenhet viktig

Noe av det viktigste å tenke på når du skal arrangere gatemarked, er ifølge Anne at gata dere har valgt har en bra beliggenhet. Hva gjør dere for eksempel hvis det regner? Hvem bruker gata vanligvis?
–Det er mye folk i gatene på en lørdag formiddag, men likevel kan det være vanskelig å få folk til å gå en omvei og komme til deg, påpeker hun, og oppfordrer også til lage arrangement på Facebook og få så mange som mulig til å dele det.

Bindende bodplass

Der bør du også tidlig annonsere etter de som vil ha en bod, og prøve å få dem til å binde seg til oppdraget ved å melde seg på og reservere plass. Da er det større sjanse for at de faktisk kommer.

Selv om det er litt mer organisering rundt et gatemarked enn et baklukemarked, bedyrer Anne at hun og de to andre ikke brukte veldig mye tid på planleggingen.
–Vi møttes et par ganger til kaffe og prat, og fordelte da oppgaver. På selve dagen møttes vi 1 ½ time før start for å rigge i stand, og det er alltid lett å få hjelp til å steke vafler og koke kaffe underveis.

Lopper som er ryddet og systematisert i kurver.

Ryddige og organiserte loppeboder selger mest under gatemarkedet.

De tre arrangørene ordnet 10-20 enkle bord som ble skrudd sammen for anledningen. Men det meste ordnet bodselgerne selv.
– Mange tok med eget bord, og alle med klær kom med klesstativ som de hang varene på, forteller Anne.
–Siden vi alle bor i nærheten, var det ikke vanskelig å få folk til å lage boden sin selv. De bar med seg utemøbler og annet. Flere hadde veldig gode system med gjennomsiktige plastkasser med lokk, og barnetøy sortert etter størrelse og type i hver boks. Disse solgte bra, forteller hun.

Fine lopper

Et stikkord for hva slags lopper som selger på et gatemarked er nemlig at det er fine, hele ting og klær.
–Det må være ting du ville likt å kjøpe selv. Tøy du vokste ut av, eller aldri fikk brukt. Sko som egentlig er litt små, regnjakka som ble liggende ubrukt. Kaffekopper du tenkte du skulle bruke, men som bare tar opp plass. Kort sagt, det du ville likt å kjøpe selv. Og, hvis du tenkte du skulle rydde ut av skap og skuffer for et marked, bør du sortere på sesong. På våren er det ikke lett å selge ullundertøy og skiutstyr, det må du selge om høsten, råder Anne, som også tipser om at det er lurt å sette prislapper på varene.
–Folk er ikke så glad i å prute. Snakk litt sammen før dere starter om hva som er et passende prisnivå for liknende varer. Husk å ta med plastposer som du kan gi til de som kjøper noe. Det er også lurt å ordne seg vipps og skrive nummeret ditt på en plakat, sier hun.

Interessert i å lage ditt eget gatemarked? Her er flere av Annes beste gatemarked-tips:

  • Ikke forvent at «alle» kommer. Lag marked fordi du synes det er hyggelig å stelle i stand.
  • Involver barna. Tilby dem egen bodplass, la dem steke vafler. De synes det er hyggelig og blir en stund. Foreldrene deres synes også det er hyggelig og slå av en prat, og når det henger en liten gruppe folk i gate, trekker det flere.
  • Rydd underveis, det er viktig at det ser pent ut. Duk på bordene og delikat kafe er viktig.
  • Skal dere ha kafé? Plasser den ute! Vafler lukter godt, og de som setter seg ned, trekker flere gjester.
  • Gjør alle bod-selgere oppmerksom på at de må rydde opp etter seg og demontere bord og bære dem inn når markedet er over. Si fra i god tid og sørg for at alle vet slutt-tidspunktet. Pynt gjerne gata før markedet starter med vimpler og ballonger. Det er hyggelig både for selgere og kjøpere.
  • Barnefamilier er et godt publikum, de holder bod, og kjøper varer, men de er ikke med på å planlegge. Henvend deg heller til pensjonister. De har tid, ting og tang i skuffer og skap og de er ofte gode på å organisere ting, fordi de har gjort det før. De har også kunnskap om et publikum som barnefamiliene ikke kjenner.
  • Ta mange bilder som du deler på Facebook, så ser folk at de må komme neste gang!
  • Har dere mulighet til å sette opp bodene på privat grunn, trenger dere ikke å få tillatelse fra bydel eller kommune, som man må om man ønsker å stenge av hele gata.
  • Kan bydelen/kommunen hjelpe til med noe? Har de skilt-bukker, partytelt eller sammenleggbare bord og stoler til låns? Kan de sende ut invitasjoner gjennom frivilligsentralen eller seniorsentre?

5 andre måter å kvitte seg med lopper på:

Garasjesalg – eller åpent hus

Smell opp garasjedøra, legg ut en invitasjon på Facebook-siden din og i grupper som varsler om loppemarkeder i nærheten – og allier deg med en hjelper om det plutselig strømmer på med folk. Det kan være lurt å be besøkende bruke Vipps. Da slipper du å lure på om du har kontanter nok. Sett gjerne et tidspunkt for når du åpner og når du stenger salget, så du slipper å få folk på døren når dere sitter i lørdagskosen.

Byttekveld

Byttekvelder med andre familier, venner eller kolleger er både gøy og nyttig. Du kan bli kvitt egne ting, og komme hjem med nye skatter. Bestem dere gjerne for om dere skal ha holde dere innenfor noen temaer som for eksempel klær, pyntegjenstander og bøker. Det er også fint å legge til rette for at dere er flere i ulike størrelser, sånn at alle har noen å bytte med.
Bli også enige om dere skal ta betalt for enkelte av de dyreste gjenstandene, og at ellers gjelder «like for like».

Byttebarneselskap

Er barna lei av lekene sine og maser på nye? Hvorfor ikke arrangere et byttetreff hjemme og inviter vennene deres inn med lekene de ønsker å bytte bort? Ikke bare vil det lære barna at brukt er like bra som nytt – det vil også gjøre dem bevisste på at noen ting er verdifulle å ta vare på og bevare over tid.

Bytt på nett

Har du plutselig en stavmikser for mye, men ønsker deg flere grønne planter? Eller har du for mange pakker med røde julelys, men er tom for mat til spurvene på fuglebrettet? Byttemulighetene har etter hvert blitt mange i ulike fora og grupper på nett og i sosiale medier. Det byttes surdeigstartere og blomsterfrø, kjoler og dundyner. Så det er bare å ta frem ønskelista di og se hva du kan tenke deg å bytte bort i retur.

Gi bort

Vil du bli kvitt tingene dine raskt? Da er det enkleste å gi dem bort. Har ungene vokst fra klærne finnes det kanskje noen på jobben med yngre barn som blir glade over å arve dem. Legger du ut på Finn.no eller gis bort-sidene som finnes på Facebook, tar det antageligvis ikke lang tid før du er kvitt det. Men ikke legg ut søppel. Det vil ingen ha. Og – husk å merke innlegget ditt med «førstemann til mølla». Ellers kan det fort bli mange sms-er med folk som ønsker å overbevise deg om å gi bort til akkurat dem.